Iulian Gherguț – românul răpit în aprilie 2015 de către Al Mourabitoune (n.r. - „Santinelele”, o grupare jihadistă afi liată Al Qaeda în nord-vestul Africii) apare într-o nouă înregistrare dată publicității, sâmbătă, alături de alți cinci ostatici străini.
Înregistrarea video a fost difuzată de gruparea teroristă Nusrat al-Islam wal Muslimeen (Grupul pentru Susţinerea Islamului şi Musulmanilor), filiala din Mali a reţelei teroriste Al-Qaida, transmite Mediafax. În înregistrare sunt prezentaţi şase ostatici - românul Iulian Gherguţ, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, australianul Arthur Kenneth Elliott, Sophie Petronin (Franţa), sud-africanul Stephen McGown, Beatrice Stockly (Elveţia) şi Gloria Cecilia Narvaez Argoti (Columbia).
Înregistrarea video - difuzată chiar înaintea vizitei în Mali a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron - probabil este o dovadă oferită de AlQaida că ostaticii sunt în via- ţă, solicitată în cadrul negocierilor. La sfârşitul înregistră- rii, care nu are o dată, comentatorul afirmă că „negocierile încă sunt active”. R o m â n u l Iulian Gherguţ, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, a apărut în octombrie 2016 într-o altă înregistrare video atribuită grupului islamist Al-Mourabitoune, afiliat organizaţiei teroriste Al-Qaida în Magrebul Islamic.
Iulian Gherguţ a fost răpit pe 4 aprilie 2015 de către cinci persoane înarmate, în timp ce asigura securitatea la o mină de mangan din Tambao, regiune situată în nordul statului african Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali. Un prim mesaj audio de revendicare, difuzat în data de 19 mai 2015, a fost atribuit lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezenta drept liderul grupării Al-Mourabitoune, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar, cel care a înfiinţat-o. Al doilea masaj a venit în octombrie 2016, când Iulian Gherguț a apărut întrun video cerând autorităților să depună eforturi pentru eliberarea sa.
Reacția MAE
„Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea, la data de 02 iulie 2017, a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. Lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. Celula de criză interinstituţională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei”, precizează MAE într-un comunicat.
3 înregistrări video au fost date publicității de teroriștii care l-au răpit pe Iulian Gherguț