ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Victor Ponta a făcut primul pas al ieșirii din joc după modelul Crin Antonescu. Urmează al doilea pas: plecarea din fruntea Guvernului?

N-a trecut nici o zi, și șmecheria bolșevică pusă la cale de mumia stalinistă Ion Iliescu, peste noapte concubinat cu penalii din PSD, (ce borș de știr e și acest partid, în care comuniștii stau la aceeași masă cu profitorii capitalismului sălbatic, iar ghevariștii cu proamericanii!) s-a demascat.

Liviu Dragnea  a fost vîndut de mumia venită direct din Mausoleul lui Lenin din Piața Roșie drept președinte interimar, ales în acest post pentru a pregăti alegerile din noiembrie 2015 din PSD.

În realitate, Liviu Dragnea a fost ales ca președinte plin. Nu într-un Congres, nu într-un Consiliu național, ci într-un Comitet Executiv Național, dominat de  baronii locali, în frunte cu  Baronul de Teleorman.

Joi, 23 iulie 2015, Liviu Dragnea a ținut o conferință de presă   în care a anunțat opinia publică de la noi că, sub conducerea sa, PSD se va apuca imediat de reforme.

Mai întîi va fi desemnat Valeriu Zgonea să țină legătura dintre partid și ambasade.

Iată o reformă menită a aduce o noutate absolută în istoria politică a României.

PSD va avea un lider desemnat să țină legătura cu ambasadele.

Mi-l și imaginez pe Valeriu Zgonea bătînd la poarta ambasadei americane și strigînd în dictafon:

Sunt Valeriu Zgonea, reprezentantul PSD pe lîngă ambasadele din București.

Trimițeți-mi, vă rog, un translator, pentru că poarta nu vrea să se  deschidă în limba română!

A doua reformă anunțată de Liviu Dragnea constă în  rechemarea în fruntea partidului (deocamdată ca sfătuitori) a lui Ion Iliescu și a lui Adrian Năstase. L-ar fi chemat și pe Gheorghiu Dej, dar din nefericire, acesta, spre deosebire de Ion Iliescu, a putrezit deja. 

Sunt două măsuri care dau  semn limpede că PSD s-a întors la FSN-ul lui Ion Iliescu din punct de vedere  politic și la mintea copiilor din punct de vedere pragmatic.

Lucrurile sunt limpezi în ce-l privește pe Victor Ponta:

A pierdut conducerea partidului și e pe cale să piardă și funcția de premier.

Miercuri, 2 iulie 2015, în intervenția de la B1tv, una dintre cele mai confuze intervenții ale lui Victor Ponta de cînd îl cunosc în plan mediatic, fostul șef al PSD încerca să ne convingă și să se convingă că-și va desfășura mai departe activitatea de premier, eliberat de povara șefiei la partid. Dacă președintă ar fi fost Rovana Plumb, poate că afirmația ar fi fost cît de cît  îndreptățită.

La conducerea partidului a venit însă Trioul Liviu Dragnea, Adrian Năstase și Ion Iliescu.

E greu de crezut că în aceste condiții premierul Coaliției majoritare va rezista  după  încheierea vacanței politice.

Decuplarea funcției de președinte de partid de cea de premier e o noutate în istoria postdecembristă.

Toate datele spun că e din start  un eșec de proporții.

Așadar, Victor Ponta a pierdut șefia PSD și e pe cale să piardă și șefia Guvernului.

PSD va trece în Opoziție, de unde va ieși abia peste un deceniu, cînd toată gașca de ghiorțani de acum va dispărea de pe scenă, de bună voie sau trimisă la pușcărie de Binomul SRI-DNA.

Toate aceste mutații dramatice din viața lui Victor Ponta și din viața PSD ar fi fost imposibile dacă Victor Ponta n-ar fi demisionat din funcția de președinte al PSD.

Ca  istoric, nu numai ca publicist,  faptele și evenimentele prin care Victor Ponta a ieșit din joc mă intrigă.

Mă intrigă, deoarece descopăr în desfășurarea lor o  repetare halucinantă a întîmplărilor dintr-o altă ieșire din joc:

Cea a lui Crin Antonescu.

Sîmbătă, 31 mai 2014. Zi în care evenimentele politice își fac siesta. Dacă nu se întîmplă vreun accident grav de circulație, televiziunile de știri mor de inaniție mediatică.

