Duminică, 18 martie, în ziua în care se împlinesc 4 ani de la anexarea Crimeii la Rusia, Vladimir Putin candidează pentru a-și adjudeca fără emoții cel de-al patrulea mandat de președinte al Federației Ruse. Putin se află deja la conducerea statului rus de 18 ani, cu un intermezzo de 4 ani ca premier, în timpul lui Dmitri Medvedev. A făcut deja doua mandate de 4 ani ca Președinte, unul de 4 ani ca premier (timp în care a invadat Georgia, în august 2008, în timpul deschiderii Jocurilor Olimpice de la Beijing) și unul de 6 ani ca președinte după modificarea Constituției. El se pregătește de un nou mandat de 6 ani.
Vladimir Putin nu are contracandidați reali, nici măcar formali. A avut grijă să interzică o candidatură care ar mai fi agitat lucrurile, pentru că mai construia o miză, pe cea a oponentului anticorupție Alexei Navalnâi, care a fost înlocuit de steaua mondenă Xenia Sobceak, fiica fostului primar al Sankt Petersburgului și binefăcător al lui Putin, o apariție feminină dar fără posibilitatea de a atrage voturi. Nu se pune, deci, problema învingătorului, ci doar problema prezenței la vot, într-o lume plictisită, pe care specialiștii lui Putin încearcă să o aducă la vot absenții de serviciu, bărbații până în 35 de ani, cu clipuri cu femei decoltate dansând pe urne. Totuși, ordinele verticalei puteri par să fi făcut minuni și se așteaptă raportarea unei prezențe suficiente la vot pentru a nu periclita legitimitatea liderului.
Dar ce Rusie va conduce Vladimir Putin în următorii ani? Una serioasă, puternică, bogată, creativă, cu o industrie militară revigorată și adusă tehnic la zi, cu o demografie înfloritoare și forță internă? Sau o Rusie slabă, golită de resursele aruncate pe proiecte politice și aventuri militariste, cu o spoială de reconstrucție armată, făcută pe seama veniturilor populației, cu ambiții de superputere și resurse de nivelul Olandei, cu o demografie în prăbușire? Analizele experților și datele sunt împărțite în ambele tabere.
Marile teme ale momentului, cu care Rusia este asociată pe plan internațional, sunt: amestecul în alegerile americane și ale numeroaselor alte state – Franța, Marea Britanie, Italia; războiul informațional împotriva lumii, cu programe speciale și grade diferite de impact în spațiul post-sovietic, Flancul Estic al NATO și UE, Balcanii de Vest, Europa de Vest și America însăși; cazul spionilor, disidenților și inamicilor din Marea Britanie executați cu Poloniu 210 sau substanțe militare de luptă, a oponenților ceceni executați de operativi ruși în Turcia, statele din Golf și prin întreg Orientul Mijlociu și oponenții săi uciși în plină stradă la Kiev; încălcarea tratatului INF – al rachetelor cu rază medie de acțiune în Europa, retragerea din tratatul Forțelor Convenționale din Europa, revizionism și revanșism caracterizat de utilizarea forței militare pentru modificarea frontierelor în Europa; eliminarea de la Olimpiadă pentru dopaje succesive și în masă și perspectiva subminării Campionatului Mondial de Fotbal din vara aceasta, în urma sancțiunilor probabile ale Marii Britanii și statelor europene și a dopajului ajuns până și la șahiști; scandalul cocainei găsite la ambasada din Argentina, cărată cu avionul înalților oficiali ruși.
La toate acestea putem adăuga problemele interne: greve, salarii neplătite, condiții de muncă înfiorătoare, corupție, demografie în picaj, cu precădere la elementul rus, incapacitatea de a gestiona crize și urgențe civile - focul la pădure lângă Moscova care a distrus o bază de rachete și a dublat mortalitatea în oraș, vapoare suprapopulate scufundate cu copii în Volga; problemele gropilor de gunoi improvizate, neecologizate, popuate la nivelul unor revolte locale; mai nou, noile teste cu rachetă propulsată de aerul cald din reacție nucleară, care distribuie radiații pe toată cursa, nu mai vorbim despre bomba murdară creată la lovirea țintei, o tehnologie anunțată cu surle și trâmbițe de Putin, dar abandonată de la sfârșitul anilor, 50 ca variantă tocmai din cauza radioactivității lă- sate pe toată traiectoria și a dezastrului radioactiv la punctul de impact. Peste toate, sancțiunile de la anexarea Crimeii, sancțiunile noi de la amestecul în alegerile americane, Ancheta aferentă și, mai ales, noul val de sancțiuni europene și occidentale după asasinarea lui Serghei Skripal la Londra.
Aceasta e Rusia lui Putin după 18 ani de putere, la începutul noului mandat prezidențial.