Dacă forțele armate ruse vor reuși să ajungă la Tiraspol, va urma „sfârșitul” Republicii Moldova, a transmis fostul premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă. Singura opțiune care ar mai putea salva Basarabia, în opinia ex-oficialului, ar fi în aceste circumstanțe unirea cu România și intrarea în parametrii securității oferite de Uniunea Europeană și alianța NATO. Președintele Maia Sandu a sugerat că nu este împotriva unui astfel de demers.
„Unicul” scenariu pentru a preveni ocuparea Republicii Moldova de către forțele armate ruse, în circumstanțele în care în ultimele zile au fost înregistrate diverse atacuri cu focuri de armă în regiunea separatistă pro-rusă Transnistria, este unirea cu România, a susținut fostul premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă.
Singura soluție pentru Moldova este unirea cu România
„Așa cum a zis și doamna Sandu, Chișinăul nu poate face prea multe pentru a se proteja în cazul în care apare o situație de conflict armat pe malul stâng al Nistrului. Nevoile armatei și resurse financiare mult mai multe trebuiau să fie alocate nu acum, ci ani în urmă. Astăzi avem o armată într-o stare precară, nefinanțată, cu echipamente învechite și, oricum, numeric nu putem face față în cazul în care Rusia ne invadează”, a spus Iurie Leancă, comentând situația din Transnistria, unde Republica Moldova acuză provocări lansate în mod intenționat.
„Unica soluție și unica pauză a Republicii Moldova, astăzi, este Ucraina, și capacitatea ei de a rezista acestei invazii, acestor atacuri ruseși. Deci, momentul critic pentru Republica Moldova, pentru Chișinău ar interveni în momentul în care rușii ar începe un atac în zona Odesei, nu doar prin bombardamente, cum au făcut deja, ucigând inclusiv populație civilă, dar printr-un atac terestru, din partea Nicolaevului și susținut de un atac terestru din Marea Neagră. Atunci, pentru noi se va pune problema într-o manieră existențială.
Și acum, Chișinăul și Bucureștiul, în mod special, ar trebui să analizeze diverse scenarii și ce se întâmplă în cazul în care rușii încep această luptă pe teriroriul Odesei și apare șansa să facă această joncțiune cu această intrare separatistă”, a explicat fostul premier al Republicii Moldova.
Fostul premier Iurie Leancă: „Suntem sortiți pieirii”
Bucureștiul ar trebui să răspundă de pe acum, să se gândească dacă va proceda așa cum a procedat în 1940, când a primit ultimatumul din partea Uniunii Sovietice și a plecat din Basarabia. Acum, la fel, în cazul în care apare această amenințare directă ce va face Bucureștiul? Iată asta trebuie să fie problema numărul unu pe agenda Chișinăului și a Bucureștiului. Altfel putem doar să-i dorim succes Ucrainei, să facă Occidentul, inclusiv România, orice e posibil pentru a-i înarma, pentru a-i face cât mai rezilienți în raport cu această armată rusească. (...)
Dacă rușii reușesc să ajungă la Tiraspol, e sfârșitul nostru, al Republicii Moldova, în cazul în care, cum vă spuneam, Bucureștiul și Chișinăul nu pun în acțiune anumite scenarii. După mine, unicul scenariu este unirea. În momentul în care România ar face acest pas împreună cu Chișinăul, imediat intrăm sub umbrela securității NATO și a Uniunii Europene.
Poate unii experți ar spune că este imposibil, vreau să vă zic că am fost prim-ministru și am fost într-o situație similară, nu atât de dramatică - în 2014- atunci când Rusia a anexat Crimeea- am avut astfel de discuții cu cei de la București, cu primul ministru, cu președintele, deci, încă o dată, nu zic că este foarte simplu, dar nu este imposibil, iar dacă noi nu ne punem puțin mințile în mișcare, suntem sortiți pieirii”, a declarat fostul premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă, într-o intervenție televizată la Antena3.
Maia Sandu așteaptă decizia cetățenilor
În altă ordine de idei, solicitată să comenteze posibilitatea unirii Republicii Moldova cu România, președintele Maia Sandu s-a arătat deschisă ideii, precizând, însă, că un astfel de demers se realizează la cererea cetățenilor.
„Noi suntem o ţară democratică şi asemenea decizii le iau doar cetăţenii într-un mod democratic. Când poporul va spune că vrea acest lucru, acest lucru se va întâmpla. Atât timp cât poporul nu spune că vrea acest lucru sau nu există o masă critică care să susțină acest deziderat, atunci...”, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-o intervenție televizată la Jurnal TV.