Un lung duel verbal s-a desfășurat în Parlament, între președintele de ședință, Florin Iordache (PSD) și liderul deputaților PNL, Raluca Turcan.
UPDATE 4 - Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că Opoziția are majoritate în Parlament și va reuși, în cele din urmă, să dea jos Guvernul Dăncilă. El a adăugat că au bătut PSD la vot și îi vor bate și mai tare la moțiune.
„Am dejucat tertipurile creierelor încinse din jurul Vioricăi Dăncilă. PSD a trebuit sa recunoască că nu mai deține majoritatea în Parlament. Plenul este suveran. S-a văzut că Florin Iordache este o carpa de șters pe jos și actionează la ordinele lui Dragnea. E soldatul japonez penibilul Florin Iordache”, a declarat Ludovic Orban.
UPDATE 3 - Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat că Moțiunea de cenzură va fi citită joi, iar joia viitoare, la ora 10:00, va fi supusă votului, adăugând că și membri Opoziției au fost de acord.
UPDATE 2 - Mihai Fifor a declarat, după votul din Parlament, că mai mulți parlamentari PSD au fost absenți sau nu au avut cartelele de vot asupra lor, motivând astfel eșecul votului pentru ordinea de zi privind Moțiunea de cenzură.
„Noi ne dorim ca această moțiune să fie supusă votului. Dacă suntem responabili, hai să încheiem circul ăsta făcut de opoziție. Nu se dorește lucrul acesta, deși am zis: hai, fraților, să terminăm bâlciul ăsta.”, a declarat Fifor.
„PSD nu își face grijă pentru moțiune, am văzut un tertip prin care doresc să amâne”, a adăugat acesta.
UPDATE - Ordinea de zi propusă de președintele de ședință, Florin Iordache (PSD), care cuprindea citirea Moțiunii de cenzură, a fost respinsă la vot. Este primul eșec major al PSD, care până acum avea majoritatea în Parlament.
Ordinea de zi a primit 194 de voturi împotrivă și doar 181 de voturi pentru.
Opoziția a arătat că nu acceptă programarea votului pentru sâmbătă, întrucât programul nu a fost votat la începutul săptămânii, așa cum ar fi fost legal.
„Propunem modificarea programului de lucru in baza art.20 alin.4 si in baza alin.3 din Regulament comun. Va propunem ca votul pentru motiune sa fie dat luni la ora 16.00, nu sambata. Va rog sa luati in considerare modificarea programului de lucru”, a spus Turcan.
Argumentele oferite de ea au fost: „niciodata in 30 de ani o motiune nu a fost votata in zile de sambata si duminica. Motiunea are mai multi semnatari, sunt 6 partide care si-au asumat, plus minoritati, parlamentari PSD si independenti. Tinand cont ca in grupul minoritatilor e o decizie ca sambata si duminica sa nu se accepte votarea motiunii si fiind deputati semnatari de la minoritati, va oferim un argument in plus. Trei: modificarea programului de lucru este atributul exclusiv al plenului reunit, BPR a propus program de lucru insa plenul reunit poate decide modificarea programului de lucru”.
În replică, Florin Iordache, PSD, președintele de ședință, a declarat: „Eu voi supune regulamentar la vot programul pentru ziua de azi, daca nu e adoptat putem face alta dezbatere. Supun pentru azi dezbaterea motiunii, ordinea de zi si programul”.
Raluca Turcan a replicat cu o acuzație dură. „Încălcați Regulamentul cu bună știință. Programul de lucru se votează pentru o săptămână. Acest chițibuș inventat acum nu stă în picioare”.
Florin Iordache, a replicat, întrebând ironic: „Nu vă doriți să dezbatem cât mai repede moțiunea de cenzură?”
Ulterior a intervenit Stelian Ion, de la USR. „Ceea ce încercați să faceți este un artificiu. Nu întâmplător cred că ați fost desemnat să conduceți aceasta ședință. Ordinea de zi nu există, avem un proiect doar”.
Florin Iordache a replicat iarăși, spunând: „Nouă nu ne e frică de moțiune. Observ că la dumneavoastră e problema”.
„Nu ne sfidați! Nu ne impuneți dictatorial o zi pentru moțiunea noastră. Lăsați-ne să o votăm când vrem. Este scandalos! Roata, și pătrată, tot se mai învârte cateodată”, a intervenit și Marius Pașcan, de la PMP.
Ulterior, Florin Iordache s-a certat și cu liderul Pro România, Victor Ponta.
„Ca să reconstituim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgență!”
Opoziția a depus săptămâna trecută Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.
„Guvernul Dăncilă poate să fie numit guvernul şanselor ratate pentru România. Deşi ţara noastră a traversat o perioadă economică favorabilă, cu ritmuri de creştere importante, guvernele PSD nu au demarat niciun proiect major pentru infrastructura românească.
Este foarte simplu să împrumuţi ţara, ştiind că factura acestor împrumuturi va fi plătită de generaţiile viitoare. Este extrem de grav că nu s-a construit nimic cu banii împrumutaţi la dobânzile împovărătoare pe care le plătim cu toţii.
Guvernul PSD ar fi putut să investească o parte din aceşti bani măcar într-unul dintre proiectele prioritare de investiţii ale României. Unele dintre aceste proiecte se regăsesc chiar între promisiunile făcute de PSD în anul 2016, atunci când au smuls votul românilor printr-o fraudă de încredere.”, se arată în textul moțiunii.
Opoziția acuză că „peste câteva luni intrăm în anul 2020 şi constatăm că aproape 6,4 miliarde de euro din fondurile europene alocate României nici măcar nu au fost cerute de la Uniunea Europeană. Oare cine să le ceară, oare cine să scrie proiectele finanţabile, atâta vreme cât ministerele au fost populate cu activişti şi clienţi de partid ai PSD, care nici nu ştiu şi nici nu vor să aducă în România fondurile gratuite pentru dezvoltarea ţării.”
În moțiune se mai arată că Autostrada Unirii, Autostrada Moldovei, cea a Olteniei sau Autostrada Sibiu-Pitești nu au avansat „niciun centimetru” sub guvernarea PSD.
„Deficitul de cont curent s-a dublat într-un timp record, din cauză că modelul economic greşit al PSD a împins România să consume tot mai mult din import şi să ajute, astfel, economiile altor state, nu pe producătorii români. În consecinţă, preţurile au crescut, lună de lună, ducându-ne la cea mai mare inflaţie din UE şi la o monedă naţională tot mai slabă, care continuă să se devalorizeze.”, se mai arată în moțiune.