România va adera la Convenția Anti-Mită, ca urmare a invitației primite din partea OCDE. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă. Oficialul român a precizat că acest demers va avea efecte benefice pentru statul român. Apartenența la Convenția Anti-Mită impune adoptarea și respectarea unor standarde dintre cele mai înalte cu privire la combaterea corupției.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, în debutul ședinței de Guvern, că România va adera la Convenţia Anti-Mită, în urma invitației OCDE. Acest lucru se va face în baza unui memorandum adoptat de Executiv.
„Un alt punct foarte important pe agenda ședinței de astăzi este memorandumul prin care România își asumă la cel mai înalt nivel aderarea la Convenția Anti-Mită și practic, prin aceasta ne asumăm și responsabilitatea participării active la toate activitățile grupului de lucru. Practic, răspundem la invitația pe care ne-a adresat-o secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Mathias Cormann, și ne alăturăm astfel unui demers solid în ceea ce privește elaborarea și implementarea de politici eficiente în lupta anti-corupţie. Practic, obținerea statutului de stat membru asociat și aderarea la Convenția Anti-Mită vor avea efecte favorabile în ceea ce privește companiile românești, care vor fi mai vizibile, care vor avea conexiuni pe piețele externe mai largi şi, practic, din perspectiva analizei noastre, va rezulta un cadru mult mai stabil și cu oportunități mai mari pentru colaborarea cu investitorii străini”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Potrivit spuselor sale, acest demers va produce efecte benefice pe termen mediu și lung pentru statul român. În acest context, a precizat premierul, România va adopta și va implementa standarde de bune practici în domeniul Convenției Anti-Mită.
„Este un demers care va produce efecte pe termen mediu și lung, efecte pe care le considerăm ca fiind favorabile și, practic, ne determină să facem în așa fel încât să adoptăm și să respectăm standardele cele mai înalte de bune practici în domeniul Convenției Anti-Mită. Este, practic, un demers care aduce beneficii atât pentru companiile și pentru investitorii români, cât și pentru cei care sunt interesați din alte țări să vină și să investească în țara noastră”, a spus premierul Nicolae Ciucă.
Guvernul va adopta standardele cerute de OCDE
Premierul a precizat că Guvernul ca adopta toate măsurile necesare în vederea implementării standardelor, în conformitate cu foaia de parcurs asumată pentru aderarea la OCDE.
„Ca atare, vă pot asigura că Guvernul va continua toate măsurile de implementare a standardelor, în conformitate cu foaia de parcurs asumată pentru aderarea la OCDE și sunt convins că, așa cum discut cu responsabilul național pe acest domeniu, domnul ambasador Luca Niculescu, și cu echipa dumnealui, dacă vom continua în acest ritm și vom menține dialogul și ne vom însuși toate recomandările și clarificările de la nivelul Secretariatului tehnic al OCDE, comitent cu implementarea reformelor din PNRR, avem toate șansele ca, în conformitate cu procedurile și termenele specifice la nivelul OCDE, să obținem aderarea la această structură”, a încheiat Nicolae Ciucă.