Ministerul Afacerilor Externe respinge categoric alegaţiile şi ameninţările formulate de omologii din Federaţia Rusă.
Purtătorul de cuvânt al MAE rus a lansat recent referiri la pretinsa rusofobie, dar pe care MAE le consideră neadecvate în raport cu spiritul cooperării internaţionale.
În spiritul dezvoltării paşnice a relaţiilor internaţionale, partea română a transmis următorul răspuns:
„MAE reiterează că procesul aliat de consolidare a securităţii în regiunea Mării Negre este parte a răspunsului legitim şi conform dreptului internaţional la intensificarea provocărilor la adresa securităţii euroatlantice după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea şi aprofundarea de către Federaţia Rusă a eforturilor de militarizare a bazinului Mării Negre.
România vs. Rusia. Ce ştie un fost general al României la NATO? Multe vulnerabilităţi
Putin şi cel mai pervers plan în plină criză! Sunt informaţii de la nivel înalt
În repetate rânduri, atât NATO, cât şi aliaţii au evidenţiat clar că măsurile adoptate în acest scop sunt pur defensive şi conforme cu angajamentele internaţionale, pe care Alianţa Nord-Atlantică le respectă strict.
În acelaşi timp, Actul Fondator NATO - Rusia, invocat de partea rusă, se referă în Capitolul I, intitulat Principii, la respectul pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor statelor, precum şi la dreptul acestora de a alege mijloacele în vederea asigurării propriei securităţi.”
Precizările vin în contextul declaraţiilor purtătorului de cuvânt al MAE rus cu privire la intenţia de consolidare a prezenţei militare americane şi NATO în România.
Planurile Rusiei cu România? Mare atenţie la informaţiile spionajului ucrainean!
NATO a descoperit strategia perversă activată de Rusia şi China. E incredibil!
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a criticat joi planurile SUA privind desfăşurarea în România a unei părţi din unităţile militare americane retrase din Germania.
Maria Zaharova a denunţat faptul că aceste planuri, la fel ca decizia Pentagonului de a-şi spori prezenţa militară în Polonia şi în ţările baltice, se înscriu în strategia NATO de creare a unui „arc de tensiune” la graniţele de vest ale Federaţiei Ruse.
sursa: Agerpres