Sayonara! Episodul DNA, Hara kiri Nelu Tătaru – san şi Raed Arafat - san

Sursa foto: Arhiva EVZ

„Ne interesează corupţia legată de pandemie pentru că este foarte grav ca unii cetăţeni cu funcţii de conducere în statul român, să profite de această situaţie gravă şi să se îmbogăţească pe seama bolii, a suferinţei oamenilor şi chiar a morţii acestora. Am încercat să indisponibilizăm bunuri în vederea recuperării prejudiciului, acesta se ridică la nivelul zecilor de milioane, cel puțin, de euro.” - Crin Bologa, procuror-şef DNA.

În continuare, nu vom lucra doar cu materialul clientului.

„Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC)  nu a declarat inacceptabilă oferta prezentată de SC Romwine&Coffee SRL pentru achiziționarea de măști de protecție tip FFP2 și FFP3. Aceasta nu a depus Certificatul constatator emis de Oficiul Național al Registrului Comerțului odată cu depunerea ofertei, condiție de respingere a acesteia. Certificatul, depus ulterior, arată că singurele activități autorizate ale operatorului economic erau „Comerț cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor și produselor din tutun efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe”. Prin urmare, operatorul economic nu avea calificarea necesară și nu avea capacitatea profesională și nici experiența de a furniza produse din domeniul sănătății. Gestionarea unui contract în valoare de aproximativ 10 milioane de euro este dificilă pentru o firmă lipsită de experiență, aceasta fiind înființată în data de 14.03.2019, cu o cifră de afaceri pe anul 2019 de 47.870 lei (aproximativ 10.000 de euro) și un singur salariat” – Raportul „Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență” al Curţii de Conturi a României.

„Operatorii economici străini au beneficiat de un cuantum al procentului de garanție de 0,5% din valoarea contractului și de un cuantum al procentului de penalitate de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, existând situații în care li s-a decontat suplimentar și costul transportului, în timp ce operatorilor români li s-a solicitat garanția de bună execuție în procent de 5% din valoarea contractului, iar penalitățile au fost stabilite la 1% pentru fiecare zi de întârziere”.- Raportul „Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență” al Curţii de Conturi a României.

„Pentru produsul Camera de izolare cu presiune negativă, prețul la prima licitație a fost de 35.905 lei fără TVA/buc, iar valoarea estimată în cadrul celei de a doua proceduri de licitaţie a fost de 350.000 lei fără TVA/buc. Prima procedură a fost anulată deoarece nu s-au depus oferte. Stabilirea valorii estimative este atributul IGSU”. - Raportul „Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență” al Curţii de Conturi a României.

„Termenele de livrare convenite au fost prelungite în mai multe situații până la data de 15 iunie 2020, moment la care prețurile produselor pe piața mondială s-au redus treptat la valori apropiate de cele anterioare epidemiei de COVID-19. Însă prețurile plătite pentru produsele livrate au rămas cele stabilite inițial prin procedura de achiziție publică, la un nivel semnificativ majorat față de situația de dinaintea izbucnirii epidemiei de COVID-19.” - Raportul „Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență” al Curţii de Conturi a României.

„IGSU a plătit în 28.04.2020 suma de 10.931 mii lei, reprezentând avans către Medi Consulting din Coreea de Sud, aferent unui număr de 200 de ventilatoare cu termen de livrare în data de 13.05.2020 (100 buc.) și data de 28.05.2020 (100 buc.). Din analiza derulării contractului s-a constatat că până la data de 30.06.2020 (deci la o lună mai târziu decât prevedea contractul n.r.) nu a fost realizată nicio livrare. Deşi a fost acordat un avans de 30% din valoarea contractului, adică 2.451.000 USD, sumă nerecuperată” - Raportul „Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență” al Curţii de Conturi a României.

Să trecem acum la altă golănie: UNIFARM

Lucrăm tot cu materialul clientului.

