La nici o oră de la dezvăluirile lui Traian Băsescu de la Jocuri de putere, emisiunea lui Rareş Bogdan de la Realitatea tv, am postat pe cristoiublog.ro un Gînd de Breaking news, intitulat Prin dezvăluirea de la Realitatea Tv, Traian Băsescu l-a făcut pe Victor Ponta președintele României!
Textul a fost preluat marţi, 14 octombrie 2014, de site-ul Evenimentul zilei. Considerînd c-a fost parcurs de cititorii Evenimentului zilei, găsesc de cuviinţă să nu reiau considerațiile făcute imediat după momentul televizat, toate referitoare la impactul dezvăluirii asupra lui Victor Ponta.
Țin să atrag atenția că ipotezele mele de pe cristoiublog.ro au fost confirmate de evoluția evenimentelor:
- Victor Ponta a răspuns suficient de ambiguu pentru a ne sugera că, dacă a fost ofițer SIE, nu va dezvălui asta niciodată.
- Nici un candidat din Opoziție nu s-a gîndit un pic înainte de a deschide gura (nici măcar Klaus Iohannis) că un viitor președinte al României trebuie să ia atitudine și față de dezvăluirea lui Traian Băsescu. Greșeala lui Klaus Iohannis a fost rapid speculată de Victor Ponta, căruia i s-a dat un nou prilej de a o face pe responsabilul.
- Conducerea operativă a SIE, cea atît de mult lăudată de Traian Băsescu la Realitatea tv ca profesionistă în raport cu politrucul Teodor Meleșcanu, a dat un răspuns aproape identic cu cel al fostului director:
Hotărîrea de guvern criticată de Traian Băsescu era necesară pentru buna desfășurare a activității Serviciului, Legea nu permite SIE nici să confirme, nici să infirme dezvăluirile președintelui.
Cînd în spaţiul public s-a aprins vîlvătaia poreclită ofiţerul acoperit dintre prezidenţiabili, mai precis după emisiunea din 9 septembrie 2014, de la Robert Turcescu, am pariat cu Rareş Bogdan în direct, pe un raft de cărți, că Traian Băsescu nu va dezvălui numele celui suspectat de a fi fost ofiţer acoperit dintre prezidenţiabili.
Pe această chestiune am scris în Evenimentul zilei, cît şi pe cristoiublog.ro.
Am pierdut pariul cu Rareş Bogdan.
De ce am fost atît de sigur că Traian Băsescu va lăsa moartă chestiunea cu ofiţerul acoperit?
Desigur, nu pentru că aveam impresia unui bluf al preşedintelui, ci pentru că ştiam cîteva lucruri, luate în calcul cînd am lansat profeţia:
1) Ofiţerii acoperiţi sau, mai precis, ofiţerii sub acoperire (de diplomat, jurnalist, membru ONG, om de afaceri sau chiar fotomodel) au toate serviciile secrete ale lumii democratice, mai ales în ce priveşte domeniul extern. Fiecare ţară are nevoie de a obţine informaţii despre alte ţări, fie acestea şi aliate, pentru a lua decizii corecte, vitale deseori, în materie de politică externă. Să dau un exemplu, imaginar, desigur:
România e ţara cu poziţia cea mai antirusească din cadrul NATO şi al Uniunii Europene. Apar însă tot mai multe semne că occidentalii, inclusiv americanii, sînt pe cale să-şi schimbe poziţia faţă de Moscova.
Pentru o ţară precum România, e vital să ştie dacă aceste semne sînt reale sau doar o comedie.
E vital să știe de la Moscova, dacă recentele decizii ale rușilor privind realizarea unei destinderi exprimă o realitate, sau e vorba doar de o manevră propagandistică.
De ce e important ca România să știe aceste lucruri?
Pentru că există riscul ca noi să lătrăm mai departe la ruși crezînd că facem pe plac Stăpînilor, în timp ce Stăpînii s-au înțeles cu rușii.
România sau, mai precis, şeful statului, poate şti aceste lucruri numai din surse deschise (accesibile şi mie, muritor de rînd), dar şi – dacă nu mai ales – de la ofiţerii SIE acoperiţi.
Pentru ca acești ofițeri acoperiți să-și îndeplinească misiunea exemplar se cere ca ei să aibă certitudinea că nici în timp ce sunt activi, nici după, nu vor fi deconspirați.
Se mai cere, de asemenea, ca SIE, ca și SRI, de altfel, servicii secrete democratice, să se bucure în societatea românească de prețuire, iar ofițerii acoperiți să știe că munca lor, nu ușoară, beneficiază de respectul tuturor românilor.
Aşadar, principalul beneficiar al informaţiilor venite de la ofiţerii acoperiţi e tocmai şeful Statului.
