Meteorologii au emis un nou cod galben de ploi și vijelii pentru aproape toată țara. Avertizarea meteorologilor intră în vigoare duminică, 10 iulie, de la ora 13:00 și este valabil până în seara, la ora 23:00.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis astăzi, 10 iulie, o atenționare de cod galben valabilă de la ora 13 până la ora 23. În textul ANM este precizat că: "În intervalul menționat, în Crișana, Maramureș, Transilvania, la munte și local, mai ales la deal, în Muntenia, Moldova și Oltenia, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20...25 l/mp și izolat 40 l/mp. Notă: manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii mai restrânse și în sudul și sud-estul teritoriului."
De asemenea, ANM a anunțat că în funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice va actualiza mesajul transmis pe site-ul lor oficial. Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii mai restrânse și în sudul și sud-estul României.
Prognoza meteo pentru București
În plus, meteorologii au emis o prognoză specială pentru capitală. Bucureștiul nu este vizat de codul galben emis de ANM. Aici, cerul va avea înnorări temporare. Vor fi mai accentuate după-amiaza și seara, când vor fi perioade cu averse. Este preconizat că vor fi între 3 și 5 l/mp și izolat se va ajunge la posibil peste 10l/mp. De asemenea, vor fi intensificări ale vântului de scurtă durată și descărcări electrice. Temperatura maximă o sa fie între 27-29 de grade Celsius.
Ce înseamnă codul galben
Fenomenele meteorologice prognozate în acest cod meteo sunt: vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceață. Potrivit ANM, vor fi temporar periculoase pentru anumite activități, dar altfel sunt obișnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.
În ultimele zile, în România s-a vorbit despre secetă atât pe terenurile agricole, cât și în Delta Dunării. În mijlocul fluviului Dunărea au început să apară dune de nisip deoarece nivelul apei a scăzut cu peste jumătate de metru în doar o săptămână. Codul galben de astăzi poate veni drept o gură de aer pentru această regiune.