Joi, 23 ianuarie 2020 scriam pe cristoiublog.ro: „Așadar, PNL și-a asumat răspunderea pe un proiect de lege privind alegerile locale în două tururi. Asta deși PSD anunțase cu mult înainte că va depune Moțiune de cenzură în cazul asumării răspunderii numai dacă e vorba de două tururi”.
Atît înainte, cît și după comiterea gestului, Ludovic Orban s-a dat de ceasul morții să ne convingă că legea celor două tururi e culmea democrației, și că ei, Liberalii, fără Dinu Patriciu, care e mort, sînt gata să riște căderea Guvernului de dragul dreptului cetățenilor de a vota cît mai bine cu putință.
Binecunoscuta moară de vînt a vorbelor politruce!
În realitate, nu de dragul democrației și-a asumat răspunderea Guvernul Orban și cu atît mai puțin de dragul ochilor căprui, nu albaștri, că pare o aluzie, celor de la USR, care au cerut Liberalilor alegeri în două tururi. Nici aceștia din urmă de dragul democrației, ci de dragul cîștigării de cît mai multe voturi la locale. Continuam pe cristoiublog.ro:
„Guvernul putea să rămînă la un singur tur. Sau, dacă la alegeri în două tururi îl obliga electoratul USR-ist, dădea o Ordonanță de Urgență. O bruia CCR? Să fim serioși! CCR e o instituție alcătuită din români. Vă mai amintiți ce era în decembrie 1989 la TVR? Toți membrii CPEx dăduseră fuga să-și exprime trecerea peste noapte de partea Poporului. Noroc că nu i-a lăsat Teodor Brateș. Ne-ar fi oferit un nou spectacol grețos de ce înseamnă oportunismul românesc. Toți ar fi declarat că au luptat împotriva lui Nicolae Ceaușescu. La fel și membrii CCR. Cică sînt PSD-iști. Aiurea! Sînt giruete. Și cum în prezent vîntul bate dinspre Dreapta, n-am nici o îndoială că distinșii judecători ar fi considerat OUG perfect constituțională.”
Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pe această Lege pentru a declanșa alegeri anticipate:
„Nu există moment mai bun pentru declanșarea anticipatelor decît Moțiunea de cenzură depusă de PSD.
PSD și UDMR mai au nevoie de șapte voturi pentru a da jos Guvernul.
Şapte voturi! Dar asta e greu de făcut rost – ar striga de la locul lor din Occident, prin portavoce, să se audă pînă aici, în Orient, analiștii democrațiilor autentice. Mare lucru să faci rost de șapte voturi! vom răspunde noi, convinși că în România nu e democrație, e un spectacol de operetă în care tenorii poartă epoleți, iar sopranele, pistol la jartieră. Așa că vorba aia: Ce sînt șapte voturi în ziua de azi? Ele se obțin cît ai clipi dacă PNL și Klaus Iohannis vor ca Moțiunea să treacă. Și fără prea mare efort din partea Serviciilor, deoarece trebuie să sacrifice puțini acoperiți din partidele parlamentare. Așadar, Guvernul cade numai dacă vrea PNL să cadă.”
Moțiunea de cenzură depusă de PSD era singurul și ultimul prilej pentru declanșarea anticipatelor:
„Săgeata a pornit din arc – cum ar spune Ertuğrul Bey, din serialul turcesc în cinci sezoane, fiecare sezon avînd peste o sută de episoade, Diriliş: Ertuğrul, serial despre care se spune – și eu, care am ajuns la jumătatea sezonului trei, o confirm – că e un Game of Thrones turcesc.”
Așadar, asumarea răspunderii și depunerea Moțiunii de cenzură de către PSD era pentru mine semnul că lucrurile nu se mai pot întoarce, asemenea săgeții din arc.
Mergem spre anticipate!
Într-un episod din serial, Ertugrul Bey, tatăl lui Osman, cel care va fonda Imperiul Otoman, taie cu cuțitul o săgeată pornită din arc și îndreptîndu-se în zbor spre un biet sclav.
Momentul tăierii săgeții putea fi Căderea Moțiunii de cenzură.
Numai că iată Moțiunea a trecut, Guvernul Orban a căzut și prin asta putem spune că săgeata anticipatelor nu mai are cum fi oprită.
Nici măcar de Marcel Ciolacu, pe post de Ertugrul Bey al Opoziției.
Cum adică? se vor întreba cei care iau seamă la declarațiile PSD că se vor opune din răsputeri anticipatelor.
Cum s-ar putea opune?
Foarte simplu.
Votînd Guvernul Orban II.
Chiar dacă acesta a căzut prin Moțiune de cenzură, avînd în vedere că Programul de guvernare va fi altul, PSD ar putea motiva că a votat de data asta pentru niște prevederi care sînt și ale PSD
Întrebarea e:
Își poate permite PSD să voteze trecerea Guvernului Orban II?
Ce-ar însemna trecerea Guvernului Orban II?
Ar însemna că Guvernul devine Guvern plin, care poate da ordonanțe de urgență.
La presiunea USR, Guvernul dă o OUG prin care scrutinul pentru locale are loc în două tururi, iar președinții Consiliilor Județene sînt aleși de consilieri.
Pentru PSD, moarte curată!
Da, ar replica unii, dar în felul acesta nu mai au loc anticipate.
Da, vom răspunde noi, dar în felul acesta, PSD va pierde dramatic alegerile la termen.
Prin impunerea celor două tururi și a alegerii de către consilieri, PSD pierde localele la scor.
Asta înseamnă că la parlamentare PSD se va prezenta fără baza din primari și fără de președinți de consilii județene în numărul de pînă acum.
Dacă se țin anticipatele la un loc cu localele, PSD va beneficia în campania pentru parlamentare de baza din teritoriu întruchipată de primari și de președinții de consilii județene.
Astfel că PSD e condamnat să voteze căderea Guvernului Orban II.
Odată căzut acest Guvern, anticipatele sînt ca și declanșate.
Partidele politice vor da cărțile pe față și vor anunța că investirea Guvernului Orban III va fi pe repede înainte, doar pentru îndeplinirea formală a unei proceduri.
Săgeata anticipatelor a pornit din arc. Ba mai mult, se apropie de țintă!