Salarii mai mari cu 50% pentru unii bugetari. Primarii și președinții de consilii județene se numără printre beneficiari

Sursa foto: Arhiva EVZ

Angajații din sistemul public vor primi salarii mai mari cu până la 50%, conform unui act normativ adoptat în Guvern. Documentul stabilește regulile și criteriile în baza cărora se vor aplica majorările salariale, în funcție de numărul de ore lucrate. De noile reglementări vor beneficia inclusiv primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene, chiar dacă acestora le-au fost majorate indemnizațiile de conducere.

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, 15 martie, regulamentul-cadru în baza căruia vor fi majorate salariile pentru lucrătorii care sunt implicați în derularea proiectelor finanțate din fonduri europene. Măsura se aplică inclusiv primarillor și viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene. Ei pot încasa cu până la 50% mai mult, la salariu, în funcție de implicarea și numărul de proiecte europene în care sunt implicați.

Regulamentul adoptat miercuri, vine în completarea OUG nr. 19/2023, din luna ianuarie, care stabilește majorarea îndemnizaţiilor pentru personalul din unităţile administrativ teritoriale care implementează proiecte europene.

Potrivit informațiilor prezentate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), prin noul act normativ se stabilesc criteriile de acordare a procentului de majorare salarială pentru personalul nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile, din fonduri externe rambursabile, precum şi în proiectele finanţate prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă.

„Toate proiectele de succes susţinute cu fonduri europene au în spate echipe care au lucrat mult şi eficient, în fiecare etapă a proiectului, pentru a aduce rezultate. Doar cine îşi aduce cu adevărat aportul pentru schimbarea vieţii comunităţii va beneficia de majorare. Actul normativ adoptat astăzi stabileşte criterii de performanţă pentru ca oamenii să fie recompensaţi strict pe măsura aportului pe care îl aduc. Este un lucru firesc în mediul privat, acum este un lucru firesc şi pentru oamenii competenţi din administraţie care gestionează fonduri europene”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene.

Procentul de majorare, în funcție de orele lucrate

Regulamentului – cadru stabilește procentul cu care vor crește remunerațiile personalului implicat în gestionarea proiectelor finanţate din fonduri europene. Acesta va depinde de numărul de ore alocate pentru fiecare proiect în parte.

Pentru cei care lucrează până la 20 ore majorare salarială va fi de 10%;

Pentru o activitate cuprinsă între 21 - 40 ore se acordă o majorare salarială de 20%;

Pentru cei care lucrează între 41 - 60 ore se acordă o majorare salarială de 30%;

Pentru cei care lucrează între 61 - 80 ore se acordă o majorare salarială de 40%;

Pentru cei care lucrează peste 80 ore se acordă o majorare salarială de 50%.

Primarii și președinții de consilii județene beneficiază de mărire

Conform noilor criterii, procentul de majorare de 15% până la 50% se aplică și în cazul preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene, precum şi al primarilor şi viceprimarilor, în funcţie de numărul proiectelor.

„Indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile, precum şi prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă se majorează cu până la 50% în funcţie de clasificarea UAT-urilor, numărul, tipul şi valoarea proiectelor aflate în implementare pentru care unităţile administrativ-teritoriale au calitatea de beneficiar”, a mai transmis MIPE.

Conform reglementărilor, în cazul indemnizaţiilor lunare ale primarilor şi viceprimarilor de comune, valoarea cumulată a proiectelor în funcţie de care sunt stabilite pragurile de creştere este mai mică decât cea aplicată în cazul preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene, primarilor şi viceprimarilor de municipii şi oraşe. Dacă 50% din valoarea cumulată a proiectelor aflate în implementare reprezintă proiecte care au ca obiect capacitatea administrativă a beneficiarului, atunci sporul primit se poate ridica la maxim 25%.