Salariul minim creste de la 1 octombrie. Așadar, românii vor primi mai mulți bani din această toamnă, în contextul în care preturile vor exploda din nou. Majorarea este de 10%, conform unui proiect de Hotărâre postat de Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS).
Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat cu 10% de la 1 octombrie, la 3.300 de lei. În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 1,5 milioane de salariaţi. Adică un procent de aproximativ 28% din numărul total de salariaţi activi. De majorare vor beneficia un număr de 1.867.588 salariaţi.
Majorarea are loc peste mai puțin de două săptămâni
Cristian Vasilcoiu, secretar de Stat la Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale, a confirmat decizia luată în cadrul CNT:
„Salariul minim brut garantat în plată va crește la 3.300 de lei de la 1 octombrie, s-a stabilit în cadrul Consiliului Național Tripartit (CNT), din care fac parte reprezentanți ai Guvernului și ai confederațiilor sindicale și patronale. De asemenea, în domeniul construcții, salariul minim brut va fi de 4.500 de lei”.
În nota de fundamentare a proiectului se precizează că din luna octombrie 2023 tariful orar va fi de 19,96 lei/oră pentru program complet.
„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.300 lei lunar. Începând cu data intrării în vigoare a prezentei Hotărâri de Guvern. Reprezintă o creştere de 10%, faţă de luna septembrie 2023. În luna septembrie din anul 2023 tariful orar este de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe lună. Iar din luna octombrie 2023 tariful orar va fi de 19,96 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună”.
Marcel Boloș, despre creșterea salariului minim
Marcel Boloș a confirmat cu câteva zile în urmă că salariul minim va creşte începând cu 1 octombrie 2023:
„Deciziile pe care le avem în coaliția de guvernare sunt, într-adevăr, cele legate de salariul minim şi creșterea acestuia care a fost agreată, în principiu, în coaliția de guvernare. În discuții a fost data de 1 octombrie şi a fost discuția pe 3.300 lei. Este un angajament pe care partidele și l-au luat, inclusiv prin programul de guvernare, la momentul la care Guvernul Ciolacu și-a început mandatul”.
Ce spun liderii de sindicat despre această creştere
Preşedintele Blocului Naţional Sindical a spus că două treimi din suma cu care se majorează se duc sub formă de venituri la bugetul de stat şi la bugetul de asigurări sociale, nu rămân în mâna angajatului.
„Statul câştigă 220. Câţi bani aduce la buget la această măsură? Păi să înmulţim 220 cu cel puţin 1.000.000 şi vreo 400.000 de salariaţi plătiţi pe acest salariu. Sunt câteva miliarde bune. Facem calculul şi vedem care e suma totală. Aşa cum încerc să vă explic, două treimi din sumele astea de bani se duc ca venituri la bugetul de stat şi la bugetul asigurării sociale, nu rămân în mâna individului", a subliniat el.”, a declarat liderul BNS.