Guvernul a amânat adoptarea ordonanței privind noua schemă de compensare și plafonare a prețurilor la energie pentru consumatori.
Actul normativ a fost scos de pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de marți, 25 ianuarie ca urmare a neînțelegerilor din coaliția de guvernare. PNL și PSD nu s-au înțeles cu privire la conținutul ordonanței de guvern privind compensarea și plafonarea prețurilor la energie. Cele două partide au venit cu propriile proiecte și nu au reușit să le pună în acord până la debutul ședinței de guvern.
Informația a fost confirmată de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Acesta a declarat, după o întâlnire cu președintele PNL, Florin Cîțu, că Ordonanţa cu plafonarea preţurilor la energie nu va fi pe ordinea de zi a ședinței de guvern.
Vizibil iritat după discuția cu Florin Cîțu, Marcel Ciolacu le-a transmis jurnaliștilor care au dorit să afle mai multe detalii să vorbească cu Nicolae Ciucă. Înainte de această întâlnire, Florin Cîţu a criticat prevederile din OUG, inclusiv pe cele privind amenzile incluse. Aceste propuneri au fost introduse luni seara, într-o ședință a coaliției de guvernare.
„Nu vreau să dau nici o declaraţie pentru că nu am vorbit nimic”, a spus Marcel Ciolacu, după ce a plecat din biroul lui Florin Cîţu de la Senat.
El a precizat că o decizie pe acest subiect va fi luată miercuri 26 ianuarie.
„Vă rog eu frumos, întrebaţi pe prim-ministru”, a mai spus preşedintele PSD.
Florin Cîțu a respins propunerile PSD
Cu câteva ore înainte de întâlnirea cu Marcel Ciolacu, preşedintele PNL Florin Cîţu declara că nu vede sensul reglementării prețului la energie după 1 aprilie, când vine vara, iar consumul este mult mai mic. Această propunere, de plafonare a prețurilor la energie, începând din primăvară, a fost asumată de PSD.
„Cineva nu s-a gândit foarte bine când a venit cu această soluţie”, a spus Florin Cîţu.
Liderul PNL a mai spus, în acest context, că nu susține amenzile introduse în Ordonanţă, spunând că acestea nu vor rezolva problema. Soluția, în opinia lui Cîțu ar fi deschiderea pieţei, liberalizarea ei.
Pe de altă parte, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara că noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze se va aplica începând cu 1 februarie. El a subliniat că actul normativ nu va fi aplicat retroactiv, așa cum a solicitat PSD. Social-democrații au cerut ca prevederile din OUG să se aplice inclusiv pentru cei care au primit facturi mai mari în luna ianuarie.