Șefa Parchetului Anticorupție, Veronica Dragalin, a refuzat să meargă în Parlament, la Comisia pentru afaceri juridice, numiri și imunități, pentru a oferi informații despre scrisoarea transmisă împotriva fostului membru al Comisiei Pre-Vetting, Tatiana Răducanu.
Dragalin: Politicienii ar trebui să se abțină
„Politicienii ar trebui să se abțină de la a da ordine justiției”, și-a motivat gestul Dragalin.
Șefa Parchetului Anticorupție a trimis o scrisoare Comisiei pentru afaceri juridice, numiri și imunități, în care arată că parlamentarii nu au dreptul de a audia un procuror sau un judecător, indiferent de funcția acestuia.
Veronica Dragalin a precizat că, dacă va fi nevoie de lămuriri, instituția pe care o conduce va da un răspuns scris „în limitele stabilite de Constituție și de legea de procedură penală”, potrivit jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă, care a publicat documentul.
Dragalin, răspuns dur pentru Comisia juridică din Parlament
„Procurorii pot furniza informații de interes public, dar care nu au legătură cu explicarea sau justificarea deciziei luate, precum și cu clarificarea aspectelor procedurale referitoare la desfășurarea cauzelor pendinte, iar politicienii trebuie să se abțină de la a da ordine justiție, care a fost confirmată de Curtea Constituțională prin Deciziile nr. 29 din 23 septembrie 2013 și nr. 20 din 04 iunie 2014.
Totodată, la 7 mai 2024, prin scrisoarea nr. 4558 adresată Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, domnul Igor Grosu, Parchetul Anticorupție a raportat în scris informațiile relevante despre persoana desemnată. de către Parlament către Comisia de pre-verificare. Ulterior, Parchetul Anticorupție a furnizat informații suplimentare despre aceste împrejurări în comunicatele de presă publicate pe site-ul său oficial în 15 mai 2024 și 16 mai 2024 (...)”, se arată în scrisoarea trimisă de Veronica Dragalin Parlamentului.
Veronica Roșca, președinta Comisiei juridice, a refuzat să comenteze conținutul scrisorii șefei Parchetului Anticorupție.
„I-am informat pe membrii Comisiei juridice despre răspunsul Parchetului Anticorupție și mi-am invitat colegii să formuleze întrebări în scris sau să solicite informații, dar până acum niciunul dintre ei nu ne-a contactat pentru a formula o cerere către Parchetul Anticorupție”, a declarat Veronica Roșca.
Scandalul Tatiana Răducanu. Legături cu Platon și avocatul lui Șor
Reamintim că, în mai, un imens scandal a izbucnit în Republica Moldova după ce Veronica Dragalin, șefa Parchetului Anticorupție, a anunțat că Tatiana Răducanu, membră a Comisiei Pre-Vetting, este o apropiată a lui Veaceslav Platon și Aureliu Colenco, șeful echipei de avocați care îl reprezintă pe condamnatul fugar Ilan Șor, și că ar fi acționat în interesele acestora.
Potrivit scrisorii trimise de Dragalin, „în aprilie, în cadrul unui dosar penal, Parchetul Anticorupție a primit informații de pe un telefon mobil, care (...) includ o discuție de sute de mesaje (SMS - n. red.) între Veaceslav Platon și Aureliu Colenco de-a lungul mai multor ani. În timpul conversațiilor lor, ei discută și despre relația și conversațiile cu Tatiana Răducanu”.
După izbucnirea scandalului, Tatiana Răducanu a demisionat, dar a respins acuzațiile aduse de Veronica Dragalin. Fosta membră a Comisiei Vetting și-a explicat demisia spunând că dorește ca imaginea comisiei să nu fie adectată.
Iar președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, pe subiect, că justiția s-a „cufundat într-o mlaștină”, iar procurorii încearcă să oprească reforma.