Rusia pregătește condițiile unui atac militar contra Republicii Moldova

Armata Republica Moldova

Acțiunile de război hibrid ale regimului Vladimir Putin la adresa Republicii Moldova au rolul de a crea condițiile unui atac militar viitor, potrivit fostului reprezentant al țării la NATO, Radu Burduja.

Cu toate că, pe termen scurt, un atac direct al Federației Ruse asupra Republicii Moldova este puțin probabil, pe termen mediu și lung un astfel de scenariu dramatic s-ar poate realiza.

Pregătiri pentru un posibil război

Directorul Institutului Euro-Atlantic pentru Consolidarea Rezilienței Radu Burduja, fost secretar de Stat în Ministerul Apărării și fost reprezentant al țării la NATO, Radu Burduja, a avertizat că riscurile la adresa securității Republicii Moldova rămân în continuare mari, la doi ani de la agresiunea rusa in Ucraina.

El mai spune că Federația Rusă, încearcă, prin acțiunile sale de război hibrid și informațional pe care le întreprinde în Republica Moldova, să creeze condițiile prielnice pentru un potențial atac armat.

Război hibrid purtat de regimul Putin încă din 2014

Invitat la emisiunea „Dialog European” de la Radio Chișinău, Radu Burduja a declarat că există o paletă largă de acțiuni ale Rusiei pentru destabilizarea situației de la Chișinău.

„La momentul actual, Federația Rusă utilizează aceste instrumente care nu sunt instrumente militare, pentru a influența lucrurile în Republica Moldova, pentru a crea condiții pe viitor care ar fi prielnice în caz că va trebui să atace militar.

Influența prin intermediul partidelor politice, șantajul cu gazele naturale sau crearea dependenței de gazele rusești, utilizarea acestor pârghii pentru a obține avantaje strategice, propaganda, dezinformarea, toate au fost utilizate pe teritoriul Republicii Moldova nu de o zi. S-au intensificat din 2014”, a declarat directorul Institutului Euro-Atlantic pentru Consolidarea Rezilienței.

Radu Burduja / sursa foto: FB

Ce urmează pentru Republica Moldova, în acest an electoral

Radu Burduja avertizează și asupra faptului că amenințările directe și războiul hibrid se vor intensifica pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale și parlamentare, precum și referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Directorul Institutului Euro-Atlantic pentru Consolidarea Rezilienței a adăugat că războiul din Ucraina a dus la schimbări substanțiale în Republica Moldova, mai ales cu privire la politica externă. El crede că Republica Moldova este acum în cele mai bune relații cu Uniunea Europeană și că obiectivul integrării a devenit unul realist.