Scriam în luna februarie a.c. un editorial în ”Evenimentul zilei” în care apreciam că marele examen al președintelui Klaus Iohannis va fi să îmblânzeasă serviciile secrete.
Mă refeream la întâlnirea dintre actualul președinte și predecesorul său, Traian Băsescu, despre care acesta din urmă a făcut unele dezvăluiri publice. Cea mai importantă dintre ele a fost aceea că i-a lăsat scris lui Klaus Iohannis să întărească controlul civil asupra serviciilor secrete.
”Serviciile au devenit extrem de puternice şi performante şi tentaţia oricărui serviciu este să acapareze cât mai mult control şi influenţă. Va trebui ca, imediat după alegeri, să se gândească un sistem mult mai complex, adaptat capacităţii formidabile pe care o au cele două servicii (SRI și SIE- n.red.), pentru că ele să fie controlate. Acest lucru îl voi lăsa pe notiță celui care va câștigă alegerile”, a declarat Traian Băsescu la acea vreme.
Mărturisesc că mă pasionează subiectul, pentru că sunt un adept al respectării drepturilor și libertăților fundamnetale ale omului, pe care serviciile au de multe ori tentația să le încalce. Nu neg rolul esențial al serviciilor secrete în prezervarea democrației, a statului de drept, sau lupta anticorupție. Aceste lucruri sunt deja de domeniul evidenței. Serviciile, SRI și SIE, au dovedit mult profesionalism. Cred însă, ca și alți comentatori, că ele sunt astăzi extrem de puternice și au apărut primele semne că afișează ostentativ acet lucru.
Rolul președintelui în întărirea controlului civil asupra serviciilor secrete este esențial și, în consecință, sunt foarte interesant să văd care este atitudinea lui Klaus Iohannis față de această chestiune. De pildă, am fost foarte curios să văd cum a relatat președintele întâlnirea cu Traian Băsescu de predare a mandatului, în cartea sa ”Primul pas”. Mărturisesc că am fost dezamăgit, pentru că dl. Iohannis a expediat cu multă lejeritate chestiunea în cauză. Vă reproduc un pasaj din carte, pe care-l găsiți la pag. 230: ”Traian Băsescu a reluat avertizările în legătură cu puterea crescută a serviciilor secrete. Personal, nu m-am simțit deloc avertizat. Făcuse deja niște afirmații similare în timpul campaniei și acelea destul de deplasate. După ce a fost 10 ani președinte și a lăudat Serviciile era evident că a avut o contribuție semnificatiă la transformarea lor.”
Așadar președintele Klaus Iohannis crede că avertismentul privind creșterea puterii serviciilor de informații a fost ”deplasat”. Un liberal ar trebui să fie mai sensibil la astfel de teme. Un liberal pune mai presus drepturile și libertățile individuale, de multe ori în conflict cu activitatea serviciilor de informații.
Se pare însă că d-lui Iohannis îi cam place să aibă servicii secrete puternice. Acesta este de fapt marele miraj al funcției de președinte. Să conduci, din calitatea de șef al CSAT, servicii secrete care să-ți dezvăluie lucruri la care muritorii de rând nu au acces. Începi încet să crezi că ești un mic Dumnezeu, care știe trecutul, prezentul și, astfel, poate controla viitorul.
Recent, Klaus Iohannis a făcut o declarație care pe mine m-a revoltat. Președintele a spus că SRI i-a dat asigurări că nu a făcut trafic de influență în chestiunea Codului silvic. De când se ocupă SRI cu anchetarea unor presupuse infracțiuni? Au întocmit ”procuorii SRI” un rechizitoriu, l-au trimis în judecată pe președinte, iar ”judecătorii SRI” l-au achitat pentru acuzația de trafic de influență? Absurd. Eu înțeleg de la dl. col. SRI Dumbravă că Justiția este un ”câmp tactic” pentru ofițerii SRI și că serviciul urmărește dosarele penale până la pronunțarea sentinței, dar nu cred că a ajuns să facă anchete penale și să judece dosare. Și, mă rog, de când cheamă un președinte un serviciu secret să-i rezolve problemele personale?
Sau poate fac asta? Nu l-am văzut pe dl. Iohannis să sancționeze public declarația col. Dumnbravă, să facă o ședință CSAT pe această temă, să verifice dacă așa stau lucrurile. Nu l-am văzut luând partea procurorilor și judecătorilor care au cerut CSM să lămurească dacă în Justiție sunt infiltrați ofiteri acoperiți ai serviciilor secrete. L-am văzut doar având o întâlnire de taină cu factorii responsabili și semnând un acord pe marginea noilor Legi Big Brother despre care nu știe nimeni mare lucru. Nu a fost invitată societate civilă la aceste discuții esențiale pentru un stat democratic. Cine știe ce șopârle securiste vom mai găsi în noile legi Big Brother când vor fi puse pe hârtie...