Cu puțin înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, când noul președinte prorus Igor Dodon amenința să câștige cea mai înaltă poziție din stat, Ministrul Apărării Republicii Moldova, Anatol Șalaru, și omologul său ucrainean, Stepan Poltorak, au ajuns la o înțelegere pentru a pregăti un „coridor verde” pentru evacuarea trupelor ruse din raioanele de răsărit ale Republicii Moldova și armamentului din Colbasna.
Șalaru, cu care am vorbit sămbătă la București, a declarat că munițiile din Colbasna reprezintă un pericol enorm atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Ucraina și regiunea transnistreană, în acest sens până la finele anului urmează să fie definitivat planul de retragere al armamentului, dar și a trupelor speciale ruse (GOTR).
„Am stabilit că urmează să trimitem specialiștii noștri în Ucraina pentru a elabora partea tehnică: să examineze căile de ieșire din Republica Moldova, întrare în Ucraina, pe unde vor putea circula. Apoi urmeaza sa informăm OSCE, pentru că noi vrem ca această operațiune să fie sub egida OSCE și ONU. Până la sfarșitul acestui an urmează să mai avem o întrevedere oficială pentru a finaliza discuțiile și a aproba etapele care urmează să le parcurgem în cadrul operațiunii de evacuare a armamentului. Urmează să ne adresam instituțiilor internaționale pentru a face presiuni asupra Rusiei să-și retragă armamentul si armata. Noi oferim toate căile: maritim, terestru si aerian”, ne-a declarat ministrul Apărării al Republicii Moldova. Motivul rupe unul din argumentele Rusiei, acela că nu se pot retrage din Transnistria pentru că nu le permite Ucraina să transporte muniția și soldații în Rusia.
Anatol Șalaru a precizat că Republica Moldova practic nu va suporta cheltuieli, iar o parte din muniții care sunt în stare gravă de degradare vor fi distruse cu suportul material și financiar al Statelor Unite și OSCE. În acest sens va dispărea un pericol uriaș pentru toti, și asta din motivul că la Colbasna sunt amplasate muniții din anii ‚40. Anatol Șalaru a solicitat părții ucrainene să-l declare pe liderul PSRM, Igor Dodon, drept persoană indizerabilă pe teritoriul statului vecin, ca urmare a declarațiilor sale că Crimeea e teritoriu rus. „Declarațiile lui sunt un precedent foarte periculos. În cazul în care recunoaște anexarea Crimeei în urma unui referendum, același lucru poate fi făcut și pentru Transnistria, deoarece și ei au facut un referendum prin care au cerut unirea cu Rusia” Grupul Operativ al Trupelor Ruse are un contingent de 1200 de militari, mai puțin cu 1000, dintre care doar 500- 600 sunt ostași profesioniști. De fapt, Federația Rusă a recurs la o șmecherie și a schimbat așa-numitele „trupe de pacificatori”, care au venit oficial în Republica Moldova, cu trupele GOTR. Astfel, s-a putut realiza rotația --militarilor ruși. La rotație a contribuit și recrutarea populației transnistrene. Reacțiile oficialilor ruși nu au întârziat să apară. Viceprim-ministrul rus Dmitri Rogozin a comentat disponibilitatea Ucrainei și Republicii Moldova privind crearea unui coridor verde pentru retragerea trupelor și munițiilor ruse din Transnistria: „Dar cu Rusia și Transnistria au uitat să se consulte? E ca și cum Hoduras a promis să ofere ajutor Guatemalei pentru retragerea trupelor americane din Coreea”, a declarat Rogozin. În plus, ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, a calificat discuțiile privind retragerea forțelor militare ruse din Transnistria drept o provocare din partea Ucrainei. „Partea ucraineană nu este împuternicită să ia asemenea decizii”, a declarat Karasin.
Potrivit lui Karasin, trupele ruse s-ar afla în Transnistria “în baza unor acorduri internaționale” și vor continua să se afle aici “cât timp va fi necesar pentru menținerea liniștii”. Trupele ruse sunt staționate ilegal în Republica Moldova sub pretextul păzirii depozitului de la Cobasna, cel mai mare depozit de arme din Europa de Est, construit în 1940. Cobasna se află permanent pe lista de „alarme roșii” ale OSCE. În depozit se află armamentul fostei armate a 14-a rusești, dar și arme care au aparținut fostei Republici Democrate Germane (RDG) și fostei Cehoslovacii. Mai nou trupele ruse, alături de cele separatiste, au efectuat exerciții ofensive cu forțarea Nistrului și atacul împotriva Chișinăului.