Într-o spirală a declaraţiilor pe tema defrişărilor ilegale şi a implicării unor politicieni în susţinerea intereselor companiei austriece Schweighofer, preşedintele României Klaus Iohannis a avut o ieşire extrem de dură.
„Mi se pare o declarație foarte curioasă. Am luat act cu surprindere de această declarație: Afirmă tânărul premier că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu reprezentanți ai unor procesatori de lemn și lasă să se înțeleagă că ar fi existat un trafic de influență. Acest lucru este surprinzător și fals. Am verificat la nivelul Administratiei Prezidențiale și nu au existat întâlniri nici cu lobby-iști sau foști colegi din PNL. Când am trimis Codul Silvic în Parlament, nu a existat nicun indiciu că cineva a încercat să intervina. La mine în niciun caz!"
Atacul lui Klaus Iohannis sau mai corect formulat răspunsul-atac vine ca urmare a afirmaţiilor lui Victor Ponta, care a spus: “Impresia mea e că preşedintele a retrimis legea în baza unor informaţii pe care le-a primit de la nişte binevoitori care se luptă pentru intereele Schweighofer. Sunt oameni din PNL (…) sunt convins că instituţiile statului urmăresc acest lcuru şi vor informa şi CSAT-ul. “
V-am dat cele mai importante elemente ale celor două declaraţii pentru a vedea la ce se referă fiecare .
Unu, Victor Ponta nu a vorbit de oameni din Administraţia Prezidenţială, ci despre reprezentanţi ai PNL. Iar aici, cazul Lucia Varga, fostul ministru al Pădurilor, un lobby-ist stridant pentru interesele companiei Schweighofer, este foarte cunoscut. Vom prezenta mai multe elemente pe parcursul zilei.
Doi, singura posibilă legătură cu o persoană din Administraţia Prezidenţială se poate face cu persoana lui Dan Mihalache, actualul şef al cancelariei prezidenţiale, a cărui interpelare din 2008 a fost semnalată de ONG-ul România curată al Alinei Mungiu şi pe care o publicăm în premieră pe site. Numai că ea este din 2008, când Dan Mihalache făcea o altfel de politică
Trei, lobby-ul în favoarea companiei Schweighofer a fost evident, iar modul în care Consiliul Concurenţei s-a comportat în acest caz este cel puţin ciudat. Fosta angajată a Consiliului Concurenţei care s-a ocupat de partea juridică a problemelor industriei forestiere a devenit avocatul companiei Schweighofer, iar singurul punct de vedere emis de Consiliul Concurenţei a fost dat EXCLUSIV Preşedinţiei, semnalând o posibilă declanşare a procedurii de infrigment în cazul adoptării Codului Silvic. Ciudat, târziu şi în favoarea companiei austriece.
Patru, Klaus Iohannis încearcă într-un mod extrem de abil să se retragă din acest scandal în care a devenit ţinta societăţii civile, atacându-l pe Victor Ponta. Nominalizarea SRI ca arbitru în acest conflict este cel puţin păguboasă pentru prestigiul instituţiei care va trebui să dea un răspuns clar. S-au intâlnit membrii Administraţiei Prezidenţiale sau ai PNL cu reprezentanţii Schweighofer? Păi dacă au răspunsul, înseamnă că i-au urmărit informativ fie pe parlamentari, fie pe membrii Administraţiei Prezidenţiale, fie pe investitorii austrieci. Dacă răspund negativ, înseamnă că au dormit în post când toată ţara fierbea.
Asistăm la învârtoşarea (cum ar spune Ion Cristoiu) luptei politice. În special a lui Klaus Iohannis, care a făcut tot posibilul să stea departe de scandalul politic. Numai că, inevitabil, situaţia începe să se schimbe cu fiecare zi care trece. E greu de spus cine va câştiga pe termen lung din acest război. Însă, pe termen scurt, sunt sigur că vom mai afla lucruri interesante.