A devenit o regulă a ultimilor ani din postdecembrism ca la finele vacanței politice și a vacanței pur și simplu partidele principale din România să pună la cale reuniuni la nivel național ale liderilor: Încheierea Școlilor de vară, ședințe ale organismelor colective de conducere, întîlniri ale președinților cu ștabii din structurile locale.
A devenit o regulă a ultimilor ani din postdecembrism ca la finele vacanței politice și a vacanței pur și simplu partidele principale din România să pună la cale reuniuni la nivel național ale liderilor:
Încheierea Școlilor de vară, ședințe ale organismelor colective de conducere, întîlniri ale președinților cu ștabii din structurile locale.
O asemenea reuniune a fost cea de la Gura Humorului, organizată de PNL:
Ședința Biroului Permanent Național, adunarea liderilor de grupuri parlamentare.
Înaintea conclavului, Vasile Blaga, copreședinte al PNL, a simțit nevoia unei Declarații prin care să reliefeze importanța manifestării:
„Aceasta este o reuniune importantă a PNL, pentru că intrăm în ultima sesiune a anului 2015 înainte de anul electoral 2016. O să discutăm despre priorități legislative, pentru că am adoptat demult programul de guvernare, dar o să discutăm și despre stadiul pregătirii noastre, avem mult de lucru pentru a ne prezenta așa cum se cuvine în prima bătălie electorală – localele –, care știți cît este de importantă pentru îndeplinirea pozițiilor înaintea marii bătălii pentru generalele din 2016”.
De ce organizează partidele astfel de sindrofii?
Teoretic, pentru a înștiința activul despre Programul de luptă al partidului pentru debutul agitației politice, pentru a trece Oastea din ținută lejeră, de vacanță, în ținută de război, tipică mai ales reluării de toamnă a confruntării cu alte partide.
Practic, astfel de sindrofii sînt gîndite ca momente prin care partidul transmite opiniei publice, prin intermediul presei, semnale viguroase că a săpat deja tranșee și că luptătorii au baionetele de asalt curățate și armele încărcate, cu piedica trasă.
Cine a avut timp și chef să urmărească ecoul în presă și, prin asta, în opinia publică a Reuniunii de la Gura Humorului va fi crezut o clipă că suferă de o deraiere a privirii. Ceva asemănător unei boli care face ca deși citești Iliada, practic, privirea ta e pe Misterele Parisului sau, deși te uiți la canalul Arte, în realitate, urmărești un canal de filme deocheate.
Mare, serioasa, crîncena strîngere a Oastei în Vale pentru ca din Deal, Vasile Blaga și Alina Gorghiu, să le țină ultimul discurs dinainte de dimineața bătăliei cruciale, a apărut drept o hîrjoană mondenă, creată pentru emisiunile zise și distractive, de la posturile tv generaliste, unde de dragul ratingului muieruștile își arată părțile rușinoase în direct, iar moderatorii aduc în studio capre care să facă declarații ambigue țapilor dintre telespectatori.
Momentul cel mai mediatizat și care a devenit emblematic în ochii opiniei publice a fost zaiafetul prilejuit de ziua de naștere a lui Cătălin Predoiu, marcat crucial de cadoul oferit de conducerea PNL:
Un cățel.
Nu un cățel oarecare, ci unul binecuvîntat cu valențe simbolice.
Eternul viitor prim ministru se înarmează astfel cu un watchdog în misiunea sa de supraveghere a Guvernului Victor Ponta.
Desigur, partidele apelează din cînd în cînd la astfel de giumbulușcuri infantile, nătînge, propuse și impuse de politicieni cu vădite frustrări de copilărie neîmplinită. De pe vremea asaltului PD-ist la reduta Puterii lui Adrian Năstase țin minte un montaj literar-artistic cu vădite note de telenovelă (Traian Băsescu, liderul PD de atunci, căzuse în genunchi în fața unor guriști transpirați), un spectacol de la Sala Palatului, în care pe scenă a apărut la un moment dat Anca Boagiu cu un bici în mînă, dorit simbol al alungării lui Adrian Năstase de la Palatul Victoria, în realitate trezind în cei din sală gîndul că distinsa propunea o partidă cu autoflagelări perverse.
Nu știu a cui a fost ideea cu cățelul.
Sigur e că momentul s-a identificat rapid în planul opiniei publice cu Reuniunea anunțat crucială de la Gura Humorului.
Au contribuit decisiv la acest proces, dezastruos pentru imaginea unui partid care susține că vrea să cucerească Puterea, nu numai proasta inspirație a lui Cătălin Predoiu de a continua pe pagina sa de socializare năstrușnicia cu cățelul (vom pune cîinii pe Ponta și pe Teodorovici! a exclamat el), dar și absența unor decizii cruciale, răsunătoare.
Prin raportare la impactul mediatic al Finalului de Școală de vară a femeilor social-democrate de la Mamaia, momentul de la Gura Humorului n-a impus în opinia publică nici o idee răsunătoare a PNL.
Deși discutabil, Programul prezentat de Liviu Dragnea, definit prin transformarea PSD într-un partid prezidențial a trecut drept un moment de cotitură și, prin urmare, a avut rolul unui puternic semnal dat electoratului.
