Miercuri 16 iulie 2014, Traian Băsescu a acordat un interviu Evenimentului zilei, transmis în direct, ca de obicei, de B1 Tv.
Din multele spuse ale de Traian Băsescu la întîlnirea cu redactorii ziarului mi-au sărit în ochi acestea:
„PMP are candidat, pe Cristian Diaconescu, pe care îl voi susţine atît cît îmi permite calitatea de preşedinte, sper ca PMP să devină mult mai activ în a-l susţine în teritoriu, pe măsură ce-şi completează golurile de organizaţii pe care le au şi să scoată un scor onorabil, dacă nu cumva să intre în turul doi. Are cifre mici încă, dar este un salt de la 2 la sută, cu cît a început, la 7 la sută. Dacă va creşte în ritmul ăsta, va pune o problemă, mai ales că dl Iohannis este pe trend de scădere. Nu ştiu! Şi, dacă ne uităm la profil, un Cristi Diaconescu, care a fost ministru de externe...secretar de stat în externe, ministru de externe, ministrul justiţiei... Îmi pare rău, dar din punct de vedere profil este net superior lui Iohannis“.
Răspunsul la întrebarea – Cine e desemnatul lui Traian Băsescu drept succesor la Cotroceni? - a dat insomnii presei noastre independente. În funcţie de conjuncturi, dar şi de interese, de la începutul lui 2014, ziarele şi televiziunile au oferit opiniei publice multe nume: Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu, Elena Udrea, Klaus Iohannis, Crin Antonescu, ba chiar şi Victor Ponta. Aceste nume au fost dibuite de jurnaliști pe cont propriu, în afara unei declaraţii publice a lui Traian Băsescu. De fiecare dată, pornind de la anumite gesturi sau vorbe ale preşedintelui, tălmăcite de jurnalişti după formula de aproximaţii folosită de auguri pentru a ghici, citind zborul vulturilor, dacă noul război angajat de Roma va fi sau nu victorios.
Miercuri 16 iulie 2014, Traian Băsescu însuşi a făcut public numele celui pe care-l va sprijini să ajungă preşedintele României.
N-a fost o întîmplare.
Cu șase zile mai înainte, în 10 iulie 2014, la Adevărul Live, Traian Băsescu a acordat un spaţiu important motivelor pentru care îl susţine pe Cristian Diaconescu:
„Realizator: Bun şi dintre cei care aleargă pentru a se califica în funcţia de candidat al alianţei la preşedinţie pe cine vedeţi, în acest moment, că are cele mai mari şanse? Vorbim de...
Traian Băsescu: Pe unul care nu e candidat la Preşedinţie, pe Cristian Diaconescu...
Realizator: Dintre...
Traian Băsescu: Deci, Cristian Diaconescu are CV-ul perfect pentru a fi preşedinte, a fost ministru de externe, a fost ministru al justiţiei şi este un om cu un vast portofoliu de relaţii internaţionale, urmare a funcţiei de ministru de externe. El a fost secretar de stat în Ministerul de Externe, deci e un externist sadea, poate prea externist. (…)
Deci, aş spune că Cristian Diaconescu are şi el o cărămidă, şi ca ministru al justiţiei în guvernul PSD a fost un om onest. Nu putem spune: «Cristian Diaconescu s-a amestecat în mizerii». Cînd nu şi-a mai găsit soluţiile în PSD, s-a dus în altă parte, dar poate chiar acesta este unul din avantajele lui. Poate mai sunt electori ai PSD-ului care se pot gândi la un om onest“.
Luînd cunoştinţă de reafirmarea apăsată de miercuri 16 iulie 2014, în privinţa urmaşului desemnat de Traian Băsescu, mi-am zis în barbă, precum Baiazid din Scrisoarea a III-a:
Să vezi acum breaking news-uri!
Să vezi comentarii, luări de poziţii, polemici la talk-showuri!
Nu-i de ici de colea pentru anul electoral 2014, cînd fiecare candidat, ba chiar şi fiecare potenţial candidat, e întors pe o parte şi pe alta, de către jurnalişti, prețăluit mai ceva ca un bou scos la vînzare în iarmaroc de stăpînul ajuns la ananghie, ca unul dintre competitori – Cristian Diaconescu – să primească binecuvîntarea lui Traian Băsescu.
Spre uluirea mea, acest moment senzaţional, zic eu, după modestele mele instincte de ziarist, a trecut practic neobservat de către presă.
Culmea e că şi Evenimentul zilei, cel care a realizat interviul conţinînd această declaraţie, n-a suflat un rînd, un cuvînt, o virgulă chiar, despre desemnarea de către Traian Băsescu a urmaşului său la Cotroceni.
Scăpare profesională?
Nu cred.
Confraţii mei mai tineri au exploatat la sînge interviul, scoţînd din el multe ştiri.
Despre Cristian Diaconescu n-a apărut nimic.
Cristian Diaconescu a fost anunţat drept candidatul PMP la Congresul din 7 iunie 2014, cînd a fost aleasă preşedinte Elena Udrea.
