Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost convocat de USR la comisia de specialitate din Senat pentru a clarifica situaţia Planului Naţional Strategic (PNS) 2023-2027.
Petre Daea trebuie să expună pașii de urmat în situația Planului Național Strategic, după ce acesta a fost chemat la Comisia de specialitate din Senat de către senatorul Sebastian Cernic din partea USR.
Petre Daea, chemat la Comisia de specialitate din Senat
În urma convocării sale, ministrul Agriculturii a declarat că va onora invitația și se va prezenta pentru a da clarificări.
Invitaţia parlamentarului USR vine în contextul în care România a încărcat în sistem, în data de 30 septembrie, răspunsurile la observaţiile Comisiei Europene pe proiectul PNS 2023-2027.
În această privință, Comisia Europeană a avut de adăugat sute de observații, iar astfel România ar risca să piardă 17 miliarde de euro pentru agricultură, bani europeni, se arată într-un comunicat oficial al USR.
„Comisia Europeană a avut nu mai puţin de 370 de observaţii la PNS depus de Adrian Chesnoiu şi Petre Daea, iar România riscă să piardă 17 miliarde de euro pentru agricultură, pentru că PSD nu este în stare să spună Comisiei Europene cum va împărţi aceşti bani. PSD vrea să dea toţi banii firmelor mari şi să-i strivească pe micii producători”, a declarat Sebastian Cernic.
USR, îngrijorat că PSD vrea să controleze fondurile europene pentru agricultură
Întrebat dacă va onora invitația, ministrul Agriculturii a confirmat.
Senatorul USR Sebastian Cernic a avertizat în nenumărate rânduri că PSD vrea să controleze fondurile europene destinate fermierilor români şi să le direcţioneze către clienţii politici din agricultură, în detrimentul micilor fermieri, potrivit news.ro.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunța, în data de 28 februarie 2022, în urma finalizării procesului de transparență decizională, că Planul Național Strategic a fost încărcat în sistemul electronic al Comisiei Europene, împreună cu toate documentele aferente.
Liniile directoare ale Planului Național Strategic au fost stabilite în urma consultărilor extinse cu fermierii și cu reprezentanții organizațiilor din domeniul industriei alimentare, ai agriculturii și dezvoltării rurale.