 Atmosfera asta molcomă, de tîrg sadovenian de provincie, unde nici măcar adultere nu se mai pot petrece,  e spulberată de conferința de presă extraordinară prin care Crin Antonescu anunță că nu va mai candida la Președinția României.

Cu puține zile mai înainte, mai precis, luni  26 mai 2014 Crin Antonescu demisionase din funcția de președinte al PNL.

După demisia de la șefia Partidului, Crin Antonescu rămăsese președinte interimar. Se presupunea că la Congres, programat să se țină la finele lui iunie 2014,  va fi reales în funcția de președinte. Crin Antonescu plecase din fruntea PNL pentru a dovedi că-și ține un angajament luat anterior europarlamentarelor:

Dacă PNL ia sub 20% la scrutin, el demisionează din fruntea PNL.

PNL obținuse doar 15%.

Desigur, angajamentul fusese o ciudățenie;  oferise dușmanilor lui Crin Antonescu din partid arma prin care-l puteau scoate din joc.

Totuși, demisia din funcția de președinte al PNL, necesară în planul onoarei, nu excludea posibilitatea de a reveni în fruntea partidului, mai ales că el rămînea președinte interimar.

Sîmbătă, 31 mai 2014, Crin Antonescu spulberă orice speranță a susținătorilor săi din partid că ar mai putea reveni la șefia PNL.

Pe de o parte,  pentru că renunțînd la candidatură, el lăsa loc celui care urma să fie candidat – Klaus Iohannis –, pe de alta, pentru că anunță și renunțarea la interimat și la orice gînd de a concura la Congres.

 Atunci, în ziua de  31 mai 2014, nimeni nu-și imagina că viața politică românească își ia adio de la un politician de forța lui Crin Antonescu.

Acum însă, cînd avem perspectiva faptelor petrecute cu un an în urmă știm:

Pe 31 mai 2014, Crin Antonescu a ieșit practic din viața politică sau, mai precis, a început să iasă din viața politică.

O simplă retrospectivă ne arată că Crin Antonescu era la ora respectivă unul dintre pilonii politicii românești postdecembriste. Om de 55 de ani, cu ambiții încă nesatisfăcute, era greu de crezut, chiar și dacă-l înțelegem pe Shakespeare, că renunța la cariera politică. În istorie mai cunosc un caz asemănător, cel al lui Sylla, dictarul roman, care se retrage brusc de la puterea absolută pentru a-și alina bătrînețile cu o jună. Crin Antonescu nu avusese însă puterea absolută în România, și, pe deasupra, nu i se cunoștea nici o jună și nici bătrîn nu era.

Dacă ne uităm puțin la desfășurarea evenimentelor din mai 2014, vom remarca imediat că între 24 mai 2014 și 31 mai 2014 Crin Antonescu a făcut un salt de la posibil revenit în fruntea PNL la ieșire completă din joc.

Ce s-a întîmplat între 24 mai 2014 și 31 mai 2014?

Iată una dintre enigmele, marile enigme postdecembriste.

Oricît ar părea de ciudat, Victor Ponta a făcut și el un salt de la posibilă revenire în fruntea partidului la ieșire din joc.

Duminică, 12 iulie 2015, acalmia după amiezii de week-end ( ca și în cazul lui Crin Antonescu) dispare pentru a lăsa loc știrii că Victor Ponta s-a autosuspendat din funcția de președinte al PSD.

Gestul a fost făcut printr-o Scrisoare trimisă celorlalți lideri PSD, menită a lămuri momentul:

 

„Există însă și o situație nouă, specială, față de care trebuie să reacționez: președintele PSD este anchetat de DNA (nu contează cum și de ce!). Și alți colegi ai noștri au renunțat temporar la funcțiile politice pentru a-și lămuri situația juridică. Iar eu nu pot să cer altora să facă un sacrificiu pe care eu nu sînt dispus să mi-l asum!

Pentru a nu lăsa ca această situație să afecteze PSD, vă aduc la cunoștintă decizia mea de nu mai ocupa nici o funcție de conducere în Partid pînă la momentul în care îmi voi demonstra nevinovăția față de acuzațiile aduse (în ce mă privește nu funcționează prezumția de nevinovăție prevăzută de Constituție!). În cazul în care nu voi avea o soluție a justiției în acest sens pînă la data Congresului PSD, nu voi candida la nici o funcție și voi lupta din simpla și onoranta calitate de membru de partid.”

Deși televiziunile de știri se grăbiseră să titreze că Victor Ponta și-a dat demisia din funcția de președinte, textul Scrisorii, raportat la statutul PSD, spuneau clar că era vorba de o autosuspendare pînă la lămurirea situației din Justiție.