Ştirea privind victoria Elenei Udrea asupra concurenților din partida a împins în plan secund adevăratul eveniment al Congresului:
Desemnarea drept candidat al Partidului Mişcarea Populară a lui Cristian Diaconescu şi nu a Elenei Udrea.
Cum toate aşteptările erau pentru Elena Udrea şi, mai ales, cum, din motive care ne scapă, noua preşedintă a PMP a anunţat candidatura lui Cristian Diaconescu în treacăt, la finele Congresului, cu aerul că spune: Şi acum, mă duc să-mi schimb pantofii că mă strîng niţel! a adîncit suspiciunea că Elena Udrea va candida pînă la urmă, anunţul cu Cristian Diaconescu avîndu-şi cauza în teama preşedintei PMP de a nu stîrni, în rîndul deontologilor sterpi şi al deontoloagelor urîte, o reacţie mai dură decît cea şi-aşa stîrnită de alegerea ei ca şef al Partidului.
Cînd am aflat că PMP l-a desemnat pe Cristian Diaconescu drept candidat la Preşedinţie am bănuit mîna lui Traian Băsescu, făuritorul şi îndrumătorul PMP.
Pe ce mă bazam în această bănuială?
Pe mai multe:
1) Pe intuiţia că Traian Băsescu, asemenea oricărei maşinării politice, decide cu creierul şi nu cu hormonii. Indiferent de trăirile sale faţă de Elena Udrea (mult exagerate de cei care nu-l ştiu ), Traian Băsescu nu putea paria pe Elena Udrea în cazul cursei prezidențiale. În alte cazuri, a pariat pe Elena Udrea – și n-a greși - aici însă inteligența de politician i-a spus că nu.
Ar fi fost o catastrofă pentru destinul său politic desemenarea Elenei Udrea drept candidat PMP la preşedinţie cîtă vreme PMP trece drept partidul lui Traian Băsescu, tot ce se întîmplă cu acest partid îi e pus lui Traian Băsescu în cîrcă.
Şi aşa alegerea Elenei Udrea drept şefa PMP a provoct un huiet de ură cu rîndul deontologilor şi deontoloagelor din presă.
2) Cristian Diaconescu întruneşte printre altele, o cerinţă pe care Traian Băsescu o consideră esenţială pentru viitorul preşedinte.
Viitorul preşedinte trebuie să fie nu atît un fidel al relaţiei speciale cu SUA (toţi candidaţii sînt fideli), ci un excelent cunoscător al culiselor relaţiei dintre România şi America, multe dintre ele secrete.
Într-o lume brus agitată, în care României îi revine rolul de pion al Americii în războiul geopolitic cu Federaţia Rusă, ar fi catastrofal dacă viitorul preşedinte i-ar trebui vreo jumătate de an să se inițieze în aceste culise.
Şef al Administraţiei prezidenţiale în ultimii ani (inclusiv în 2012, anul Suspendării), Cristian Diaconescu a fost implicat în unele dintre acţiunile ţinînd de culisele relaţiei speciale dintre America şi România. E, așadar, unul dintre candidații care n-au nevoie de luni de inițiere.
3) Cristian Diaconescu a fost demnitar PSD şi chiar concurent la preşedinţia partidului, scos din joc prin lucrătura care l-a propulsat la şefie pe Victor Ponta, al vremea respectivă marea speranţă internă şi externă a unei generaţii în stare să europenizeze PSD-ul.
În interviul din Adevărul, Traian Băsescu a zis despre el:
”Cînd nu şi-a mai găsit soluţiile în PSD, s-a dus în altă parte, dar poate chiar acesta este unul din avantajele lui. Poate mai sunt electori ai PSD-ului care se pot gândi la un om onest“
Din cîte-mi dau seama, Traian Băsescu vede în ipostaza de fost PSD-ist un avantaj pentru Cristian Diaconescu.
Pipăirile de opinie spun că Victor Ponta prin tinereţea sa nu numai fizică, dar şi politică, nu inspiră încredere alegătorilor PSD mai în vîrstă, cei care merg la vot în mod sigur.
Nu-i exclus ca Traian Băsescu să vadă în Cristian Diaconescu un preferat al acestui electorat.
Bănuiala mea de după congresul din iunie 2014 s-a confirmat în ultimul timp prin cele două intervenţii publice ale lui Traian Băsescu.
Candidatul lui Traian Băsescu e Cristian Diaconescu.
De ce n-a făcut presa un breaking news din desemnarea publică de luni, 14 iulie 2014, a lui Cristian Diaconescu?
Cristian Diaconescu e candidatul PMP.
Preşedintele PMP e Elena Udrea.
Din motive complexe (o anume interpretare dată relaţiei dintre preşedinte şi şefa PMP, lipsa de entuziasm a PMP faţă de Cristian Diaconescu), toată lumea e convinsă că adevăratul candidat al lui Traian Băsescu nu e Cristian Diaconescu, ci Elena Udrea.
Eu însă, ca unul care-l consider pe Traian Băsescu un mare politician și, mai ales, ca om care nu caut pretexte să mă lepăd de el, mă încăpăținez să cred că adevăratul candidat e Cristian Diaconescu.
Evident, pînă la proba contrarie!