Un site pe care-l urmăresc atent, deoarece publică știri pe care Administrația prezidențială le vrea aflate de opinia publică, a reprodus recent Demisia lui George Maior. Nu numai scrisul, dar și conținutul (nu apare nici măcar un motiv de ochii lumii, ceva gen, vreau să mă consacru cercetării) îmi contrazic ipoteza unei înțelegeri cu Klaus Iohannis, pentru a o întări – cel puțin în ochii mei – pe cea a publiciștilor care au suținut că directorului SRI i s-a cerut demisia.
Cu toate acestea rămîn consecvent celor scrise în Evenimentul zilei imeditat după demisia lui George Maior. Și anume că plecarea şefului SRI îi dă mari dureri de cap şi lui Klaus Ihannis:
„Postura asumată de președinte Imperator îi cere lui Klaus Iohannis să decidă doar în chestiuni care nu stîrnesc scandal: Muzeul Comunismului, comemorarea Holocaustului, vizitele în străinătate. Demisia lui George Maior îi dă mari bătăi de cap, cu atît mai mari cu cît, în această fază de început, nu cred că președintele avea nevoie de putere asupra Serviciilor. Aceste bătăi de cap reprezintă decizia de a desemna un succesor, decizie care ar fi controversată și dacă l-ar pune pe James Bond, dar și faptul că e la mîna lui Victor Ponta. Președintele propune, dar cel care dispune e Parlamentul, care Parlament are o majoritate la mîna lui Ponta. E greu de crezut că Famiglia Victor Ponta nu va încerca să pună în fruntea SRI un alt Tony Greblă.
Nu știm și nici nu cred că vom ști prea curînd adevăratele explicații ale întîmplărilor de marți: demisia lui George Maior, dar și acceptatea rapidă a demisiei de către Prea Alesul.
Știm sigur însă că va fi destul de greu de găsit un înlocuitor al lui George Maior într-o vreme cînd clasa politică, în întregimea ei, dă semne de maximă nervozitate față de amploarea luată de lupta împotriva Corupției.”
Rămînînd consecvent celor scrise în 28 ianuarie 2015, simt nevoia să le explic.
În octombrie 2006, cînd a fost propus și desemnat prin vot George Maior, funcția de director al SRI era una mai mult de protocol. Desigur, circulau știri și zvonuri sau știri cu esență de zvonuri că SRI putea oferi politicienilor secrete despre ceilalţi politicieni, astfel încît, prin scurgerea în presă a acestor informații compromițătoare, adversarii să iasă cu imaginea ciobită, dar o astfel de putere nu trecea drept de viață și de moarte pentru politicieni. Supraestimată de presa însăși, dar și de cei care vor s-o alinte, puterea presei în România postdecembristă e minimă, mai ales în privința informațiilor exacte. Pentru o opinie publică incapabilă să distingă între adevăr și fabulație, urmărind televiziunile de știri ca pe un soi de maidan în mijlocul cărora își ridică poalele în cap lelițele din fruntea țării, o informație exactă, dobîndită cu greu, n-are nici o valoare practică.
Acum însă, după întețirea luptei împotriva corupției și, mai ales, după implicarea declarată a SRI în deschiderea dosarelor la DNA potrivit lanțului Investigația SRI – Investigația DNA – Judecarea de către instanță, funcția de director al SRI a devenit, pentru toți politicienii, o chestiune de viață și de moarte. Primul care a semnalat asta a fost Traian Băsescu în cele două interviuri de la finele lui octombrie 2014. În cele două interviuri, Traian Băsescu a vorbit despre puterea extraordinară dobîndită de SRI prin implicarea în anchetele DNA, implicare recunoscută public de Comunicatele DNA.
Acum cînd Elena Udrea ne-a dezvăluit că era pentru Traian Băsescu un Serviciu secret alternativ la cele oficiale – SRI și SIE-, putem bănui că acuzațiile lui Traian Băsescu și-au avut temeiul în informațiile date de Elena Udrea.
Spovedaniile Elenei Udrea din ultimele zile au drept nucleu teza puterii dobîndite de SRI în lupta împotriva Corupției. Desigur, Elena Udrea vorbește despre implicarea lui Florian Coldea, precizînd de fiecare data că nu se referă la SRI, care SRI bla-bla-bla. Numai că acuzația adusă lui Florian Coldea că face Poliție politică e în realitate o acuzație adusă întregului SRI, inclusiv fostului director George Maior. Un Șef al Operativului de la SRI nu poate face Poliție politică fără complicitate a trei sferturi dintre lucrători și mai ales a directorului SRI. Admițînd că multor ofițeri li se cerea de către Șeful Operativului să încalce Legea, făcînd Poliție Politică, e greu de presupus că informația n-a ajuns și la urechile lui George Maior.
