Rusia a vândut tehnologie nucleară Coreii de Nord, menționează documente secrete publicate de Newsweek și The Washington Post. Sursa primară este Biroul de Design al Rachetelor Makeyev, care relevă că, încă de la căderea Uniunii Sovietice, în anii ,90, Phenianul a cumpărat tehnologie pentru rachete de la oamenii de știință ruși, inclusiv planuri de construcție a armelor nucleare.
Este vorba despre o trădare a oamenilor de știință, la acea vreme și o vânzare de planuri militare secrete, fără consimțământul probat al Moscovei. Responsabilitatea Federației Ruse pentru acest transfer există, însă. Firește că acea cumpărare ilegală de tehnologie și planuri nu a fost suficientă pentru avansul tehnologic, ci a fost nevoie de mult mai mult pentru a pune în opera și a continua planurile de atunci ale constructorului de rachete nucleare societice și pentru a aplica tehnologia.
Experții americani susțin că doar de curând a fost achiziționat motorul pentru a putea lansa o rachetă balistică. Potrivit lui David Wright, expert în cadrul Union of Concerned Scientists, “Coreea de Nord a fost capabilă doar de curând să cumpere instrumentele pentru motorul de rachetă al anilor 90 al USRR/Federației Ruse.” The Washington Post a mai menționat că tehnologia este pusă la dispoziția statelor bandidești ale lumii, Siria fiind beneficiară a tehnologiei de rachete a Coreii de Nord, dar și Iranul.
Totul cu ajutorul Rusiei în cadrul transferului. În plus, Coreea de Nord a reușit să cumpere și un număr de oameni de știință fost sovietici care au lucrat la programul rachetelor nucleare balistice. Ei provin tot de la Biroul de Design al Rachetelor Makeyev, care a adus tehnologie și capabilitate ultimelor lansări cu valoare de 200 de ori mai mare decât cea a oamenilor de știință locali.
Oficialii de intelligence americani și sud coreeni au confirmat, potrivit The Washington Post, că oamenii de știință de la Makeyev au ajuns, sunt plătiți și lucrează în calitate de consultanți pentru programul de rachete nucleare al Coreii de Nord. Iar probele cele mai concludente ale colaborării ruso-nord-coreene sunt similaritățile între rachetele testate de Phenian și cele ale biroului de design al rachetelor sovietice/ruse. Racheta Hwasong-10, sau Musudan, rachetă cu rază medie de acțiune testate în noiembrie 2016, are caracteristici similare și semnătura distinctă a rachetei R-27 Zyb construită de Makeyev, inclusiv același motor propulsor.
În plus, în august 2016, Coreea de Nord a testat o rachetă lansată de pe submarine, numită Pukguksong-1, cu aceleași caracteristici ca racheta sovietică de la Makey. Saltul tehnologiec din 2017, la nivelul testului din sfârșitul lui noiembrie, când a lansat racheta cu rază lungă de acțiune care a atins altitudinea de 2800 de mile – de 10 ori mai mult decât orbita Stației Spațiale Internațională - și s-a prăbușit în Marea Japoniei după 50 de minute de zbor.
E vorba, deja, despre tehnologie dezvoltată in situ, cu sprijinul savanților ruși, dar, posibil, și cu alt sprijin al unor capabilități dezvoltate mai recent. Dealtfel, acuzațiile de vânzare a unor motoare de rachete cu combustibil solid către Coreea de Nord au apărut în spațiul public, având drept origine statele vecine, Rusia și China.
Coreea de Nord deține astăzi 60 de arme nucleare ce ar putea fi utilizate, deși e încă neclar dacă tehnologia de miniaturizare și cea de reintrare în atmosferă este în posesia Phenianului, cât timp nu există nici un test cu rachetă purtătoare a încărcăturii nucleare. În egală măsură, implicarea directă a autorităților ruse pentru aceste livrări și salturi tehnologice nu este probate, dar resposabilitatea există și e certă atât în transferul de tehnologie, vânzarea de motoare și transferul de savanți.
În plus, sunt de notat declarațiile de marți ale Președintelui American, Donald Trump, care a lăudat China și a acuzat Rusia de subminarea sancțiunilor internaționale la adresa Coreii de Nord, odată ce face livrări ilegale de petrol, benzină și gaze către statul nord/corean pe mare și în diverse modalități. Identificarea vaselor ruse care transferă în larg petrol pe vase nord coreene a fost realizată în ultimele luni, fiind înregistrată, astfel, încălcarea embargoului Națiunilor Unite.