Diana Șoșoacă a fost eliminată din cursa pentru alegerile prezidențiale printr-o decizie controversată a Curții Constituționale. Autorii și-au motivat demersul invocând declarațiile și activitatea care ar veni în contradicție cu Legea Supremă.
Europarlamentara SOS a prezentat un scenariu în care poate ajunge la Cotroceni, fără ca magistrațiiCCR să o împiedice. Deși are șanse mici de realizare, ipoteza este prevăzută de Constituție și nu poate fi ignorată.
Diana Șoșoacă poate deveni președinte
Politiciana SOS a explicat cum poate ajunge președinte al României, în ciuda deciziei Curții Constituționale. E drept că scenariul prezentat de Diana Șoșoacă are șanse minime să se realizeze, dar nu este imposibil. Ea a vorbit într-o emisiune de televiziune, în care s-a lăudat, între altele, că ar fi lidera opoziției din Parlamentul European.
Astfel, a explicat europarlamentara, ipoteza sa devine posibilă dacă va candida și va fi aleasă la Senat. Prin negocieri politice, a arătat Șoșoacă, poate ocupa funcția de președinte al Camerei superioare a Parlamentului. Iar o astfel de poziție îi conferă locul al doilea în stat, de înlocuitor al președintelui. Astfel Diana Șoșoacă poate ajunge președinte intermar.
„Cu candidatura mea la Senat e șah mat. Și vă spun și de ce. Deci eu nu am dreptul să candidez la Președinție, dar am dreptul la Senat. Matematic, eu pot deveni președintele Senatului României. Matematic, eu pot deveni președintele Senatului României! Când devii președintele Senatului României, ești al doilea om în stat. Se întâmplă ceva cu președintele, se îmbolnăvește, e suspendat, ce știu eu… Cine devine președinte interimar?”, s-a întrebat retoric Diana Șoșoacă.
CCR acuzată de lovitură de stat
În același context, luată de val, Diana Șoșoacă a mers până acolo încât a declarat că se simte, deja, președinte. Luată de val, a afirmat că ea a făcut politica externă și politica internă a României în ultimii ani,
„Mă simt președintele României, ceea ce am și fost de patru ani de zile, pentru că noi n-am avut președinte. Politica externă a României și politica internă au fost făcute exclusiv de Diana Iovanovici Șoșoacă. Aduceți-vă aminte când, în anii anterior, din Parlament se anunța că agenda politică e făcută de Diana Șoșoacă din Parlamentul României. Ei, la fel e făcută și acum”, a declarat europarlamentara.
Ea a descris decizia Curții Constituționale prin care i-a fost interzisă candidatura drept o lovitură de stat. În acest sens, a afirmat că CCR nu este putere judecătorească, ci o instituție formată din judecători desemnați de Parlament. Aceștia nu reprezintă poporul, susține Șoșoacă, ci pe politicienii care i-au ales.
„Decizia CCR e una istorică dintr-un punct de vedere negativ pentru că e o adevărată lovitură de stat. Și asta v-o spune un jurist, unul cu notorietate și cu multe succese la nivel național și internațional. E o lovitură de stat, e o încălcare a principiului separației puterilor în stat, că CCR nu e putere judecătorească, e o instituție politică, care e formată din judecători aleși politic – sunt votați în Parlament, dar jocurile sunt făcute dinainte. Nu sunt aleși de popor, nu reprezintă suveranitatea poporului”, a mai spus Diana Șoșoacă.
Diana Șoșoacă acuză instaurarea dictaturii
În declarațiile sale, europarlamentara pro-rusă s-a comparat cu victimele închisorilor comuniste din anii '50. Diana Șoșoacă a afirmat că după ce i s-a interzis candidatura, va urma, probabil încarcerarea sa. Ba mai mult, depășind orice limite, europarlamentara a afirmat că, probabil, va fi supusă unor torturi similare celor din închisoarea comunistă de la Pitești - Experimentul Pitești cum a fost numit.
„Deci (CCR) și-a depășit atribuțiile încălcând separația puterilor în stat, m-a judecat a doua oară pentru aceleași fapte, ceea ce e de neconceput, și e o lovitură de stat pentru că CCR nu are atribuții în a judeca comportamentul unor oameni. Ne-am întors în 1950, când era poliție politică și oamenii care aveau curajul meu au fost închiși în închisorile comuniste.
Urmează probabil să fiu aruncată și în închisoare și probabil se va reitera Experimentul Pitești. Din păcate, trăim în dictatură”, a mai afirmat Diana Șoșoacă.