Tot mai multe femei, în special cele cu religii restrictive, îşi "fabrică" virginitatea la medic. Preţurile bune de la noi atrag şi femei din afară.
Pe lângă clasicele cereri de mărire a sânilor sau de corectare a nasului strâmb, esteticienii sunt solicitaţi din ce în ce mai mult şi pentru intervenţii mai puţin cunoscute.
Lună de lună, numeroase femei, de la adolescente la persoane trecute de prima tinereţe, ies "fecioare" din cabinetele medicilor, în urma unei proceduri ce implică riscuri minime şi durează jumătate de oră.
Cererea pentru himenoplastie creşte vara şi toamna, când este sezon de nunţi. Motivele ţin atât de religie, cât şi de îmbunătăţirea vieţii de cuplu.
Vesticele redevin "fecioare" în România
Esteticianul Luminiţa Banacu, care lunar redă virginitatea unui număr de 5-6 femei, spune că mentalitatea românilor a rămas destul de ancorată în tradiţionalism.
"În majoritatea cazurilor, fetele care apelează la o astfel de procedură vin din rândul comunităţilor musulmane, armene şi rome. Sunt însă şi destule situaţii ce nu implică religia, iar femeile fac asta pentru că viitorii lor soţi au pretenţia ca ele să fie virgine. Alte doamne, mai moderne, vor să le facă soţilor un cadou. O pacientă chiar a venit însoţită de partener la cabinet, fără a face caz din asta", detaliază specialistul.
Cam o treime dintre femeile care îşi fac himenoplastie în ţara noastră sunt din străinătate, în special din ţări ca Italia, Spania, Franţa, Austria, sau sunt românce care lucrează în afară.
Principalele motive pentru care aleg clinicile româneşti sunt costurile mai mici (250 de euro la stat - până la 1.000 de euro la privat), dar şi accesibilitatea mai mare. Cel mai adesea, himenoplastia e cerută de femeile cu vârste între 16 şi 25 de ani, dar sunt şi extreme.
"Cea mai în vârstă pacientă avea 50 de ani. Era la a doua căsătorie şi voia să-i ofere soţului un cadou inedit, pe care în mod natural nu avea cum", explică medicul. Procedura durează cam 30-40 de minute şi se efectuează în două moduri: fie prin repararea resturilor rupte ale himenului, fie prin reconstruirea lui folosind lambouri - ţesuturi prelevate din zone în care acestea sunt în exces (abdomen, coapse).
Himenul artificial, valabil o săptămână
Intervenţia se efectuaeză în afara perioadei de menstruaţie, sub anestezie locală, iar pacienta poate pleca imediat acasa. Medicii le recomandă doar să vină însoţite de o persoană de încredere, care să le conducă acasă în condiţii de siguranţă.
Operaţia nu are însă garanţie "pe viaţă". "Firele de sutură se resorb în maximum o săptămână, iar o menstruaţie compromite rezultatul. E recomandat ca noaptea nunţii să se consume între două şi şapte zile de la intervenţie", subliniază medicul.
Riscurile sunt aproape inexistente, iar singurele contraindicaţii se adresează feme ilor cu boli de sânge (hemofilie) sau diabet.