Dincolo de concentrarea pe Florian Coldea, Elena Udrea a reafirmat teza lui Traian Băsescu despre puterile uriașe ale SRI în anchetele DNA de Corupție.
Nu e numai credința ei.
Toți politicienii sunt convinși, asemenea Elenei Udrea, că SRI e mînuitorul Dosarelor, instituția care-i poate trimite la pușcărie prin intermediul DNA.
Ușor de înțeles în aceste condiții că problema noului director al SRI a devenit o chestiune de viață și de moarte a politicienilor din România. Chiar dacă directorul nu se implică în activitatea operativă, totuși, el poate scoate lupta împotriva Corupției dintre preocupările SRI pe motiv de concentrare pe antiterorism sau antispionaj rusesc. În viziunea polititicienilor, directorul, cel care semnează mandatele de interceptare, poate opera o selecție în lupta împotriva Corupției.
Potrivit Legii, directorul SRI e propus de președinte și ales de Parlament. Majoritatea parlamentară de acum e în mîna lui Victor Ponta. E greu de crezut că Victor Ponta nu va negoica la sînge cu Klaus Iohannis numele noului director. La acest adevăr mă refeream scriind că demisia îi dă bătăi de cap lui Klaus Iohannis. Nu știam la vremea rîndurilor respective că după instalarea la Cotroceni, Klaus Iohannis, suspectîndu-l pe George Maior de implicare în Campania electorală de partea lui Victor Ponta, îi dăduse semne că nu vor putea lucra împreună.
Ce a precipitat scoaterea din joc a lui George Maior?
Planul de răsturnare a Guvernului Ponta.
Potrivit acestui plan, Florian Coldea rămînea în fruntea SRI pînă cînd se făceau Majoritatea PNL în Parlament și Guvernul lui Klaus Iohannis.
În condițiile unei noi majorități, Klaus Iohannis putea impune persoana dorită de el în fruntea SRI.
Acest Plan a fost mirosit de Cuplul Victor Ponta-Elena Udrea.
Și Elena Udrea a declanșat scandalul Florian Coldea, declarînd public că:
1. Klaus Iohannis a ajuns președinte nu prin vot popular, ci prin lucrătura SRI sub conducerea lui Florian Coldea.
Concluzia:
Victor Ponta e adevăratul cîștigător al scrutinului prezidențial. Premierul are un capital electoral mai mare decît cel al lui Klaus Iohannis. Prin urmare, a-l schimba înseamnă a silui voința electoratului.
2. Interimarul din fruntea SRI face Poliție politică. Fiecare clipă de rămînere în fruntea SRI e un pericol de moarte pentru democrație.
Concluzia:
Să trecem de îndată la numirea unui nou șef al SRI, pentru a salva democrația românească.
Dacă ne uităm la declarațiile PSD-iștilor, vom constata că ele converg în direcția acestei teze. Din același Plan face parte și dezvăluirea despre banii dați lui Sebastian Ghiță. Ea are menirea de a pune la îndoială actualul control parlamentar, dat fiind că Sebastian Ghiță e membru al Comisiei din Camera Deputaților.
La una dintre spovedanii, Elena Udrea se plîngea că e singură pe lumea asta de bărbați care se ascund pe sub mese. Sînt convins că la această mărturisire au sporit vînzările de șervețele ștergătoare de lacrimi provocate amatoarelor de telenovele.
Numai că Elena Udrea nu e singură.
În spatele ei se află Victor Ponta și Grupul din care ea, Elena Udrea a făcut parte. Obiectivul acestui Grup l-a constituit ajungerea lui Victor Ponta la Cotroceni. După eșecul Planului, Grupul și-a propus rămînerea lui Victor Ponta în fruntea Guvernului. Demiterea lui George Maior a fost semnalul Operațiunii Răsturnarea lui Victor Ponta. Și atunci Grupul a scos-o în față pe Elena Udrea.
Bătălia declanșată de Elena Udrea vizează forțarea unei numiri a directorului SRI acum, cîtă vreme Victor Ponta deține majoritatea în Parlament și poate negocia cu Klaus Iohannis numele noului director. Care nou director va beneficia de votul lui Victor Ponta numai dacă se angajează că pune capăt binomului SRI-DNA sau, mă rog, că Famiglia sa va fi ocolită de anchetele DNA.
Scandalul Elena Udrea are menirea unei presiuni asupra lui Klaus Iohannis de a purcede acum la propunerea privind noul șef al SRI, altfel spus la negocierea noului șef cu Victor Ponta.
Cheia e la Klaus Iohannis.
Va rezista Klaus Iohannis acestei presiuni?
Judecînd după faptul că mulți lideri PNL au și ei interesul unui director pe placul Grupului Ponta-Udrea, tare mă tem că Prea Alesul va ceda.
Și noul director al SRI va fi propus și votat în urma unei negocieri între Klaus Iohannis și Penalii din clasa politică.