ROMÂNIA LUI CRISTOIU. PSD: Previzibilul eșec al Reformei de sus în jos

Incitat de știrile potrivit cărora la ședința Consiliului Național al PSD se va discuta Reforma din partid, anunțată de Victor Ponta și Liviu Dragnea drept o Revoluție în spațiul politic românesc postdecembrist și de presa anti-PSD drept un război între Centru și baronii locali, duminică seara, m-am grăbit să accesez site-ul oficial al partidului de guvernămînt pentru a lua cunoștință de soarta unor măsuri propuse celui mai important for de conducere colectivă al formațiunii, după Congres, evident.

Duminică seara n-am întîlnit nimic despre măsurile privind Reforma.

E drept, unele agenții mai mult sau mai puțin de presă invocau măsuri cum ar fi sancționarea automată a celor anchetați pentru corupție. Știrea nu se baza însă pe nici un document oficial, în genul unei Rezoluții, ci pe surse, ceea ce era nu numai bizar, dar și caraghios, odată ce partidul ar fi trebuit să facă mare caza de măsurile de reformă.

Nici luni, deși am accesat de mai multe ori site-ul PSD,  n-am întîlnit nimic  despre soarta măsurilor de Reformă anunțate cu tam- tam de Victor Ponta și Liviu Dragnea.

 Deși rămîne mai departe o enigmă dacă la Consiliul Executiv Național s-a discutat  sau nu vreo măsură privind Reforma,  îmi permit să susțin c-ar fi fost bine ca problema să nu se fi abordat.

 De unde și pînă unde s-au ivit măsurile avansate de Victor Ponta și Liviu Dragnea?

Din ceea ce inclusiv conducerea PSD consideră dezastrul de la  prezidențialele din 2014.

Un dezastru au fost prezidențialele din 2014 fie și dacă ne gîndim că Victor Ponta a fost învins în al doilea tur la un scor umilitor prin raportare la rezultatele din primul tur, dar și la adevărul că e al treilea scrutin prezidențial ratat de candidatul PSD.

Un dezastru precum cel de la prezidențiale se poate transforma într-o victorie pentru un partid dacă măsurile luate  după acesta sunt urmarea unei analize profunde a cauzelor care au dus la dezastru.

O asemenea analiză presupune însă două condiții pentru a fi  benefică partidului:

  1. Convocarea sociologilor, politologilor și analiștilor independenți  într-un efort de a surprinde subtilitățile unui moment deosebit de complex.
  2. Într-un comentariu din Evenimentul zilei de luni 24 noiembrie 2014, abordînd înfrîngerea PSD la prezidențiale, ziceam că ea poate fi pentru partid o mare victorie dacă se trag de aici concluzii privind Reformarea PSD. Aceste concluzii – notam- reclamă însă o dezbatere mai largă:

”Ar fi normal, aşadar, ca în PSD să se declanşeze o dezbatere publică lipsită de notele bătăliei  pentru putere. O dezbatere  la care să fie invitate să participe şi personalităţi din afara partidului, cu simpatii de Stînga. Liderii PSD n-au observat din nefericire că între intelectualii tineri s-a înfiripat un curent de Stînga autentică, definit prin respingerea tarelor care definesc capitalismul sălbatec românesc. Nu în ultimul rînd, la această dezbatere ar trebui antrenaţi şi simplii membri şi simpatizanţi ai PSD, cei care au suferit şi suferă după înfrîngerea umilitoare a lui Victor Ponta. Dacă această participare ar fi autentică şi nu doar de faţadă, ea s-ar dovedi momentul de relansare a partidului.”

Sîntem la jumătatea la o lună de la cel de-al doilea tur de scrutin.

Se poate spune că au fost îndeplinite condițiile pentru ca măsurile de Reformă să fie profunde?

În nici un caz.

Pe de o parte pentru că în radiografia eșecului de la prezidențiale,  singurii care s-au pronunțat au fost Victor Ponta și Liviu Dragnea. Concluziile trase de cei doi și, corespunzător, măsurile propuse, n-au invocat consultarea specialiștilor,  apelul la o cercetare sociologică de amploare, punctele de vedere sincere ale organizațiilor din țară, ale activiștilor și simpatizanților, ci propriile păreri, expuse în diferite intervenții. Pe de alta, pentru că n-a avut loc o dezbatere în PSD despre eșecul de la prezidențiale, despre măsurile de Reformă. Intervențiile unor lideri PSD mai mult sau mai puțin exlcuși din partid au stat sub semnul bătăliei pentru Putere și nu sub cel al interesului pentru salvarea partidului.

E mai mult decît semnificativ că deși, PSD a invocat drept cauză a eșecului neglijarea Internetului, nici măcar în dezbaterea despre Reforma din partid nu  face apel la Internet.

Măsurile invocate de Victor Ponta și Liviu Dragnea urmau unor analize făcute de cei doi sau cel mult de o echipă restrînsă de la Centru și nu unei dezbateri de amploare atît în PSD, cît și în societatea românească. În aceste condiții, dezbaterea și votarea acestor măsuri în CExN ar fi fost un dezastru.

Dezastrul inevitabil cînd e vorba de măsuri luate de sus în jos și, mai ales, luate la întîmplare.