Un adevărat tsunami a lovit Parchetul condus de Laura Codruţa Kovesi după ce fostul deputat PSD Vlad Cosma a dat publicităţii înregistrări cu şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea, şi procurorul Mircea Negulescu, zis Portocală, din care reiese că aceştia îi cereau să falsifice documente pentru a-l înfunda pe Sebastian Ghiţă. Inspecţia Judiciară a anunţat că va declanşa un control, în vreme ce DNA acuză un şantaj
Fostul deputat PSD Vlad Cosma a depus vineri, la Parchetul General, plângere penală şi denunţ împotriva procurorilor de la DNA Ploiești Mircea Negulescu, Lucian Onea, Giluela Deaconu și Alfred Savu. În urma acestei plângeri, ieri a fost înregistrat un dosar pe rolul Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului General. Cei patru procurori sunt acuzați de represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, compromiterea intereselor justiției, abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat.
Vlad Cosma relatează, în plângerea înregistrată la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că a fost chemat la DNA Ploiești, în 2015, unde i s-a solicitat de cei patru procurori să participe la înscenarea unor dosare pentru anumite persoane cu funcţii politice. De asemenea, i s-au comunicat date şi informaţii din dosare penale instrumentate de cei pe care îi acuză cu privire la alte persoane ce făceau obiectul înscenărilor.
Fostul deputat PSD Vlad Cosma. FOTO: EVZ
„Ticluiri” de probe
„Menţionez că mi s-a solicitat să particip la aceste «fabricări» de dosare şi «ticluiri » de probe, fiind ameninţat că, în cazul că nu voi fi de acord, nu doar eu şi tatăl meu (Mircea Cosma, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova – n.red.) vom fi arestaţi şi ni se vor fabrica dosare, ci şi sora mea (Andreea Cosma, deputat PSD – n.red.), care devenise o obsesie pentru procurorul Negulescu. În aceste condiţii, am acceptat să colaborez cu aceşti procurori, şi unele dintre cele puse în practică de mine, la solicitarea şi sub supravegherea acestora, s-au materializat chiar în dosare penale, aflate în diverse stadii de soluţionare.
Aceeaşi modalitate de acţiune a acestor procurori a fost utilizată şi pentru a fabrica dosarele în care am fost implicat atât eu, cât şi familia mea: tatăl şi sora mea. Aşadar, în modalitatea în care eu am fost folosit pentru a falsifica probe împotriva altor persoane, ameninţat fiind cu pierderea libertăţii, atât a mea cât şi a sorei mele, alte persoane au fost utilizate pentru a fabrica probe în dosarele mele”, scrie Vlad Cosma în plângerea penală. El dă ca exemple dosarele Bădescu-Ghiţă; Hidro-Herţanu; Blair-Ponta; Liviu Tudose – Viorel Dosaru – Sebastian Ghiţă şi Siveco-Ghiţă.
Toate dosarele invocate de Cosma îl au în comun pe Ghiţă
În primul dosar, cunoscut ca ASESOFT, fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă şi fostul primar al municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu, au fost achitaţi, la instanţa de fond, în septembrie, de Înalta Curte. Procurorii îl acuzau pe Ghiţă că i-ar fi dat lui Bădescu o casă în schimbul finanţării echipei de baschet Asesoft.
În al doilea dosar, vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, sunt cercetaţi, printre alţii, cumnatul fostului premier Victor Ponta, Iulian Herţanu, omul de afaceri Sebastian Ghiţă, Mircea Cosma Vlad Cosma.
În al treilea dosar, procurorii invocă o întâlnire între Victor Ponta și Tony Blair care ar fi fost sponsorizată de Sebastian Ghiță cu 220.000 euro. Întâlnirea despre care se vorbește în dosarul DNA Ploiești a avut loc la Johannesburg, în decembrie 2013, când au avut loc funeraliile lui lui Nelson Mandela.
