Aderarea la Schengen se decide la finalul lui septembrie. Alegerile care îi dau emoții lui Ciolacu

Sursa foto: Lucian Bode/ Facebook

București. Aderarea la Schengen, pentru România și Bulgaria, va fi decisă de alegerile de la finalul acestei luni, din Austria. Ministrul Afacerilor Externelor, Luminița Odobescu susține că, în funcție de rezultat se va stabili ce urmează în acest dosar.

 

Anterior, în mai multe declarații publice, premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat convingerea că România va adera la spațiul de liberă circulație în acest an. Conform ministrei Luminița Odobescu, situația nu este atât de simplă, însă.

Aderarea la Schegen se decide în Austria

Ministrul Luminița Odobescu a declarat că România și-a îndeplinit toate obligațiile asumate pentru a adera la spațiul de liberă circulație. Cu toate acestea, va depinde de rezultatul alegerilor parlamentare din Austria dacă vom fi acceptați în Schengen. Țara noastră a intrat în acest spațiu cu frontierele aeriene și maritime, în luna martie. A fost o decizie simbolică, fără efecte benefice concrete pentru români.

„Este un obiectiv pentru care lucrăm îndeaproape cu Ministerul de Interne. De asemenea, ne-am coordonat foarte strâns cu Bulgaria în materie de luptă împotriva migrației ilegale. Discutăm constant cu Comisia Europeană, tot ceea ce ne-am angajat atunci când am intrat în Schengen-ul aerian noi am dus la îndeplinire. Am raportat deja CE acest lucru”, a declarat Luminița Odobescu.

Porivit spuselor sale, în mandatul noii Comisii Europene figurează ca prioritară aderarea României și Bulgariei la Schengen. Însă o decizie nu poate fi luată decât cu acordul tuturor statelor membre. Iar Austria se opune de mai mulți ani. În acest context, rezultatul votului din Austria ar putea fi decisiv în ceea ce privește acceptarea celor două state.

„Comisia Europeană, inclusiv în noul program al său, a precizat că finalizarea precesului de aderare a României și Bulgariei la Schengen este prioritar. Depunem aceste eforturi coordonate și, sigur, depindem în continuare de decizii politice urmare unor alegeri și acțiunile noastre sunt pentru a asigura toată informația și argumentația necesare astfel încât această decizie politică să fie pozitivă. Depindem de o decizie politică a unui stat membru și așteptăm alegerile în țara respectivă”, a mai spus Luminița Odobescu.

Luminița Odobescu Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Soarta României depinde de alegerile austriece

Actuala coaliţie guvernamentală din Austria, formată din conservatori şi ecologişti, a convocat alegerile parlamentare în 29 septembrie. Bătalia principală se va da între Partidul Libertăţii (FPO), de extremă dreaptă, și Partidul Poporului (OVP) condus de cancelarul Karl Nehammer, un opozant al extinderii Schengen. Extremiștii au obținut victoria în alegerile europarlamentare la un procent distanță.

Pentru alegerile parlamentare, sondajele indică un scor de circa 30% pentru FPO, în timp ce OVP şi social-democraţii din opoziţie concurează pentru locul al doilea. Cele două formațiuni sunt cotate cu aproximativ 20%.

Experții se așteaptă ca nici un partid să nu obțină o majoritate confortabilă. Drept urmare, va fi nevoie de o coalție de guvernare care se anunță greu de negociat. Liderii partidelor parlamentare au exclus alianţele cu liderul FPO, partid anti-imigrație.

Karl Nehammer. Sursa: Inguam Photo/Octav Ganea

Schengen un vis frumos

România a intrat pe 31 martie în Spaţiul de liberă circulație cu frontierele aeriene şi maritime. Teoretic, românii care călătoresc în străinătate, cu avionul, în țările membre nu mai trebuie să se prezinte la controlul pașapoartelor. Regula nu este respectată, însă pe toate aeroporturile din Uniunea Europeană. Au fost situații în care turiștilor românilor li s-au cerut pașapoartele, la fel ca și până acum.

Spaţiul Schengen este un spaţiu de liberă circulaţie realizat în baza acordurdurilor dintre statele Uniunii Europene. Astfel, cei care călătoresc dintr-o parte în alta, în acest spațiu, nu mai sunt nevoiți să aștepte la frontiere, la controlul pașapoartelor și al bagajelor. Acest lucru este benefic, în special pentru transportatorii de mărfuri care câștigă mai mult timp.

În mai multe discursuri publice, premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat convingerea că România va intra în Schengen în acest an. Rămâne de văzut dacă se va întâmpla.