Rușii ne-au adus soarele de Paști? O specialistă meteo din România exclude că ei au alungat ploaia

Ca să aibă soare de Paște pe cerul Moscovei, rușii au cheltuit zeci de milioane de ruble. Au reușit și s-a spus că efectul s-a simțit până la noi în țară. Roxana Bojariu, o reputată specialistă în climatologie, demontează categoric această teo

De Florii, cu o săptămână înainte de Sfintele Paști, toate buletinele meteo ne anunțau că de Înviere va ploua cu găleata și că vântul ne va ține în casă. Dar, începând cu Joia Mare, avertismentele meteorologilor de la ANM s-au schimbat cu 180 de grade, prognozele anunțând o vreme călduroasă și însorită. Lucru care s-a și întâmplat, vremea rea venind peste România abia ieri, în a treia zi de Paști. Întrebarea firească este cum de s-au înșelat așa drastic specialiștii noștri în meteorologie? Un posibil răspuns vine de la Moscova, dar e unul teoretic, care poate satisface doar amatorii de teorii ale conspirației. Și anume că rușii, beneficiind de o supertehnică, au schimbat vremea atât pentru ei, cât și pentru o parte a țărilor învecinate.

1,3 milioane de dolari pentru cer senin, la Moscova

Pe 25 aprilie, Moscow Times, un săptămânal de limbă engleză pentru expații din capitala Rusiei, anunța, citând o scurtă știre a agenției TASS, că autoritățile moscovite urmau să cheltuiască 86 de milioane de ruble – adică 1,3 milioane de dolari – pentru dispersarea norilor care amenințau să strice atât Paștele ortodox, cât și Ziua Muncii. Știrea a fost preluată de mai multe site-uri care au adăugat informații interesante. Astfel, siteul american gawker.com explică și procedurile prin care norii de ploaie urmau să fie alungați, ca să nu-i strice sărbătorile lui Putin. Avioanele militare ruseşti trebuiau să diperseze norii care se apropiau de Moscova cu dioxid de carbon granulat, azot lichid şi un fel de ciment special.

La noi în presă, știrea a ajuns cu patru zile mai târziu, pe 29 aprilie, când tabloidul Click se întreba, citând corect sursa americană dacă: „Rușii ne-au gonit ploaia de Paște?”. Și, de aici, un lung șir de speculații și de ipoteze.

Efectul poate fi doar pe câțiva kilometri

Noi am ales să ne adresăm celui mai reputat specialist în climatologie al României, d-na Roxana Bojariu, șefa secției omonime a ANM. După ce a citit informațiile de pe site-urile respective, specialista s-a pronunțat într- un mod categoric, în sensul că așa ceva nu este posibil, la o asemenea scară uriașă, întrucât distanța dintre București și Moscova sare de 1.500 de kilometri: „Există activități prin care se modifică numărul de nuclee de condensare în norii cumulonimbus, prin injectarea unor substanțe care schimbă astfel, local, numărul și dimensiunea boabelor de grindină pentru minimizarea efectelor asupra culturilor agricole. Pentru un nor obișnuit, nu un cumulonimbus ce generează grindină, efectul poate fi inhibarea ploii, prin creșterea numărului de nuclee de condensare pe care precipită aceeași cantitate de vapori de apă. Asta înseamnă picături mai mici, care nu ating greutatea necesară pentru a cădea la suprafața Pământului. În acest caz, nori există, dar nu plouă. E vorba însă de un efect foarte localizat, la scară spațială de la câteva sute de metri, la cel mult câțiva kilometri, poate. Se poate realiza și efectul de declanșare a ploii înainte ca norii să se formeze și să precipite pe oraș, ținând cont de informațiile privind circulația atmosferică locală. Dar, iarăși, e un efect foarte localizat. Teoretic se poate, dar la scară spațială foarte redusă”.

Soarele de la Moscova n-are legătură cu cel de la București

Ar putea cineva crede că e posibil ca acesta să fi fost secretul vremii frumoase de Paști? Faptul că rușii și-au înseninat cerul la Moscova să ne fi ajutat și pe noi? Meteorologul spune că este foarte puțin probabil acest lucru. „Este spre probabilitate zero, tocmai pentru că efectele - dacă sunt - ar putea fi la nivelul câtorva nori, pe o arie foarte restrânsă, iar circulația predominantă la nivelul Europei nu poate fi modificată dacă ținem cont de cantitatea de energie implicată în deplasarea maselor de aer la nivel continental”. Roxana Bojariu (foto) spune că au mai fost astfel de informații legate de modificarea vremii la diferite evenimente dintr-o țară sau alta, dar: „Niciodată, din câte știu, nu au existat datele complete, modul amănunțit de acțiune astfel încât să asigure, prin transparență, posibilitatea de a valida astfel de pretenții de modificare a vremii, fie și local. Așteptăm informații care să poată fi utilizate la validarea științifică, altfel totul e doar o poveste interesantă, jurnalistic vorbind”.

FOTO: Roxana Bojariu