În ţara în care cam toate sunt cu josul în sus, cum bine ilustra copilaşul care voia să stea în cap la defilarea de „Simfonia lalelelor” de la Piteşti, e normal să dai legi pe care, te prinzi abia la urmă, nu ai cum să le aplici. Cui îi pasă că neghiobiile şi ambiţiile unor politicieni încurcă viaţa a milioane de oameni?
În afara celor direct afectaţi să mai fie vreo câţiva, mai miloşi din naştere. Să mai amintesc de Formularul 600? Poate doar ca să îl readucem în atenţie pe omul care a coordonat nebunia, fostul ministru al Finanţelor, Ionuţ Mişa, devenit între timp şeful ANAF, instituţie care acum implementează Declaraţia unică, demnă urmaşă a lui 600. La experienţa lui Mişa, o nouă bulibăşeală e ca şi garantată, în ciuda faptului că, săptămâna trecută, Liviu Dragnea l-a chemat la el în birou pentru un curs scurt de reciclare.
Nici nu au apucat bine primarii Firea şi Negoiţă să taie panglica la creşa „Greieraşul”, prima din cele fără număr promise în campania pentru locale din 2016, că, ţop şi Camera Deputaţilor, a votat un proiect de lege prin care învăţământul de 15 ani devine obligatoriu, de la grupa mijlocie până la bacalaureat. Dacă mai pui şi anii de şcoală profesională, nu mai bine fac toţi tinerii o facultate? Mai ales că s-ar putea şi fără Bac, întrebaţi-o pe Ecaterina Andronescu dacă nu mă credeţi! Apropo, legiuitorii nu au avut măcar răbdare ca, mai înainte, să ne arate edilul general prima grădiniţă din cele 20 trecute în programul electoral. Lege să fie, că mai vedem noi după aia!
Nişte poliţişti s-au gândit să radieze autovehiculele proprietarilor care, până pe 20 mai, nu-şi trec numele pe taloanele de înmatriculare, başca o mică amendă de 2.900 de lei. Că nu le-a trecut prin cap că se vor face nişte cozi imense dacă nu măresc numărul de ghişee, nu mai e treaba lor. Rămânând la domeniul auto, iată cum procedează un diabetic, care, mai nou, are un regim special când vrea să-şi ia permis de conducere. Merge la o clinică ca să-şi facă fişa medicală. Pierde o jumătate de zi. Când zice că a scăpat, i se spune că fişa nu se eliberează până nu vine cu scrisoare de la medicul nutriţionist că e apt să conducă. Merge şi o ia şi pe asta, când îl programează diabetologul. Se întoarce la clinică. Medicul de medicina muncii se uită pe scrisoare şi scrie în fişă că individul are diabet. Ia fişa, merge la coadă la permise. Într-un final ajunge la ghişeu. Predă fişa şi copia după buletin. Funcţionarul se uită şi întreabă senin: Dar scrisoarea de la diabetolog, că sunteţi apt, unde e? Păi, a rămas la clinică, cea care mi-a dat fişa pe care scrie „APT”… Deja bănuiţi ce urmează, aşa că nu vă mai plictisesc.
Logic am ajuns la cardurile de sănătate, care nu conţin nicio informaţie decât cea că ai plătit asigurarea. Nu tu istoric medical, nu tu rezultatul ultimelor analize, ca să nu mai fii nevoit să alergi după hârtii. A, cineva şi-a făcut plinul de bani de pe urma lor, dar şi a sistemului informatic care le gestionează şi umple de nervi medici şi pacienţi. Acum altă dandana, 730.000 de carduri expiră anul ăsta şi trebuie înlocuite. Alţi bani de la bugetul sănătăţii, altă pleaşcă pentru prietenii de partid. Şi, când te gândeşti că au devenit obligatorii pe 1 septembrie 2015, îţi iese că au fost scoase la pensie înainte să împlinească vârsta de la care copilul va începe învăţământul obligatoriu.
Ei, dragii moşului, am ajuns şi la pensii. Cuiva, nu spun cui, i s-a pus pata rău, dar rău de tot, pe pilonul doi. Adică pe banii românilor daţi spre administrare şi înmulţire unor fonduri private, de la care primesc anual un raport. Pe principiul „dacă un lucru merge, nu ar fi păcat să nu-l stricăm?”, guvernul a redus, de la 1 ianuarie, contribuţiile la pilonul doi de la 5,1 la 3,75%, iar acum are ca prioritate ca până în iunie să-l „reformeze”. Rezultatele reformei fiscale de anul trecut ne indică limpede unde vom ajunge.
Cu ochii pe banii contribuabililor stau şi inspectorii ANAF. Anul trecut, fiecare dintre ei a avut ca ţinte suplimentare să împuşte câte 3,3 milioane de lei de la persoanele juridice controlate şi 650 de mii de la cele fizice. Ăst timp, în Parlament e un proiect de lege care prevede ca angajaţii Fiscului să primească 15 la sută din amenzile pe care le dau. Feriţi-vă buzunarele!