Supus unor presiuni din ce în ce mai mari pe plan intern și internațional și amenințat cu izolarea pe plan european, guvernul italian pare hotărât să nu renunțe la politicile ferme de combatere a imigrației clandestine. Consiliul de miniștri, cum este numit în Italia guvernul, a adoptat decretul-lege privind siguranța (Decreto Sicurezza bis) cerut de ministrul de Interne Matteo Salvini.
Actul normativ, care are 18 articole, prevede noi măsuri dure împotriva traficului de persoane. Astfel, proprietarii, armatorii și căpitanii unei nave care intră în apele italiene fără autorizație riscă amenzi între 10 000 și 50 000 de euro. Deși nu se vorbește deschis despre ONG -urile care salvează imigranți din Marea Mediterană (sau oferă imigranților servicii de transport, cum susțin cercurile populiste), e clar că aceste măsuri sunt luate pentru a descuraja aducerea imigranților în porturile italiene, mai ales că „decretul prevede confiscarea navei” în caz de recidivă. Astfel, încă din articolul 1 se prevede că Ministerul de Interne poate „restricționa sau interzice intrarea, tranzitul sau staționarea navelor în apele teritoriale, cu excepția cazurilor de nave militare sau nave în serviciul guvernamental necomercial, din motive de ordine și siguranță publică”.
„Habemus decretum!”, a anunțat triumfător Salvini la conferința de presă care a urmat ședinței Consiliului de Miniștri. Însoțit de premierul Conte și de subsecretarul Giancarlo Giorgetti, ministrul italian de Interne a vorbit și despre folosirea agenților sub acoperire și interceptarea convorbirilor telefonice pentru a contracara rețelele de trafic de carne vie. S-au prevăzut și banii necesari acestor misiuni- 500 de mii de euro pentru 2019, un milion de euro pentru 2020 și un milion și jumătate pentru 2021.
Pentru a deveni lege, decretul trebuie mai întâi adoptat de Parlament, dar Salvini n-are de ce să-și facă probleme. Coaliția dintre Liga sa și Mișcarea 5 Stele are o majoritate confortabilă în forul legislativ. Așa că decretul va trece și îi va sili pe magistrații italieni să ia măsuri împotriva ONG-urilor, punând, probabil, capăt rezistenței deschise din justiție împotriva politicilor antiimigrație ale lui Salvini. Cum vor primi acest decret magistrații cu simpatii de stânga (așa-numitele „togi roșii”, după cum le numesc ziarele apropiate șefului Ligii) e greu de prevăzut, dar probabil vor face apel la forurile europene pentru a încerca blocarea legii.
Trebuie spus, însă, că decretul nu se referă numai la imigrație. Există și articole care se referă și la ultrașii de pe stadioane și la grupusculele violente din Italia. Astfel, decretul prevede măsuri dure împotriva celor care se dedau la violențe împotriva forțelor de ordine. Oricine încearcă să-și ascundă chipul în cursul unei manifestații (modul obișnuit în care operează activiștii Antifa) este pasibil să primească o pedeapsă între doi şi trei ani de închisoare şi o amendă între 2 000 şi 6 000 de euro. Cât privește utilizarea bâtelor, a bastoanelor sau a focurilor de artificii împotriva forțelor de ordine, această infracțiune atrage o pedeapsă cu închisoarea de până la patru ani. „Libertatea de gândire a italienilor nu va fi niciodată pusă la îndoială ... dar nu cred că această libertate se poate exprima prin pocnitori și bastoane”, a declarat Salvini.