De aceea, de regulă, cînd presa sau o anumită parte a presei, atacă serviciile secrete, în mod instinctiv, şeful statului e cel care le apără.
După publicarea în 22 decembrie 1974 în The New York Times a articolului prin care legendarul jurnalist american Seymour Hersh dezvăluia o serie de operațiuni suspecte ale CIA, președintele Ford a încercat să contracareze înființarea United States Senate Select Committee to Study Governmental Operations with Respect to Intelligence Activities, zis și Comitetul Church de investigare a CIA prin înființarea comisiei prezidențiale conduse de vicepreședintele Nelson Rockfeller: United States President's Commission on CIA Activities within the United States.
Desigur, CIA trebuia investigată pentru activitățile ei ilegale. Din acest punct de vedere, rolul unor mari jurnaliști americani precum Seymour Hersh, Drew Pearson nu poate fi decît salutat. De salutat e și reacția Congresului, deși dezvăluirile făcute pe parcursul activității Comitetului au stîrnit mînia marii majorități a americanilor, mîndri de a avea un serviciu secret precum CIA.
Vreau să subliniez că, deși n-a făcut nimic ilegal împotriva punerii CIA pe coji de nucă, președintele american Ford a încercat s-o apere. În nici un caz nu de la el a pornit inițiativa unei campanii împotriva CIA. Lucru explicabil.
Principalul beneficiar al activității CIA e președintele american.
Nu-mi imaginam cînd puneam pariul cu Rareș Bogdan că nu peste mult timp, în noaptea de luni, 13 octombrie 2014, spre marți 14 octombrie 2014, voi asista la o premieră în istoria lumii:
Șeful statului român principalul beneficiar al informațiilor primite de la SIE, multe obținute prin ofițerii acoperiți, va lansa un atac împotriva SIE acuzîndu-l de racolarea ilegală a unui magistrat, Victor Ponta, cerînd ca un fost ofițer acoperit să-și treacă în CV această ipostază.
Nu un jurnalist, nu un ONG-ist, nu un contracandidat al lui Victor Ponta l-a acuzat de a nu-şi fi trecut în CV calitatea de fost ofiţer acoperit, ci însuşi şeful satului.
Desigur, Traian Băsescu ar putea justifica momentul – cum a făcut-o şi în emisiune – prin nevoia, conştientizată, de a apăra democraţia faţă de abuzurile serviciilor. Potrivit domniei sale, Victor Ponta, dezvăluit de Traian Băsescu drept ofiţer SIE între 1997 şi 2001, sub acoperire de procuror la Parchetul General al României, trebuia să treacă în CV acest lucru. Pe drept cuvînt, Victor Ponta ar putea răspunde c-ar fi fost o premieră în istoria serviciilor secrete:
Un ofiţer acoperit se desconspiră singur!
Şi-ar fi adus drept argument chiar cazul Robert Turcescu. Să ne reamintim că Robert Turcescu a spus infinit mai puţin decît Traian Băsescu despre Victor Ponta.
Robert Turcescu n-a spus nici perioada, nici Serviciul.
De ce n-a făcut-o?
Dacă a fost ofiţer acoperit, Robert Turcescu ştie c-a depus jurămînt să nu dezvăluie aşa ceva fără aprobarea Serviciului.
De ce?
Pentru că dezvăluirea perioadei şi a Serviciului înseamnă desconspirarea misiunilor.
Or desconspirarea misiunilor de către un ofiţer acoperit înseamnă încălcarea jurămîntului.
Dar nu numai atît.
Admițînd că Victor Ponta a fost ofițer acoperit între 1997-2001, ceea ce nu cred, e prea iresponsabil vesel ca să fi putut îndeplini dificilele exigențe cerute de ipostaza de ofițer acoperit, cum să-și treacă în CV asta?
În acel moment, toate persoanele și instituțiile din străinătate, din cîte înțeleg cele mai multe fiind din Occident, ar sări în sus indignate că porcii de români le-au spionat prin cel care se dădea procuror, cînd în realitate era un ofițer acoperit.
2. Despre Traian Băsescu am avut și continui să am o părere bună, născută din conștiința că zece ani de mandat prezidențial i-au dat o maturitate și o responsabilitate cum rar întîlnești în politica românească postdecembristă. Cine-și imagina că dintre toți politicienii de azi nu Monica Macovei, ONG-istă prin definiție, nu Victor Ponta, iresponsabil vesel definitoriu, va comite gestul absolut bizar de a pune la îndoială un serviciu secret acuzîndu-l de o ilegalitate gravă și va cere ca un fost ofițer acoperit să se desconspire trecîndu-și în CV ipostaza de ofițer acoperit și, culmea! Serviciul și anii cînd a activat sub acoperire?
Traian Băsescu a făcut-o.
Se vede treaba că nu l-am citit suficient de bine pe Shakespeare!