Scandal de pomină! Ce se întâmplă între George Simion și fostul său profesor de la masterat

Sursa: EVZ

După incidentul de luni de la Iași când un cetățean i-a aruncat lui George Simion cerneală pe față, co-președintele AUR l-a acuzat, în direct la Realitatea Plus, pe fostul său profesor Dorin Dobrincu că incită la separatism teritorial.

Profesorul universitar Dorin Dobrincu i-a predat liderului AUR la cursurile de masterat, la Universitatea „Al. Ioan Cuza” Iași.

„Nu înseamnă separatism”

"Înțeleg că George Simion, aflat în direct (...) la Realitatea Plus, a acuzat mișcările prodezvoltare, pe mine în mod particular, de „incitare la separatism teritorial”. I-aș aminti dlui Simion că descentralizarea și regionalizarea nu înseamnă separatism, ci eficientizare administrativă sau, dacă vreți, aplicarea principiului subsidiarității, valabil în Uniunea Europeană”, a scris, în replică, Dorin Dobrincu pe contul său de Facebook.

Iată textul integral postat de Dobrincu pe Facebook:

Ce s-a văzut astăzi în Piața Unirii din Iași. Și un post-scriptum

Pentru că am fost astăzi – 24 ianuarie – în Piața Unirii, situată în centrul Iașului, din partea Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei, prezint aici o scurtă descriere a ceea ce am văzut.

Dimineață, la 8:30-9:00: Membrii asociațiilor civice Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Împreună pentru A8 și Reset ajung în piață cu bannere și steaguri.

Mesajelor lor sunt în favoarea dezvoltării Moldovei, împotriva discriminării și subfinanțării regiunii, pentru infrastructura de transport, pentru autostrăzi – care să facă posibilă o reală și rapidă legătură cu Ardealul și Muntenia – și spitale, pentru descentralizare și regionalizare, împotriva corupției, împotriva extremismului, împotriva fascizării.

La portavoce se prezintă constatările și solicitările asociațiilor civice, iar un manifest asumat de aceleași organizații este distribuit trecătorilor.

9:00-10:30 – Se alătură acțiunii susținători ai ideilor promovate de asociațiile civice prodezvoltare. Totodată, se adună în piață și oameni în căutarea unei manifestări oficiale sau a uneia anunțată de un partid politic.

Reprezentanții câtorva partide depun coroane la statuia lui Cuza.

10:30 – Ajunge în piață – venind dinspre Palatul Culturii – un grup compact (estimările mergeau de la 500 la 1.000 de persoane), format din membri și simpatizanți ai partidului AUR, care ocupă spațiul dintre Hotelul Traian și statuia lui Alexandru Ioan Cuza.

10:30-12:00 – La tribuna improvizată pe treptele hotelului, George Simion și Călin Georgescu țin discursuri în registrul deja cunoscut. Se ascultă cântece menite a mobiliza mulțimea, unele preluate din repertoriul cenaclurilor național-comuniste, câțiva copii recită poezii.

Are loc și un incident.

Liderul AUR este stropit cu cerneală. Televiziunile și publicațiile de la București par interesate doar de acest detaliu.

În schimb, la Iași se vorbește de o înscenare, o bună ocazie pentru autovictimizare, pentru câștigarea de capital electoral pentru această formațiune politică. Între timp a fost deschis un dosar penal în cauză.

Membrii asociațiilor civice aflați în apropierea grupului statuar sunt provocați de membri și simpatizanți ai AUR.

Aceștia din urmă cer socoteală, au pretenția că e teritoriul lor, că e ziua lor, că ei sunt patrioții, că salvează neamul, un întreg imaginar mesianic se revarsă în valuri.

Li s-a amintit acestor cetățeni cam exaltați sau certați cu civilitatea că nu au monopol nici asupra spațiului public, nici asupra istoriei și simbolurilor naționale. În afară de schimburile de replici de pe poziții divergente, nu se înregistrează (alte) incidente.

În piață a sosit, la un moment, și Ludovic Orban, împreună cu un grup de adepți, cu o coroană de flori. A dat scurte interviuri și a plecat.

Probabil puțini l-au văzut.

Bannerele prodezvoltare și împotriva extremismului sunt în fața celor care la tribună rostesc fraze goale. În piață continuă distribuirea flyerelor prodezvoltare.

12:00-13:00 – Asociațiile civice distribuie flyere cu mesaje prodezvoltare și antiextremise pe Bulevardul Ștefan cel Mare. Membrii și simpatizanții se risipesc.

14:00 – Piața Unirii este goală. Doar vântul face rotocoale de zăpadă și ia pe sus pălării.

Pe messenger-ul de la Facebook primesc mesaje de la necunoscuți. Se arată indignați, amenințători, unii scriu cu greșeli gramaticale care trebuiau depășite în ciclul primar, cu fracturi de logică.

P.S. Înțeleg că George Simion, aflat în direct la Antena 3 și ulterior la Realitatea TV, a acuzat mișcările prodezvoltare, pe mine în mod particular, de „incitare la separatism teritorial”.

I-aș aminti dlui Simion că descentralizarea și regionalizarea nu înseamnă separatism, ci eficientizare administrativă sau, dacă vreți, aplicarea principiului subsidiarității, valabil în Uniunea Europeană.

Pentru cine nu știe, nu doar în Germania, Italia sau Spania se aplică de bune decenii aceste principii, ci și în țări altădată centralizate, precum Franța și Polonia. Iar acestea sunt acum fie motoare ale economiei UE, care atrag milioane de europeni din Est, inclusiv români, fie țări care au cunoscut o dezvoltare remarcabilă, chiar dacă au pornit de la un nivel destul de apropiat de al României (de văzut cazul polonez).

În același timp, pentru că tot a amintit dl Simion că i-am fost profesor – în urmă cu mai bine de un deceniu, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la masteratul de istoria comunismului din România –, aș face o observație.

Nici măcar nu mai sunt dezamăgit să văd că în declarațiile – și acțiunile – publice ale actualului politician nu regăsesc nimic din ceea ce i s-a predat de-a lungul anilor de studii.

Parcă nici nu ar fi fost la cursurile mele și ale colegilor mei.

Dl Simion nu pare să fi învățat nimic din istoria secolului trecut, nu pare să fi reținut ceva despre grozăviile întâmplate în România, în Europa și în lume tocmai ca urmare a extremismului care a mai mărșăluit cândva pe străzi, care a mai atacat și ocupat instituții, care a stigmatizat și pus la zid indivizi și comunități”.

Dorin Dobrincu a fost în perioada 12 iulie 2007 – 15 iunie 2012 director general al Arhivelor Naționale ale României.

Doctor în istorie din 2006, cu o teză având tema „Rezistența armată anticomunistă din România (1944–începutul anilor 60)”, din 2003 este cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași.