Austria va renunța la opoziție și va accepta ca România și Bulgaria să adere la Spațiul de liberă circulație european, Schengen. Acest lucru se va întâmpla, conform unor surse la curent cu dosarul, în două etape, anul viitor.
Schengen se va extinde cu România și Bulgaria în cursul anului viitor. Austria va renunța la votul împotrivă și va accepta ca aderarea celor două state să se producă în etape. Prima va fi în luna martie, cu frontierele aeriene și navale, iar cea de-a doua, cu restul granițelor, în octombrie.
Un acord în acest sens, urmează să fie parafat în perioada următoare. Oficialii de la Viena ar fi renunțat la veto pe Schengen după o discuție dintre președintele Klaus Iohannis și cancelarul Karl Nehammer, susțin surse apropiate dosarului.
Schengen s-ar putea extinde anul viitor
România și Bulgaria vor fi acceptate în spațiul de liberă circulație european anul viitor. Aderarea se va produce în două etape, cel mai probabil în primăvară și în toamnă. Practic, înainte de alegerile europarlamentare și înainte de cele trei scrutine interne.
Conform unor surse la curent cu discuțiile, în luna martie vom fi în Schengen cu frontierele navale și aeriene. Urmează ca în luna octombrie, înainte de campania electorală să fim acceptați și cu celelalte granițe.
Negocieri pe acest subiect au fost purtate și cu politicienii de la Sofia, astfel încât bulgarii să accepte un astfel de scenariu. Olanda a anunțat că nu se va mai opune aderării Bulgariei la spațiul Schengen.
Austria a propus o extindere parțială
Noile informații vin după ce oficialii austrieci au propus, la începutul acestei săptămâni, că România să intre Schengen doar cu frontierele aeriene. În plus, Austria a condiționat votul de îndeplinirea unor condiții foarte clare.
În schimbul intrării în spațiul de liberă circulație pentru transportul aerian, Austria a cerut o protecție a frontierelor externe terestre ale UE. De asemenea, Viena și-a condiționat votul de primirea, de către România și Bulgaria a migranților aflați în Austria.
Joi, 14 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, că tema aderării României la Spaţiul Schengen „rămâne complicată”. El a declarat că în acest dosar „mai e mult de negociat”.
Schengen negociat la Bruxelles
În cursul zilei de joi, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, s-au întâlnit cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer. Întrevederea a avut loc la invitaţia preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în marja reuniunii Consiliului European.
Discuțiile au avut loc în contextul în care Austria a avansat doar propuneri privind frontierele aeriene. Oficialii de la Viena au refuzat ca cele două state să adere la Schengen cu toate tipurile de frontiere.
Pe de altă parte, România a pledat pentru un termen clar, cât mai apropiat în anul 2024, pentru accederea în spaţiul de liberă circulaţie cu frontierele terestre ți cu cele aeriene.