 În sprijinul acestei interpretări veneau și următoarele amănunte:

1. Funcția de președinte de partid e mult mai importantă decît cea de premier. Victor Ponta putea demisiona din funcția de premier și să rămînă șef al PSD, de unde să conducă partidul, în Opoziție, la o victorie rănunătoare în 2016.

2. Victor Ponta a susținut mereu că anchetarea sa de către DNA e o lovitură politică și nu o chestiune de independență a Justiției. Cine are conștiința acestei realități nu demisionează din fruntea partidului, ci se autosuspendă, pentru a putea reveni în forță după declararea ca nevinovat.

3. Anunțul n-a fost făcut în cadrul Partidului și cu atît mai puțin cu știința partidului. Pînă la urmă, Victor Ponta era Conducătorul unei Armate. Ea, Armata nu putea fi părăsită cînd avea chef Conducătorul.

Erau toate datele pentru a vedea în gestul de duminică o simplă manevră politică.

De aceea, într-un Gînd de Breaking news

„Victor Ponta n-a demisionat din postul de președinte al PSD. Victor Ponta și-a securizat postul de președinte al PSD” următoarele:

„De unde și pînă unde demisie din toate funcțiile din PSD? Victor Ponta anunță că se autosuspendă din funcția de președinte al PSD pînă în momentul în care va fi declarat nevinovat printr-o sentință definitivă și irevocabilă a unei instanțe de judecată. Așadar, el nu demisionează. Face o mișcare politică abilă, de marketing politic, prin care:

1. Își securizează funcția, deoarece e greu de crezut că Rovana Plumb va profita de interimat pentru a-i lua locul.

2. Rămîne cu autoritatea în PSD, deoarece e premier.

3. Poate spune în orice moment, la mustrările adversarilor că nu demisionează din funcția de premier, că s-a autosuspendat din cea de președinte al PSD.

4. Dosarul de la DNA e subțire pentru opinia publică. Asemenea lui Traian Băsescu din anii Opoziției la PDSR, prin gest, Victor Ponta caută să adîncească ipostaza de victimă.”

Miercuri, 15 iulie 2015, Victor Ponta a fost invitatul emisiunii Ultimul cuvînt, moderată de Cătălin Striblea pe B1tv.

Ca de obicei în astfel de cazuri, am participat la emisiune ca secund la lui Cătălin Striblea.

Cum era de așteptat, am vrut să lămuresc situația lui Victor Ponta e  PSD:

 A demisionat din funcția de președinte sau doar s-a autosuspendat?

A avut loc următorul dialog, pe care-l reproduc din Stenogramă, convins că e un document care va servi istoricilor din viitor ai acestui moment postdecembrist:

 

”Realizator: V-aţi depus demisia? Există o hîrtie? Sau spuneţi-ne ce s-a întîmplat în şedinţă.

Victor Ponta: În faţa Biroului Permanent Naţional, i-am rugat pe toţi colegii mei să ia act de decizia mea, care este irevocabilă şi mi-am cerut şi scuze pentru faptul că duminică seară au aflat, aşa, într-un mod mai puţin formal, de această intenţie, dar le-am spus foarte direct. Ştiam sigur că vor încerca să mă convingă să nu îmi depun demisia. Aşa încît, într-un fel, i-am pus în faţa faptului împlinit, le-am mulţumit, cinci ani şi jumătate, am cel mai lung mandat. Dl Cristoiu, care e pasionat de partea istorică a politicii – am un mandat mai lung decît dl Iliescu sau dl Năstase, sigur, cu victorii şi cu înfrîngeri, ca oricare dintre liderii noştri. Nu pot să zic că am, aşa, un moment de mare bucurie, că mi-am dorit să fiu preşedinte al PSD, am încercat să fiu un preşedinte bun, dar am o satisfacţie, că PSD azi, 15 iulie 2015, faţă de PSD – 20 februarie 2010, în mod aproape imposibil de negat, este într-o poziţie mult mai bună.

Realizator: Asta înseamnă că această etapă din viaţa dumneavoastră s-a terminat?

Victor Ponta: Da. Nu înseamnă neapărat că s-a încheiat viaţa mea politică sau...

Realizator: Cariera politică, am înţeles. Nu, nu... Deci nici măcar nu veţi mai candida? Este o retragere temporară, este o retragere definitivă...

