Salariul unui judecător debutant. Onorariul pe dosar, cât prețul a două meniuri fast food

Verdicat în dosarul „crima din Mangalia”. Sursa foto: Arhiva EVZ

Magistratul Alin-Vasile Ene, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a dezv[luit că un judecător aflat la început de carieră primește pentru soluționarea unui dosar suma echivalentă cu prețul a două meniuri de fast food.

În acest context, Ene a atras atenția că multe dintre informațiile publicate în spațiul public sunt fie exagerate, fie dezinformări.

Un judecător debutant, plătit cu 70 de lei pe dosar

Conform magistratului, în anul 2023, venitul net lunar al unui judecător definitiv la început de carieră la judecătorie era de 8.493 de lei. În plus, conform legii, se adăuga o normă de hrană în valoare de 202 lei.

În același an, fiecărui judecător de la judecătorie i-a revenit în medie soluționarea a 1454 de dosare. Luând în considerare aceste date, rezultă un salariu net anual de aproximativ 70 de lei per dosar.

„Realitatea în cifre, dincolo de emoții, exagerări și dezinformări.

70 lei= 2 tunsori bărbătești= 2 meniuri fast food= 2 curse taxi/ride sharing= activitatea judecătorului pentru un an într-un dosar înregistrat la judecătorie.

O fi mult? O fi puțin? E greu de spus, neexistând un mercurial al salariului cuvenit judecătorului pentru fiecare dosar”, a scris magistratul pe Facebook.

Alin Ene subliniază că este responsabilitatea celorlalte două ramuri ale puterii în stat să evalueze valoarea muncii depuse de un judecător și suma pe care statul este dispus să o plătească pentru această muncă.

Apoi, trebuie să găsească un echilibru just între aceste două aspecte.

Bani. Sursa foto: Arhiva EVZ

Judecătorul acuză o serie de exagerări și dezinformări

Judecătorul a subliniat că ei nu se plâng și nu se lamentează, însă trebuie să asigure posibilitatea unei informări corecte și reale într-un context în care abundă informațiile distorsionate, exagerate sau pur și simplu false, care sunt propagate în spațiul public și online.

„Asta pentru cine este capabil să vadă dincolo de senzațional și de adevăruri servite la cheie și este dispus să cerceteze singur pentru a ajunge la adevăr. Certitudinea: Cât plătești la frizeria de cartier pentru două tunsori? Cât dai pe două meniuri fast-food? Cât plătești pentru două curse unui șofer de taxi/ride sharing? Atât plătește statul într-un an unui judecător pentru fiecare dosar pe care îl are de soluționat!”, a mai scris judecătorul pe Facebook.