„În data de 19.03.2020 potrivit contractului de vânzare-cumpărare, CN UNIFARM SA a achiziționat un număr de 20 aparate RT- PCR la prețul de 77.000 USD/bucată plus TVA, 200 buc. ventilatoare la prețul de 56.000 USD/bucată fără TVA și 100 buc ventilatoare Drager Evita V300 la prețul de 56.000 USD/bucată fără TVA. Din analiza modului de întocmire/derulare a contractului de achiziție, s-a constatat că CN UNIFARM SA a contractat aparatură medicală (20 aparate RT PCR și un număr de 300 ventilatoare) în valoare de 80.080 mii lei care nu a fost livrată de către furnizor până la data de 15.05.2020.” - Raportul „Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență” al Curţii de Conturi a României

„S-a constatat că un ventilator Drager Evita V300 se regăsește cu un preț de vânzare de 26.380 USD/bucată. La acest preț furnizorul acordă o reducere de 10.000 USD, astfel încât prețul final este de 16.380 USD/bucată, comparativ cu prețul de 56.000 USD/bucată la care au fost contractate de către CN UNIFARM SA. Pentru ventilatoarele made în China (Beijing) s-au regăsit prețuri cuprinse între 7.000 și 10.000 USD/bucată, comparativ cu prețul de 56.000 USD/bucată la care au fost achiziționate de către CN UNIFARM SA.

De asemenea, au fost achiziționate măști de protecție neconforme în valoare de 26.449 mii lei, din care până la data de 15.05.2020, au fost distribuite măști în valoare de 5.273 mii lei. Din acestea, furnizorii au înlocuit măști neconforme în valoare de 1.820 mii lei.” - Raportul „Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență” al Curţii de Conturi a României.

„În ceea ce privește cantitatea de 500.000 măști FFP2 KN 95 care au fost furnizate de către CN UNIFARM SA Ministerului Sănătății, menționăm că în data de 10.04.2020, CN UNIFARM SA a recepționat cantitatea de 560.680 măști FFP2 KN 95 la prețul unitar fără TVA de 9,92 lei/bucată. Firma importatoare de la care a efectuat achiziția CN UNIFARM SA a declarat la intrarea în țară un preț unitar de achiziție fără TVA de doar 7,50 lei/bucată. Procedând astfel, CN UNIFARM SA a plătit suplimentar firmei importatoare valoarea de 2,42 lei/bucată mască FFP2 KN95, reprezentând diferența dintre prețul de achiziție și prețul de intrare în țară declarat de furnizor, ceea ce reprezintă plăți nejustificate în valoare de 1.357 mii lei. Aceste măști au fost ulterior comercializate către Ministerul Sănătății și au făcut obiectul donației către Republica Moldova” - Raportul „Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență” al Curţii de Conturi a României.

„Au fost încheiate procese verbale de recepție a medicamentelor și echipamentelor către IGSU, însă produsele în cauză nu existau în gestiunea Companiei la momentul întocmirii acestor procese verbale de recepție”. - Raportul „Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență” al Curţii de Conturi a României.

„Compania UNIFARM S.A. a achiziționat echipamente/materiale sanitare de la firme intermediare deși deținea toate autorizațiile necesare în vederea realizării achizițiilor direct de la producătorii externi prin importul acestora și/sau de la producători interni, ceea ce a făcut ca CN UNIFARM să plătească prețuri de achiziție mai mari cu suma estimată la 175.274 mii lei”. - Raportul „Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență” al Curţii de Conturi a României.

Am dat numai câteva citate din Raport. Concluzia: au furat de au rupt, toţi, fără excepţie, în timp ce pe noi ne închideau în case şi ne cocoșau cu amenzile dacă îndrăzneam să ieșim. Ca nu cumva să vedem cum pradă ei România, la vremuri de mare restriște.

Unde sunt manifestațiile de altădată, alea cu : «DNA, să vină să vă ia» !

Raed Arafat a reacţionat imediat ce Raportul a apărut pe Pagina oficială a Curţii de Conturi a României:

„Vreau să intervin, fără să afectez ce face DNA, care va verifica toate aspectele. Noi le-am contestat în instanță, deja.

Abuzul în serviciu, dacă a fost prin faptul că cineva și-a asumat un risc ca să rezolve o problemă, să salveze vieți, înseamnă că această persoană trebuie pedepsită pentru că și-a asumat riscul și responsabilitatea. Cum era mai bine, să stea să nu facă nimic, să spună că poate să moară lumea și să nu facă nimic?” - Raed Arafat, secretar de stat în MAI, şeful IGSU, pagina proprie de Facebook

P.S. „Dorim să exprimăm recunoștința noastră sinceră pentru înțelegerea și cooperarea dvs. în ceea ce privește donarea de sânge. În ceea ce privește criteriile de acceptare pentru donarea de sânge pentru cei care au fost vaccinați cu noul coronavirus, suntem în proces de a-l evalua, așa că vă rugăm să înțelegeți că ne vom abține de la a dona sânge. Vă mulțumim pentru cooperare” – traducere din limba japoneză, comunicatul Crucii Roşii din Japonia. Consecinţa acestui anunţ? Numai 10 la sută dintre japonezi s-au vaccinat.