În fiecare luni, în paginile „Evenimentului zilei” vă puteți întâlni cu Sebastian Lăzăroiu. Vă invităm să citiți diagnosticul pe care „Chirurgul politic” îl pune pentru cele mai importante evenimente ale săptămânii
O moțiune de cenzură însoțită de presiunea străzii amenință actuala coaliție de guvernare. Textul alcătuit de liberali îl vizează doar pe conducătorul fără puteri al Executivului, trimis în judecată pentru fapte asociate corupției. Gestul Opoziției parlamentare e doar o presiune publică asupra premierului, pentru a scoate România dintr-o situație delicată. Pe acest fond, PSD fierbe în pregătirea Congresului din octombrie, ce ar urma să schimbe raporturile de putere în partid. Nu lipsesc scenele de vodevil, cu depuneri de candidaturi intempestive și retrageri la scurt timp, și nici intervențiile destabilizatoare ale președintelui fondator. În acest timp, România se poziționează fără viziune în criza refugiaților la ultimul Consiliu J.A.I., prinsă fiind între jocul politic intern și presiunile spre solidaritate de la Bruxelles și Berlin. Nici Germania nu se simte prea bine. Încercând să țină sus drapelul valorilor europene în gestionarea valului masiv de imigranți aflați deja pe teritoriul Uniunii Europene, Germania se împiedică rușinos într-un scandal internațional, care pune în pericol credibilitatea și moralitatea unei națiuni ce și-a clădit prestigiul tocmai pe fundamentul unei etici profesionale ireproșabile.
FOTO: Președintele Klaus Iohannis spune că refugiații sunt ușor de integrat FOTO: AGERPRES
O moțiune fără pariuri
La casele de pariuri șansele moțiunii de cenzură sunt aproape zero – Guvernul Ponta merge mai departe. Criticile se aud în surdină chiar din opoziție. Analiștii reproșează PNL că irosește un cartuș valoros în această sesiune parlamentară. Tema nu este nici ea prea apreciată, dat fiind că sondajele nu arată costuri suficient de mari pentru susținătorii lui Ponta ca să-i convingă să-l dea jos. Nici măcar cele câteva mii de oameni, pe care liberalii se gândesc să le mobilizeze la Casa Poporului în timpul moțiunii, nu vor determina PSD și UNPR să răstoarne propriul guvern. Fără a declanșa o contra-ofensivă împotriva justiției -pentru că moțiunea liberalilor vizează un act la justiției - PSD și UNPR vor încerca să mențină subiectul la temperaturi scăzute în media și să-și țintuiască parlamentarii în bănci, pentru a evita trădări de ultim moment. Oprea nu mai pare a fi în cărți pentru premier, deci nu-și dorește nici să piardă prietenia PSD, fără de care alegerile următoare s-ar putea dovedi destul de chinuitoare. Dar liberalii nu disperă. Un alt vot pentru începerea urmăririi penale a lui Ponta, după congresul PSD, pentru fapte săvârșite în funcție, echivalează cu o nouă moțiune de cenzură
Negoiță scoate capul, Dragnea i-l bagă la loc
O scenă mai puțin obișnuită s-a petrecut săptămâna trecută în Kiseleff. Ambițiosul primar al sectorului 3 deplânge situația juridică a fostului și actualului șef și își sacrifică neprihănita ființă politică pe altarul unei candidaturi la șefia partidului. Oferta a fost valabilă doar 24 de ore, pentru că Dragnea, luat prin surprindere, s-a grăbit să-l convingă să facă pasul înapoi. De fapt, Negoiță se teme că Dragnea, dacă va primi o sentință definitivă de condamnare, va susține un alt candidat, iar acesta nu va fi primarul „de la trei”. Așa se explică ieșirea sa precipitată și retragerea pe motiv că nu va candida împotriva șefului interimar. Asta nu înseamnă că nu și împotriva lui Zgonea, chiar dacă acesta va fi susținut de Dragnea. Iliescu aprinde fitilul înainte de Congres, exprimându-și public nemulțumirea față de un sistem de vot extins la nivelul fiecărui membru de partid și nu prin delegați, așa cum e obiceiul. Se presupune că declarația face parte dintr-o implicare mai activă a genitorului PSD de partea pupilului său, Șerban Nicolae.
Jale la J.A.I.
România își menține votul negativ la Consiliul J.A.I. și rămâne într-o ultra-minoritate cu țări declarat eurosceptice, precum Ungaria, Cehia și Slovacia. Grupul de la Vișegrad a fost spart de polonezi, cu siguranță mai pragmatici decât suratele din Estul Europei. Astfel, rămânem și cu votul dat și cu 4.800 de refugiați, pe care președintele Iohannis îi consideră ușor de integrat, în contradicție flagrantă cu declarațiile anterioare, când șeful statului se plângea că și 1.785 depășesc capacitățile țării. Bâlbâielile, incoerența și, mai ales, poziționarea riscantă împotriva unei soluții de solidaritate europeană ne vor costa scump pe viitor.
Bucuria euroscepticilor
Imaginea Germaniei are de suferit în România. După ce a încercat să preia leadership-ul în povestea refugiaților, insistând pentru solidaritate și cote obligatorii, spre nemulțumirea românilor intoxicați de stereotipuri și fobii, nemții se confruntă cu un nou scandal – manipularea testelor de noxe la mașinile Volkswagen. Vestea lovește chiar în inima ascendentului moral pe care Germania și l-a construit în relația cu partenerii săi, inclusiv România. Corupția de la ApaNova, pe spatele bucureștenilor, în care sunt implicați laolaltă români și reprezentanți ai companiei franceze, alimentează și ea șuvoiul eurosceptic/anti-occidental care tinde să rupă zăgazurile sondajelor de opinie. În curând, vom auzi tot mai mulți români spunând: „Uite cine ne dă nouă lecții de moralitate!”.