Al patrulea exemplu se referă la un dosar în care Ghiţă este acuzat că i-a capacitat pe procurorul Liviu Tudose şi pe Viorel Dosaru, fostul şef al IPJ Prahova, să-i furnizeze informaţii confidenţiale dintr-un dosar aflat în curs de urmărire penală.
„Siveco-Ghiţă” are la bază un denunţ în care se susţine că Sebastian Ghiţă ar fi pretins de la reprezentanţii firmei de IT diverse sume de bani, promiţând, în schimb, că îşi va exercita influenţa asupra mai multor factori decizionali, între care fostul premier Victor Ponta şi foştii miniştri Eugen Nicolăescu şi Nicolae Bănicioiu, în vederea atribuirii unor contracte din fonduri publice.
Vlad Cosma: Negulescu şi Onea mi-au solicitat să inventez niște tabele cu simpatizanți PSD din Republica Moldova
DNA anunţa, printr-un comunicat, pe 24 iunie 2015 că a dispus modificarea condițiilor controlului judiciar faţă de deputatul Sebastian Ghiţă, după ce a extins acțiunea penală față de acesta. „În perioada 2000 – 2015, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a obținut importante sume de bani în mod nelegal – prin traficarea influenței – sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus întrun circuit financiar care nu are la bază operațiuni reale. Banii au fost „spălați” printr-o multitudine de operațiuni financiar - bancare fără justificare economică, iar ulterior, o parte din aceștia au fost folosiți în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si președințiale din anul 2014”, se arăta în comunicat. Procurorii anticorupţie mai arătau că: „Inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a conceput, inițiat și coordonat o activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidențiale din anul 2014, în scopul obținerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisă de inculpat pentru influențarea opțiunilor electorale a fost în cuantum de 350.000 euro”. Martor protejat şi documente trimise prin poştă Procurorii au investigat filiera fraudei electorale din Republica Moldova plecând de la declaraţia dată de un martor cu identitate protejată. El le-a explicat anchetatorilor că Sebastian Ghiţă i-a înmânat chiar în sediul PSD din Kiseleff cei 350.000 de euro intermediarului trimis peste Prut să strângă voturile necesare. Alegătorii care demonstrau că au votat cu Victor Ponta primeau ceasuri, haine sau mâncare. DNA ar fi primit un ajutor nesperat când, prin poştă, a primit declaraţia unuia dintre cei angajaţi să strângă voturi pentru Victor Ponta. Acesta le-ar fi trimis procurorilor şi documente care ar fi rămas la biroul de campanie din Chişinău. Unul dintre documente cuprindea calcule, sume de bani, numărul de voturi strânse, iar un expert a stabilit că scrisul i-ar aparţine lui Sebastian Ghiţă. Acum aflăm povestea din spatele acestui denunț: „Mi-a spus (procurorul Negulescu – n.red.) că are o hârtie cu scrisul lui Sebastian Ghiță. După ce îmi arată hârtia îi spun că nu cunosc scrisul. Mi-a spus că dacă vreau ca pentru mine și sora mea să se termine aceste probleme trebuie să îl ajut. Reia seria de amenințări la adresa mea. Îmi solicită să inventez niște tabele cu simpatizanți PSD din Republica Moldova. Văzând că nu pot ieși din această încurcătură, accept propunerea celor doi procurori (Negulescu şi Oană – n.red.). Îmi spun că dacă nu vreau să depun eu hârtia, trebuie să solicit o întâlnire și să-l înregistrez pe Alin Petran”, susţine Vlad Cosma.
