Se face în curînd un an de cînd am început să scriu zilnic pe Internet, pe facebook, mai întîi, pe cristoiublog.ro., mai apoi. Precizez apăsat, pe Internet, deoarece scriu zilnic și la Evenimentul zilei. Față de textele de la Evenimentul zilei, cele de pe cristoiublog.ro beneficiază și de alte comentarii decît vorbele lustruite de clișeizare ale postacilor de partid. Puși să înjure pentru un salariu de mizerie, postacii de partid n-au minte nici cît să nu pună virgula între subiect și predicat, d-apoi să te mai înjure și cu talent.
Cu toate că și pe cristoiublog.ro apar din cînd în cînd, bîzîtoare ca musca pe cale de a intra în chestia aia a calului, postări mediocru huliganice, marea majoritate a comentariilor, semnate de nume deja familiare pentru mine după un an de exercițiu, dau seamă de ascuțime în observarea realității.
Printre cele așteptate de mine cu interes se numără și comentariile semnate Vlad Ionescu.
La Gîndul de joi, domnia sa notează următoarele despre evenimentul capital al acestui final de campanie care întruchipat de spectacolele hollywoodiene, născătoare de Breaking News-uri matinale ale procurorilor DNA:
”Candidatii Dreptei au dat tot ce au putut pana acum. Mai mult nu pot si nici nu mai are sens sa se incerce mai mult, in sens pozitiv. Daca va fi sa castige Iohannis asta se va intampla doar daca curentul anti PSD si anti Ponta va fi suficient de mare. Asta inseamna ca totul trebuie sa se concentreze in aceasta directie. Este adevarat ca electoratul lor nu este atins, dar nehotaratii sunt extrem de importanti si pot fi influentati.”
Distinsul cititor al modestelor mele rînduri vede în acțiunea DNA o tentativă de a ajuta candidatul Dreptei sau, mai știi? candidații Dreptei, prin crearea unui curent anti-PSD menit a răsturna profețiile sondajelor de opinie, care-l dau cîștigător pe Victor Ponta.
Rețin, așadar, ideea unei implicări a DNA în campania electorală, de partea ACL, expusă de un cititor, din cîte se vede, cu o răceală jurnalistică infinit mai mare decît cea dovedită de mulți jurnaliști anti-PSD, transfomrați în chibiți electorali de ultimă oră.
Eu însă am întîlnit ideea unei implicări a DNA în campania electorală de partea candidatului ACL, care, nu-i așa? mare lucru nu mai poate face! și la jurnaliști profesioniști, fie comentatori în presa scrisă, fie moderatori tv.
Dar nu expusă la rece și, eventual, cu observația, absolut necesară, că pe viitorul președinte al României nu trebuie să ni-l impună nici DNA, nici SRI, nici ÎCCJ, pentru că viitorul președinte al României trebuie să fie rezultatul votului popular, singurul important în democrație, ci colorată de freamătul satisfacției, de jubilația că, iată, candidatul pe care nu-l simpatizăm va fi înfrînt, nu de un candidat ACL mai bun, mai convingător, ci de DNA, sau mai precis, de tandemul DNA- SRI.
Cititorul meu de pe cristoiublog.ro vede această implicare a DNA ca avînd drept scop mobilizarea electoratului anti-PSD. Mai tinerii confrați văd și salută (sic!) implicarea DNA împotriva PSD prin tentativa de destructurare a PSD acum, spre finele de campanie. Unii nu numai că salută implicarea Justiției în campania electorală, dar, mai mult cer o implicare mult mai mare pentru ca Victor Ponta să piardă alegerile.
Desigur, sunt și comentatori care deslușesc o altă semnificație electorală a spectacolele mediatice oferite de DNA:
O mînă de ajutor întinsă lui Victor Ponta prin crearea unei larme mediatice menite a abate atenția de la campania electorală.
Se știe că forța PSD stă în incredibila capacitate de a mobiliza electoratul la vot. În aceste condiții, singurul candidat care nu are nevoie de campanie electorală e Victor Ponta. În dimineața votului, încă din zori, masele de iobagi ai baronilor locali, din cătune, sate și orășele, se vor încolona în spatele primarilor și vor merge la urne pentru a vota numele pe li-l vor spune primarii. Desigur, e vorba de Victor Ponta. La fel de bine ar putea fi vorba de Traian Băsescu. Dacă e ordin, cu plăcere! vorba alegătorului PSD. Candidații Opoziției, în frunte cu Klaus Iohannis, au nevoie de campanie electorală. Klaus Iohannis, mai ales, intrat tîrziu în lumea înaltă a politicii, nu e prea cunoscut în țară. O campanie electorală curată, lipsită de gălăgia DNA, ar da lui Klaus Iohannis șansa de a fi cunoscut mult mai bine de electoratul de Dreapta, un electorat care vine și votează doar dacă-l convingi.
Citite de un occidental, teoriile celor care salută implicarea DNA în campania electorală ar stîrni uluire pur și simplu.
Potrivit acestora, PSD are un electorat drogat de pomeni electorale, un electorat incapabil să sancționeze corupția și, atunci, singura soluție pentru salvarea Patriei rămîne DNA.
DNA, instituție condusă de un om și alcătuită din oameni, apare ca o forță situată deasupra oricărei bănuieli de eroare sau chiar de interes meschin, o forță alcătuită din persoane de oțel, în genul iacobinilor lui Robespierre și al bolșevicilor lui Lenin. Admițînd chiar și această fantasmagorie – că pe pămîntul acesta de păcătoși, Laura Codruța Kovesii e un fel de Sfînta Paraschiva sub formă de moaște (vie, Sfînta și a avut și ea slăbiciunile sale), mi se pare o aberație să saluți implicarea DNA în campania electorală pe motiv că DNA e de partea Binelui, năpustindu-se acum, în campanie, împotriva PSD. Indiscutabil, PSD e un partid nereformat, cu mari probleme de corupție, iscate și de faptul că nu numai electoratul PSD, dar și electoratul român în general se dovedește binevoitor cu corupții, văzuți cu admirație drepte unii care se descurcă în viață.
Indiscutabil, Victor Ponta are prea multe slăbiciuni pentru a ajunge președinte.
Dar asta trebuie să decidă numai și numai românii, prin vot. Iar pentru ca românii să decidă asta prin vot, trebuie ca partidele anti-PSD, poreclite incorect de Dreapta, să ducă o campanie infinit mai bună decît cea de pînă acum, să-și mobilizeze electoratul să iasă la vot, să nu se mai mănînce între ele, să-i convingă pe nehotărîți.
Desigur, tandemul DNA- SRI pot face în așa fel încît PSD să piardă alegerile.
Numai că nici un tandem din lume nu va reuși să facă forțele anti-PSD mai bune decît sunt acum.
Poate că DNA e de bună credință în brusca sa deșteptare din toropeală acum, în plină campanie electorală, prin spectacolele mediatice oferite românilor pe post de pîine și circ, prin grija nu atît pentru ca dosarele să ajungă în instanță, cît mai ales pentru ca ele să ajungă în presă, și nu în toată presa, ci doar în presa care înalță ode oricărei acțiuni a procurorilor-.
Poate.
Dar DNA nu trăiește și muncește într-un glob de sticlă.
E imposibil ca Laura Codruța Kovessi, atît de preocupată de imaginea sa cînd s-a ivit boarea unei suspiciuni, să nu-și dea seama de riscul ca imaginea DNA să fie afectată de interpretările primite de scoaterea anumitor dosare de la sertar exact acum, în toiul campaniei electorale.