UPDATE 22.00. Ungaria este dispusă să sprijine candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO, a declarat marți premierul ungar Viktor Orban într-o postare pe rețeaua de socializare X, după o întrevedere avută luni cu omologul său olandez.
Viktor Orban îl susține pe Mark Rutte la șefia NATO
Mark Rutte "a confirmat" că, în cazul în care devine secretar general al NATO, Ungaria nu va fi obligată să participe la activitățile Alianței Nord-Atlantice în Ucraina. Prin urmare, "ținând cont de acest angajament, Ungaria este pregătită să-l susțină", a precizat Orban. Premierul ungar a avut luni o discuție la Bruxelles cu premierul interimar olandez și a inclus în mesajul său o fotografie în care apare alături de acesta.
„În urma recentelor alegeri europene, în care maghiarii au votat în număr mare în favoarea #pacea, am ajuns la un acord important cu secretarul general al #NATO, Jens Stoltenberg, am convenit că niciun membru al personalului maghiar nu va participa la activitățile NATO în Ucraina și că nu vor fi folosite fonduri maghiare pentru a le susține.
Următorul pas pe care l-am făcut în această săptămână a fost să ne asigurăm că acest acord poate rezista în timp. După întâlnirea de ieri de la Bruxelles, premierul Mark Rutte a confirmat că susține pe deplin acest acord și că va continua să facă acest lucru, dacă va deveni următorul secretar general al NATO.
Având în vedere promisiunea sa, Ungaria este pregătită să sprijine candidatura premierului Rutte la funcția de secretar general al NATO”, este mesajul postat de Viktor Orban pe platforma X.
România nu ar fi încă de acord ca Mark Rutte să preia șefia NATO, după ce Klaus Iohannis a fost scos din calcul. Însă președintele României are un plan bine pus la punct pentru perioada următoare.
România nu e încă de acord cu Mark Rutte la șefia NATO
După ce nu a reușit să obțină funcția de Secretar General al NATO și nici o altă poziție la nivel european, Klaus Iohannis ar putea reveni pe scena politică internă ca lider de partid și potențial prim-ministru. Președintele nu a exclus acest scenariu, dar există și o altă posibilitate. Klaus Iohannis ar putea să devină util Uniunii Europene într-o nouă funcție, concepută special pentru el.
La începutul acestei săptămâni a avut loc la Bruxelles o reuniune informală a liderilor de stat și de guvern, iar se pare că singura țară care nu a oferit încă un răspuns în ceea ce privește susținerea pentru Mark Rutte, principalul rival al lui Klaus Iohannis, este România.
Conform unor surse, citate de publicația știripesurse.ro, Mark Rutte a discutat și cu Viktor Orban, premierul Ungariei, care și-a modificat poziția și acum îl sprijină pe Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO, după expirarea mandatului lui Jens Stoltenberg.
Klaus Iohannis nu e luat în calcul pentru o funcție la nivel european
Principalele funcții europene sunt deja creionate: Ursula von der Leyen va fi, cel mai probabil, președintele Comisiei Europene, iar la Consiliul European se preconizează că un reprezentant al Portugaliei va ocupa poziția de conducere. Totuși, la Bruxelles au avut loc discuții, deoarece popularii doresc să împartă acest mandat de cinci ani, dar nu s-a ajuns încă la un consens.
În ceea ce privește Parlamentul European, Roberta Metsola continuă să beneficieze de susținere, iar funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe va fi ocupată de un reprezentant din Estonia.
Negocierile nu au fost finalizate încă, însă din această ecuație lipsește Klaus Iohannis. Conform unor surse citate de Observator, s-ar putea crea o nouă funcție la nivel european, responsabilă cu relațiile dintre UE și Ucraina, pe care președintele ar putea să o ocupe. Rămâne de văzut cum vor evolua negocierile pentru aceste poziții la nivel european.
Klaus Iohannis nu exclude posibilitatea de a reveni pe scena politică internă. Se speculează că președintele ar putea considera opțiunea de a prelua din nou conducerea partidului și de a ocupa funcția de prim-ministru.
Președintele României și-a pierdut ultimul susținător pentru șefia NATO
Președintele României se baza, până de curând, pe susținerea lui Viktor Orban, la șefia NATO. După întâlnirea dintre premierul maghiar și contracandidatul său, Mark Rutte, acest lucru nu mai este foarte sigur. Șeful guvernului olandez pare mai aproape de a prelua șefia alianței, decât Klaus Iohannis.
Mark Rutte s-a declarat prudent optimist după întrevederea pe care a avut-o cu Orban. El a avut dificultăți în a-l convinge pe premierul maghiar, însă acesta nu mai pare de neclintit, notează AFP.
„Sunt prudent optimist în ceea ce priveşte Ungaria”, a declarat Rutte după ce s-a întâlnit cu Orban în marja summitului informal al UE de la Bruxelles.
Rutte este favoritul clar pentru a prelua şefia NATO, dat fiind că are susținerea principalelor membri ai alianței. În acest moment îl are drept contracandidat pe Klaus Iohannis. Mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg se va încheia în luna octombrie.