Operaţiunea „tabele falsifi cate” pentru înfundarea lui Ghiţă
Postul de televiziune Antena 3 a difuzat, duminică seara, o înregistrare în care fostul deputat PSD Vlad Cosma susţine că procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea au încercat să „inventeze dosare în baza unor probe fabricate” unor importanţi oameni politici şi de afaceri, printre care şi lui Ghiţă. „Mă numesc Vlad Cosma și am fost ales în 2012 deputat în Parlamentul României de către cetățenii județului Prahova. Doresc să vă vorbesc de lucruri foarte grave. Multe persoane au prezentat în 2017 dovezi despre modalitatea abuzivă de lucru a procurorului Portocală. Au urmat dezvăluirile făcute de sora mea cu privire la obsesia sentimentală a lui Portocală față de ea. Eu am să prezint latura infracțională și grupul infracțional din care face parte. Mai fac parte Onea Lucian, celebrul procuror Mircea Negulescu (Portocală), polițiștii Mihai Iordache și Florea Gabriela. Scopul era să inventeze dosare în baza unor probe fabricate a unor importanți oameni politici și de afaceri pentru a obține notorietate, avansări în funcții și salarii mărite la sfârșit de an. În aceeași modalitate a fost promovat Mircea Negulescu de la Parchetul Curții de Apel Prahova la DNA Ploiești și Onea Lucian în cadrul Colegiului de Conducere al DNA București”, se arată în înregistrare.
Pseudonim Serghei Petrus Actele falsificate prin care se urmărea fabricarea unor acuzaţii de corupere a alegătorilor din Republica Moldova de către Sebastian Ghiţă la alegerile prezidenţiale din 2014, folosite într-o cauză penală, au fost trimise din Iaşi de către Vlad Cosma pe adresa DNA Ploieşti, folosind numele de Serghei Petrus. Cosma a prezentat înregistrari cu procurorul şef al DNA Ploieşti Lucian Onea, în care după ce a plăsmuit la cererea procurorilor nişte tabele, i s-a cerut să le rectifice după ce s-au constatat “erori” în ele, în sensul ca tabelele cu votanţi falsificate au fost fotografiate cu un aparat foto care purta o dată anterioara alegerilor din 2014, respectiv 2012, si trebuiau refăcute prin eliminarea datei care arunca în aer acuzarea.
Vlad Cosma i-a întregistrat pe cei doi procurori chiar în sediile lor
Procurorii susţin că Alin Petran a primit de la Sebastian Ghiţă în jur de 400.000 de euro pentru a organiza o structură de tip piramidală în Republica Moldova, în care a cooptat peste 200 de persoane cu scopul de a cumpăra voturi pentru Victor Ponta, la alegerile prezidenţiale din 2014. Procurorii l-au contactat pe Vlad Cosma şi, potrivit acestuia, i-au propus să-l contacteze pe Petran şi să-i planteze în maşină înscrisurile şi tabelele care ar fi trebuit să arate că s-a dat mită electorală în Republica Moldova. Cosma spune că Petran nu i-a răspuns la telefon, aşa că s-a trecut la planul B: Cosma să trimită documentele prin poştă şi fax, sub pseudonimul Serghei Petrus şi procurorii să se sesizeze.
ÎNREGISTRARE 1: „Mă duc cu ele la Kovesi”
Negulescu: Lasă-mă să-ţi explic! Ai cuvântul… dacă tu ai încredere, vreau să mă duc cu ele la Kovesi să i le arăt.
V. Cosma: Merg cu tine de mână.
Negulescu: Băi, omule, vreau să-i arăt… să-i arăt schema şi că nu vorbesc prostii.
Iordache: Dacă nu...
Negulescu: Băi, Vlad, ai încredere în mine? Nu-ţi fac nicio combinaţie. Pe ..ai cuvâ.. mă jur pe copilul meu, pe Dragoş, că nu-ţi fac absolut nicio combinaţie. Da’ nu vreau să mă duc în p**a mea şi vreau să : Uite, bă, mânca-ţi-aş pi**a! Şi să îi explic bang bang bang bang şi gata! Şi i-am dat-o la temelie, m-ai înţeles? Da’ lasă-mă să fac chestia asta. Deci, nu…
ÎNREGISTRARE 2: „S-a dus la Bucureşti, doamna a fost foarte încântată, da?”
Negulescu: Lucică (Onea Lucian, şef DNA Ploieşti)...deci, s-a dus la Bucureşti, doamna a fost foarte încântat, da? Şi aşteaptă cu mare satisfacţie chestia asta.
