Rusia reprezintă cel mai mare pericol de securitate pentru Europa, avertizează președintele Klaus Iohannis. NATO trebuie să fie pregătită să reacționeze pentru a bloca orice atresiune.
Președintele României avertizează cu privire la riscurile pe care le reprezintă statul condus de Vladimir Putin. Securitatea în Europa va fi în pericol dacă membrii Alianței Nord-Atlantice nu vor fi pregătiți să reacționeze „în consecinţă”.
Rusia amenință flancul estic al NATO
Președintele Klaus Iohannis a fost prezent la Summitul Formatului Bucuresti 9 (B9). Eveninentul s-a desfășurat la Riga, în capitala Letoniei. El a avertizat cu privire la riscurile pe care le prezintă Rusia pentru flancul estic al NATO. Statele din această zonă, inclusiv România, trebuie să fie pregătite pentru a contracara orice amenințare din partea lui Vladimir Putin.
„Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre şi pentru securitatea europeană. Trebuie să fim pregătiţi să acţionăm în consecinţă! Noi, Aliaţii NATO de pe Flancul estic, ne aflăm în prima linie de contracarare a efectelor negative ale acestui război devastator”, a declarat Iohannis.
Un alt avertisment a fost lansat direct pentru statele din Centrul și Estul Europei. Este vorba despre membrii NATO care formează flancul estic. Klaus Iohannis a precizat că aceste state trebuie să fie pregătite să facă țară oricărei amenințări. Statele estice trebuie să acţioneze pentru a aduce valoare adăugată alianţei în ansamblul său.
Iohannis cere o mai bună coordonare
Rreședintele României crede că este nevoie de o mai bună coordonare pe flancul estic pentru a contracara Rusia. În opinia sa, aceste state trebuie să fie pregătite „pe măsură ce evoluţii regionale dramatice continuă să solicite, tot mai mult, atenţie şi coordonare depline”. Klaus Iohannis a vorbit despre necesitatea consolidării posturii de descurajare pentru Rusia, de la Marea Neagră la Marea Baltică.
„Trebuie să acţionăm pentru mai multă solidaritate, dialog şi cooperare. Acestea sunt şi trebuie să rămână fundamentul forţei şi rezilienţei noastre comune. Prin viziunea şi acţiunile noastre comune, Formatul B9 a contribuit la consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică. Trebuie să continuăm pe această cale!”, a adăugat președintele.
Preşedintele Iohannis a subliniat necesitatea întăririi securităţii regionale şi euroatlantice. Klaus Iohannis consideră că este nevoie de întărirea nivelului de securitate pe flancul estic, față de Rusia.
Rusia trebuie descurajată în Moldova și Ucraina
Președintele României a subliniat necesitatea protejării Republicii Moldova și a Ucrainei. Cele două state partenere NATO trebuie susținute și ajutate să iasă de sub influența pe care o exercită Rusia.
„Alţi parteneri NATO vulnerabili, în special Republica Moldova, ar trebui să primească, de asemenea, atenţia noastră şi asistenţă pentru consolidarea rezilienţei”, a completat şeful statului.
Preşedintele Klaus Iohannis a pledat, totodată, îmbunătățirea nivelului de securitate pe flancul estic al NATO. El a pus accent pe regiunea Mării Negre.
„Trebuie să rămânem concentraţi pe îmbunătăţirea securităţii pe Flancul estic al NATO, mai ales în regiunea Mării Negre. Astfel, vom întări securitatea regională şi euroatlantică şi a tuturor celor 32 de aliaţi”, a evidenţiat Klaus Iohannis.