Analiști atenți și la nuanțe, precum Bogdan Iacob, au sesizat în concluziile prezentate de Vasile Blaga posibile indicații date activului, cum ar fi cea de nu ține cont, în desemnarea candidaților la locale, de problemele penale ale acestora și, cu atît mai puțin de imaginea lor de corupți. Jurnaliști mai mult decît binevoitori (pentru că e contracost) cu PNL au ținut să mediatizeze Declarația lui Vasile Blaga că partidul trebuie să ajungă la Guvernare cît mai repede pentru a organiza el alegerile, sub motivul că PDL a organizat cele mai cinstite alegeri din Istoria României.
Cu toate acestea, din punctul de vedere al Mesajului transmis electoratului, militanților, opiniei publice despre Programul de luptă al PNL în debutul bătăliei politice de toamnă, Reuniunea de la Gura Humorului a fost un eșec.
Un eșec răsunător.
De ce?
Mai întîi pentru că PNL, blegit de convingerea că în locul lui dă jos Guvernul Binomul SRI-DNA, traversează de la începutul lui 2015 o perioadă de trai neneacă pe banii Babacului.
Răzgîiat de presa plătită cu sacoșa, dar și de Presa Binomului, ocolit de loviturile DNA, condus de două persoane fără har politic – Alina Gorghiu și Vasile Blaga – PNL s-a complăcut și se complace într-o dulce somnolență în materie de idei, de inițiative, de gesturi radicale, într-un cuvînt de minimă politică.
Eșecul de la Gura Humorului își are explicația și în acest dolce franiente de partid încredințat că nu el, ci altcineva, se luptă în locul lui.
Dar eșecul are și o cauză – dacă nu chiar cauza principală – în incapacitatea de a răspunde noii strategii a PSD, cea a consensului Putere-Opoziție sub Măreața Conducere a Marelui Mut de la Cotroceni.
Indiscutabil, Programul consensului, al Liniștii de tip Ion Iliescu, propus și impus PSD de Liviu Dragnea, nu-i altceva decît rodul unei negustorii între Liviu Dragnea și Sistemul care l-a adus pe Klaus Iohannis la Cotroceni și care se dă acum peste cap să-l țină, ca o păpușă gonflabilă, în vitrina Palatului din Deal.
Dintr-un anume punct de vedere, ramura de măslin cu care sînt îmbiați liderii PNL de către noua echipă din fruntea PSD e un cadou otrăvit pentru PNL.
PNL e partidul care trebuie să lupte, să dea de pămînt cu PSD, pentru că PNL e în Opoziție.
Splitarea conducerii PSD în grupul Liviu Dragnea și Grupul Victor Ponta n-a fost luată în serios de Liderii PNL. Ca atare, ei n-au elaborat o strategie care să contracareze ceea ce ar putea fi o manevră diabolică a Partidului de Guvernămînt.
N-au făcut asta și pentru că Liniștea, Consensul, înfrățirea tuturor partidelor într-un nou Front al Unității Socialiste, sub conducerea lui Klaus Iohannis, sînt elemente de esență ale Programului politic al Președintelui și mai ales al Sistemului.
Pentru a contracara posibila manevră a PSD, PNL ar trebui să refuze Consensul, Dialogul propus sistematic în ultimul timp de PSD.
Asta ar însemna însă o detașare pînă la conflict cu Klaus Iohannis.
E pregătit PNL să scape de blestemul de Partid prezidențial?
Tare mă tem că nu.
Cîtă vreme în fruntea PNL e Alina Gorghiu, această Elena Udrea a lui Klaus Iohannis, desigur, mediocră ca o mămăligă prost fiartă, PNL va juca sîrba comandată de Marele Mut de la Cotroceni:
Sîrba Consensului, avînd-o la un capăt pe lelița Alina Gorghiu și la celălalt, pe badea Liviu Dragnea.
NB Din Presa Binomului SRI-DNA, pe care o urmăresc pentru a vedea ce mai coace mintea sergenților majori mesianici, aflu că un anume Ionel Stoica a plecat de la Evenimentul zilei din cauza mea. Ionel Stoica susține, spre jubilația Diviziei Presă a SRI, că a plecat de la ziar în urma unei discuții în redacție despre niște rînduri publicate de el pe facebook despre un articol de-al meu împotriva Poliției Politice Prezidențiale. Așa cum e prezentat Scandalul de ofițerii acoperiți ai SRI se înțelege că discuția ar fi fost provocată de o supărare pricinuită persoanei mele de rîndurile lui Ionel Stoica de pe facebook.
Declar pe proprie răspundere că:
Scandalul invocat de Ionel Stoica n-are nici o legătură cu o posibilă reacția a mea la cele scrise de distinsul pe facebook. Și asta din simplul motiv că abia acum, din Presa Binomului, am aflat că la Evenimentul zilei lucra un anume Ionel Stoica. De fapt, abia acum am aflat că există un anume Ionel Stoica și că scrie din cînd în cînd, ca tot omul, pe facebook.
Dacă Ionel Stoica ar fi avut un minim bun simț, ar fi precizat că între mine și cearta pe care a avut-o el în redacția Evenimentul zilei nu e nici o legătură.