V. Cosma: Da, mă, ştiu. O sămi zici de...
Negulescu: Deci, dacă tu o faci aşa cum îţi spun eu, p-ăsta chiar vrea să-l ia (ref. Sebastian Ghiţă). Da? Şi-l ia bine de tot, da?
Negulescu: Ascultă-mă, el oricum e dauna totală (ref. Sebastian Ghiţă). Noi vrem să îi luam inclusiv banii, da? Tot ce are. Deci, îi luăm tot, da? Problema e să avem scânteia, să declanşăm scânteia. Bă, deci, eu vreau…deci, ascultă-mă..
ÎNREGISTRARE 3: „Din care să rezulte că este scrisul ăla… Sebastian Ghiţă”
Negulescu: Facem regia împreună.
V. Cosma: Păi, asta zic. Negulescu: Şi după ce i-a dat de la Bucureşti ăla, ăsta face...îl verificăm pe ăsta. Stai aşa puţin.
V. Cosma: Da.
Negulescu: Aaa, dă-mi încoa’ o hârtie..…
Negulescu notează pe foaie
Negulescu: Alin Petran (omul de încredere al lui Ghiţă în Republica Moldova – n.red.)...27, 113, 322
conversaţie telefonică: Mircea Negulescu – Dragoş (necunoscut – n.red.)
Negulescu: Dragoş, din punct de vedere tehnic te întreb, ipotetic, eu am un număr de telefon, vreau să ştiu dacă este activ şi dacă persoana care deţine numărul ăsta de telefon este în ţară. (…)
Negulescu: Eu aş fi vrut... tu ai alea la tine (tabelele cu simpatizanți PSD din Republica Moldova – n.red.)? Nu, hai să facem...Eu m-am gândit aşa: dacă o punem într-un plic…
V. Cosma: Ok.
Negulescu: Şi o trimite un anonim.
V. Cosma: Unde?
Negulescu: Aa… la DNA. Cu un scris pe calculator.
ÎNREGISTRARE 4. Onea recunoaște că ar putea fi vocea lui
V. Cosma: E ok? Lucian
Onea: Da, e în regulă.
V. Cosma: Se vede …?
Onea: E în regulă, nu, nu se vede. D-aia îmi trebuie şi plicul.
V. Cosma: A trimis şi plicul.
Onea: Ok, e în regulă.
V. Cosma: V-am zis ..
Onea: E în regulă, e super bine.
V. Cosma: Da?
Onea: Da. Am găsit, e ok. Bun, şi o să fac în aşa fel să zică că, m-am gândit eu, chestia cu Alba cu asta... e prea din zona aia şi o să fac cu zona Iaşi, cu zona Moldovei. Ca şi cum martorul ăla audiat e identificat în zona respectivă.
V. Cosma: Nu, atâta voiam să vad că a ajuns materialul, plicul l-a trimis (cu tabelele cu simpatizanți PSD din Republica Moldova).
Onea: E foarte bine aşa.
V. Cosma: E pe foi.....mă chemaţi şi-mi spuneţi: asta se vede bine, asta nu. Da, da, da. Mie îmi trebuie pentru o constatare, să fac o constatare că e scrisul lui (Ghiţă – n.red.).
Luni, în conferință de presă, Lucian Onea a spus că vocea ar putea fi a lui, dar că înregistrările sunt scoase din context.
Șeful DNA Prahova, Lucian Onea, se denunță încercând să se scuze
În declaraţia publică de ieri, procurorul Lucian Onea a spus că Vlad Cosma a adus documentele la DNA, confirmând înregistrarile prezentate de acesta. „La acest moment pot să vă spun că acel înscris olograf şi acele tabele au fost depuse la dosarul cauzei de inculpatul Vlad Cosma.”, a afirmat Onea. Însă, în dosarul privind extrădarea lui Sebastian Ghiţă din Serbia, prezentat instanţei Tribunalului Prahova, Onea arată că un anume Serghei Petrus din Republica Moldova a trimis o sesizare (facsimile) prin poştă, primită la DNA Ploieşti pe 25.05.2015.