Ultima postare de pe facebook a judecătorului Cristi Danileț, magistrat cu o activitate politică prolifică, vine să facă lumină în mult-dezbătuta problemă a ”penalilor” și a dosarelor lor. De data aceasta, însă, nuanțele juridice sunt altele decât atunci când DNA lucra în forță la inculparea politicienilor, a unor judecători, procurori, avocați și a oamenilor de afaceri, sub conducerea Binomului Kovesi-Coldea. De aceea am considerat că merită băgată în seamă și comentată noua poziționare a lui Cristi Danileț, care seamănă teribil cu tot ce au susținut jurnaliștii onești în ultimii 3 ani.
Acum, când s-a trezit și el ”inventariat” ca fiind penal, pentru că cineva i-a făcut plângere, s-a gândit să lumineze poporul.
”Revin la ce debitează unii cu „miile de dosare penale cu magistrați”. Dau un exemplu: actualul Președinte al Camerei Deputaților are un dosar în care e condamnat definitiv, unul în care e condamnat în primă instanță, unul în care e urmărit penal. Statistic, avem trei președinți ai Camerei Deputaților cu dosare penale”, scrie Danileț. De fapt, îl avem doar pe Liviu Dragnea, cu o condamnare definitivă, o alta care e în faza de recurs și un dosar în care nu s-a luat încă nicio decizie. Știe toată lumea, ziariștii care își respectă meseria așa și-au informat cititorii. Până acum însă, niciodată judecătorul Danileț nu a avut grijă la nunanțe. Continuă, însă, cu încă un exemplu: ministrul Tudorel Toader.
”Federația Penitenciarelor a făcut plângere penală împotriva ministrului justiției acum o lună. Ieri s-a depus o plângere penală cu privire la modul în care ministrul justiției a dobândit calitatea de notar. Statistic, avem doi miniștri ai justiției cu dosare penale în ultima lună”, susține magistratul de la Cluj.
Desigur, e vorba doar de un singur ministru al Justiței, Tudorel Toader, împotriva căruia nu s-a început nici urmărire penală, procurorii demarând ancheta ”in rem” în dosarele care au la bază plângerile depuse. Cu ceva timp în urmă, Cristi Danileț vorbea despre ”penali” și în cazul celor care se trezeau denunțați la Parchet printr-o simplă mărturie sau când pe numele lor se înregistra o plângere penală.
În al treilea exemplu consemnat în postare, Danileț se referă la propria persoană, la cum a devenit și el ”penal”. Evident, e vorba de ”o tâmpenie”, nu ca la alții!
”Al treilea exemplu: o judecătoare s-a plâns că eu și alți membri CSM am făcut cu ea trafic de persoane că am chemat-o la CSM să o sancționam. Sigur, ea poate voia să vorbească de traficul rutier căruia fost nevoită să îi facă față în loc să meargă la cabinetul de psihiatrie, dar tâmpenia pusă de ea pe hârtie s-a dus la Parchet, s-a făcut o verificare, s-a dat clasare. Asta înseamnă că am avut dosar penal? Haide, da! Glumim cu astea sau cum?!
În fine, conchid: anual toate parchetele din România au în lucru un milion de dosare penale. Să nu spună cineva că avem un milion de români cu dosare penale că îi spun în față că este un prost. Se fac multe plângeri și denunțuri care se înregistrează ca dosare penale, e o formalitate care trebuie îndeplinită și atât”.
Iar finalul postării e… apoteotic! Pun pariu că Mircea Badea și Mihai Gâdea se vor tăvăli pe jos de râs, căci ei au repetat la televizor de sute de ori ceea ce o întreagă garnitură de juriști și avocați, plus jurnaliști au spus-o:
”De aici și până la a spune că cineva are dosar penal - adică există o urmărire penală începută cu privire la el sau că e judecat - e cale lungă. Ca să nu mai spun că are prezumția de nevinovăție până la sfârșitul procesului penal, așa că „a avea dosar penal” nu semnifică nimic dpdv juridic”, scrie cu mânuța lui discipolul Monicăi Macovei, un fost ministru al Justiției pentru care cel reclamat la procuror era penal din capul locului.