Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a comentat duminică seară, 30 ianuarie, evoluția conflictului dintre Rusia și Ucraina. În timp ce dialogul rămâne deschis, forțele internaționale fiind dispuse să negocieze pentru a ameliora tensiunile, Ucraina este amenințată de o prezență militară de peste 75% din forțele active ale Federației Ruse.
Reprezentanții NATO au trimis la Moscova, săptămâna trecută, o serie de răspunsuri în replică la pretențiile Rusiei legate de securitate. Acestea au fost de o manieră coordonată și sincronizată cu partea americană, a spus Mircea Geoană.
Provocat să comenteze cele mai mari teme de conversație între liderii internaționali, secretarul general adjunct al alianței internaționale a subliniat că relația NATO-Federația Rusă este, în prezent, inclusiv din punct de vedere diplomatic, la un nivel „foarte scăzut”.
Relația NATO-Rusia este la un nivel diplomatic „foarte scăzut”
„Federația Rusă a decis să își închidă practic, să suspende misiunea de la Bruxelles și au decis, de asemenea, să suspende și să închidă reprezentarea militară și civilă a NATO la Moscova. Deci un prim gest de normalizare a relațiilor noastre ar fi redeschiderea canalelor diplomatice de comunicare. Avem și sugestii pe linia stabilirii unor linii de comunicații între liderii civili ai alianței și între liderii militari ai alianței și a Federației Ruse.
Avem după aceea un al doilea calup de teme unde credem că am putea şi ar trebui să găsim teren de comun acord cu Federația Rusă. Mă refer aici în principal la ceea ce înseamnă măsuri de transparență și de creștere a încrederii, de la informări reciproce cu privire la exercițiile militare pe care le facem, cu privire la amplasarea de echipamente și de instalații militare, de ambele părți, chestiuni care sunt legate de (...) modul în care avioanele și navele de exemplu NATO și ale Federației Ruse se comportă și comunică atunci când sunt într-o zonă relativ apropiată.
Mircea Geoană vorbește despre tensiunile din Ucraina
Şi a treia dimensiune care este la fel foarte, foarte importantă este vorba de un dialog consistent pe care suntem dispuşi să îl facem cu partea rusă, cu privire la dezarmare, la neproliferare și la controlul armamentelor, mai ales în condițiile în care Federația Rusă în ultimii ani a dispus și amplasat în vecinătatea NATO echipamente militare de ultimă generație. Acest lucru va fi făcut evident în deplină complementaritate cu dialogul bilateral Statele Unite-Federația Rusă pentru că pe partea de armamente nucleare există un dialog distinct între cele două puteri nucleare, dar și pe relația NATO-Rusia, acest lucru poate fi dezbătut”, a spus Mircea Geoană.
În contextul în care Pentagonul a furnizat informații sumbre, afirmând că Rusia a adunat suficiente trupe pentru a invada Ucraina întreagă și a trece chiar dincolo de granițele sale, liderii internaționali își exprimă îngrijorările cu privire la o invazie militară ce, în opinia unora, este iminentă. Secretarul general adjunct al NATO a subliniat, însă, că organizația dă o șansă „dialogului diplomatic și politic”.
NATO mai dă o șansă dialogului diplomatic
„Şi facem asta cu toată seriozitatea şi cu toată dorinţa de a găsi o formulă reciproc acceptabilă şi pe bază de transparență și predictibilitate, un mod de a opera mai predictibil cu Federaţia Rusă”, a adăugat Mircea Geoană într-o intervenție televizată la Antena 3, precizând că NATO rămâne foarte vigilentă și este extrem de atentă la mobilizarea armată din jurul Ucrainei.
„Asistăm, în perioada în care avem acest interviu, la prezență suplimentară de trupe rusești din Extremul Orient care vin în Belarus, amplasamente de sisteme de rachetă S 400, tot în Belarus. Deci nu vedem semne de dezescaladare și de scădere a presiunii prezenței militare pe cele trei laturi ale graniței cu Ucraina, inclusiv din Crimeea, o zonă care este mai apropiată de România și de litoralul vestic al Mării Negre.
„Avem în jurul Ucrainei peste 75% din forțele active ale Federației Ruse”
Partea rusă, inclusiv ministrul apărării rus, ei susțin că aceste exerciții sunt oarecum normale. Într-adevăr, în luna ianuarie, Federația Rusă în mod obișnuit întreprinde exerciții la nivelul întregii țări cu privire la verificarea stării de alertă a unităților militare. Dar astăzi avem în jurul Ucrainei peste 75% din forțele active ale Federației Ruse.
Este neobișnuit, este în afara sezonului de exerciții militare și facem încă o dată apel la Federația Rusă să își facă exercițiile pe care doresc să şi le facă. Nu avem o problemă cu exercițiile pe care le fac în mod normal. Şi NATO are exerciții, le anunțăm din timp, sunt transparente, sunt predictibile, dar ceva neobișnuit încă este posibil.
Deci haideţi să spunem, de un limbaj puțin mai direct: suntem pregătiți pentru dialog, dar suntem pregătiţi și pentru scenarii mai negative, pentru că încă nu știm care este intenția reală și dacă Federația Rusă va decide sau nu - sperăm să nu - să folosească din nou forță militară împotriva Ucrainei”, a transmis secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.