Guvernul a decis ca producătorii de energie din România să fie obligați să vândă energie electrică la preț redus Republicii Moldova. Decizia Executivului a venit în contextul în care Ucraina a oprit exporturile de electricitate din cauza bombardamentelor rusești.
Hidroelectrica va furniza energie electrică Republicii Moldova. Exportul va începe din noapte dintre 13-14 octombrie. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Virgil Popescu. El a mai precizat că Hidroelectrica și Energocom, companie desemnată de Guvernul de la Chișinău, au semnat astăzi, 13 octombrie, un contract de furnizare pentru 100 MW.
Preţul este plafonat, la fel ca în România, la 450 de lei pentru un MWH, aproximativ 90 de euro. În acest context, ministrul Energiei a explicat că în aceste situații excepționale, cauzate de războiul din Ucraina, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de Guvernul Republicii Moldova. Contractele se vor face la prețul plafonat.
Maia Sandu: „România ne ajută din nou”
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a transmis pe pagina sa de Facebook un mesaj de mulțumire adresat României în contextul sprijinului acordat. Oficialul a început prin a spune că „România ne ajută din nou - de mâine, vom cumpăra electricitate de peste Prut. Decizia Guvernului României vine după ce Ucraina a sistat livrările de curent din cauza atacurilor rusești cu rachete, de la începutul acestei săptămâni. Mulțumim, România! Apreciem acest ajutor prompt și generos, într-un moment de mare încercare pentru noi”.
În același timp, Maia Sandu a lansat un apel către cetățenii Republicii Moldovei. Președinta le-a cerut să facă economie la energie electrică cât de mult se poate. De asemenea, șeful statului i-a asigurat pe cetățeni că în acest fel vor trece peste iarna care urmează și că „vom ieși din ea mai puternici”, a scris Maia Sandu.
Exportul energiei electrice din Republica Moldova este interzis începând cu 15 octombrie. ANRE a anunțat că producătorii locali de energie electrică produsă din surse regenerabile care nu beneficiază de schemă de sprijin, urmare a interdicției de export a energiei electrice se vor adresa Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A. „FEE Nord” pentru a încheia contracte de achiziție a energiei electrice. Contractele trebuie negociate și semnate în maxim două zile lucrătoare, informează Antena 3 CNN.