Sancţiuni pentru destabilizarea situaţiei în Republica Moldova. Cine sunt peroanele care au fost incluse în listă

Sursa foto: Facebook

Trei fugari, o deputată aflată în arest la domiciliu şi un rus au fost incluşi într-o listă de sancţiuni a Uniunii Europene pentru tentative de distabilizare a situaţiei în Republica Moldova.

Este vorba despre Ilan Șor, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc, Vladimir Plahotniuc și Igor Ceaika.

Lista urmează să fie aprobată de Consiliul UE, alcătuit din țările membre. Sancțiunile presupun restricții de călătorie în statele membre UE și confiscarea bunurilor pe care cei sancționați le-ar putea deține pe teritoriul blocului comunitar.

Cine sunt persoanele incluse în listă

Deputata Marina Tauber, vicepreședinte al Partidului Șor, a condus multe dintre protestele antiguvernamentale, începute de formațiunea sa în septembrie 2022. Aceasta se află în arest la domiciliu, fiind învinuită de finanţarea ilegală a Partidului Şor.

Gheorghe Cavcaliuc, fost șef interimar al Inspectoratului General de Poliție în perioada guvernării lui Plahotniuc, a fugit din Republica Moldova în 2021, fiind învinuit într-un dosar penal pentru huliganism. Fostul poliţist s-a stabilit cu traiul la Londra, de unde conduce Partidul "Acasă Construim Europa" (PACE). Deşi susţine că formaţiunea sa este una de orientare pro-europeană, Cavcaliuc s-a alăturat pro-rusului Ilan Șor la organizarea protestelor violente din Chișinău, în octombrie 2022.

Igor Ceaika este uun afacerist rus, fiul fostului procuror general al Federaţiei Ruse. Igor Ceaika este cunoscut pentru relaţia sa de prietenie cu fostul preşedinte pro-rus de la Chişinău, Igor Dodon, precum şi afacerile comune cu familia fostului şef al statului.

În propunerea de sancționare se afirmă că el a jucat rolul de "portofel" al Rusiei, canalizând bani către activele FSB din Republica Moldova, în scopul de a aduce țara sub controlul Kremlinului.

Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare de către Curtea de Apel din Chișinău, fiind găsit vinovat în frauda bancară. Acesta a părăsit Republica Moldova în 2019, după retragerea PDM de la guvernare.

La fel, este fugar şi fostul preşedinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, învinuit în mai multe dosare de spălare de bani. Oligarhul s-ar ascunde în Cipru.

În octombrie 2022, Ministerul de Finanțe al Statelor Unite a impus sancţiuni oligarhilor moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor „pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegerile din Moldova, susținută de Kremlin”.

Lista de sancţiuni a UE vine la mai puțin de o lună după ce Consiliul European a adoptat, la solicitarea autorităților moldovene, un cadru special de sancțiuni împotriva persoanelor care "destabilizează situația din Republica Moldova". UE a justificat necesitatea impunerii sancțiunilor prin faptul că stabilitatea și suveranitatea Republicii Moldova, precum și statul de drept, sunt amenințate de proteste violente sprijinite financiar de Rusia.

Cine ar putea continua lista

Lista ar putea fi completată cu preşedintele Partidului Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin, şi autoritatea interlopă, Grigore Karamalac, alias Bulgarul, pentru „acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.