Victor Ponta: În măsura în care, evident, îmi voi rezolva problemele cu dosarul de la DNA, nu vreau să spun «nu, niciodată, imposibil». Dar eu cred, sincer, că în 2016, PSD are resursele de a pune în faţă, în bătălia pentru locale şi parlamentare, şi alţi lideri. Pentru că toată lumea, de 25 de ani, sau de 20 de ani, de fiecare dată se cîntă prohodul PSD. Eu cred că PSD va mai fi mult timp de acum încolo un partid care reprezintă 35-40% din electorat. Sigur, contează mult şi liderii, dar are această putere socială şi electorală şi politică, pe care nu şi-o va pierde. Am mare încredere.

Ion Cristoiu: Ne întoarcem la statut.

Victor Ponta: Vă rog.

Ion Cristoiu: Potrivit scrisorii pe care aţi trimis-o – haideţi să clarificăm...

Victor Ponta: Azi a fost şi o chestiune formală, în faţa Biroului Permanent Naţional.

Ion Cristoiu: Momentul culminant, momentul senzaţional, a fost scrisoarea pe care aţi trimis-o dumneavoastră duminică după-amiază. În scrisoare, dumneavoastră spuneţi aşa: că aţi decis de a nu mai ocupa nici o funcţie de conducere în partid...

Victor Ponta: Corect, nici una.

Ion Cristoiu: «Pînă la momentul în care voi demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile aduse«. Ce înseamnă demonstrarea nevinovăţiei? Adică inclusiv hotărîrea...

Victor Ponta: Înseamnă două lucruri. Ori o decizie a procurorului de scoatere de sub urmărire penală...

Ion Cristoiu: Care e posibilă.

Victor Ponta: E posibilă, deoarece în august se va finaliza expertiza financiar-contabilă.

Ion Cristoiu: O să vă întreb, că mă interesează...

Victor Ponta: Şi e posibilă. Sigur că da. Dacă nu, o decizie a judecătorilor, bineînţeles. Eu nu am...

Ion Cristoiu: Deci în a doua instanţă.

Victor Ponta: Da, categoric. Categoric.

Ion Cristoiu: Presupunem că durează un an, să zicem...

Victor Ponta: Un an, doi.

Ion Cristoiu: Dumneavoastră spuneţi că nici nu veţi candida.

Victor Ponta: Nu voi candida şi...

Ion Cristoiu: Întrebare: dacă vă scoate de sub urmărire penală, reveniţi?

Victor Ponta: Nu pot să revin în funcţia de preşedinte.

Ion Cristoiu: Foarte important.

Victor Ponta: Eventual, aş putea...

Ion Cristoiu: Că aşa era ideea, de vacantare, că nu aţi vacantat postul.

Victor Ponta: Nu, am vacantat postul. Ca să fie lucrurile foarte clare. Deci funcţia, acum, este ocupată, prin votul de astăzi, în mod interimar, evident, de către Rovana Plumb. Lucrurile sînt foarte clare.

Ion Cristoiu: Este foarte important de precizat, pentru că aşa cum era în scrisoare...

Victor Ponta: Dle Cristoiu, nu era foarte clar în scrisoare, nici eu nu eram foarte...

Ion Cristoiu: Adică se înţelegea – nu-i aşa, dle Striblea? – se înţelegea – am şi scris – că dumneavoastră – /.../ «eu nu m-am autosuspendat»...

Victor Ponta: Am citit ce aţi scris...

Ion Cristoiu: Deci dumneavoastră, nu.

Victor Ponta: Şi am vrut să lămuresc lucrurile. Pentru că nici în mintea mea nu erau cu totul...”

Duminică seara, era doar suspendare.

Miercuri seara, după trei zile, era  demisie.

Cine citește cu atenție acest dialog, va observa că Victor Ponta  a decis să iasă din orice competiție  viitoare pentru vreun loc în conducerea PSD, chiar și dacă scapă de Dosarul de la DNA.

Dacă ținem cont și de  ce s-a întîmplat la ședința CExN, de declarațiile lipsite de vlagă de după alegerea lui Liviu Dragnea,  putem presupune că Victor Ponta a fost lovit de Sindromul Crin Antonescu.

Ce s-a întîmplat în aceste trei zile de  a decis că e demisionat și nu doar suspendat?

Victor Ponta are 43 de ani.

E o vîrstă la care alții își încep cariera politică.

Vrea s-o încheie la această vîrstă  Victor Ponta?