ROMÂNIA LUI CRISTOIU. O telenovelă exasperantă pe care o poate curma, demisionînd din Senat, doar Dan Șova

Mă întreabă cineva ce părere am despre Cazul Şova din Senat. Puţine sînt întrebările de acest gen la care să n-am un răspuns pe loc. Deşi trudesc zilnic la proiecte fără nici o legătură cu actualitatea, gena de gazetar, cu care din nefericire m-am născut, mă împinge să urmăresc, din jumătate în jumătate de oră, site-urile consacrate ştirilor din viaţa noastră social-politică de azi. Cazul Dan Şova e una dintre puţinele chestiuni la care mi-a fost greu să dau un răspuns pe loc.

Şi aceasta din simplul adevăr că acest caz, Dan Şova, s-a transformat într-o telenovelă care devine pe zi ce trece tot mai lungită şi tot mai contraproductivă pentru PSD.

Cu ceva timp în urmă am avut proasta inspiraţie de a urmări serialul spaniol Hotel Grand. După un număr uriaş de episoade, mi-am dat seama că telenovela, plasată într-un hotel de la începutul secolului XX, are toate notele pentru a nu se mai termina niciodată, dacă producătorul nu dă faliment, sau dacă nu vine Sfîrşitul Lumii, care ar însemna, indiscutabil, şi Sfîrşitul televiziunii prin cablu. De fiecare dată, la finele unui episod, cînd îmi spuneam, gata, în episodul următor cei doi se căsătoresc! în episodul următor apărea o mătuşă, dată moartă pînă atunci, a eroinei, care făcea şi dregea ceva preţ de cîteva episoade, după care dispărea pentru totdeauna din serial şi din viaţa mea.

Așa și telenovela Dan Șova.

Cînd ne spuneam  cu toți, Gata! I se ridică imunitatea, mai apărea o chichiță prin care momentul culminant era amînat pentru o săptămînă sau două.

Ca să găsesc răspunsul la întrebarea pusă abrupt, am pornit la cercetarea Cazului Dan Şova.

Și am descoperit un lucru incredibil:

Telenovela Dan Șova durează de aproape trei luni.

Pe 13 martie 2015, DNA adresează Senatului o solicitare de admitere a arestării preventive a lui Dan Şova.

Pe 25 martie 2015, Senatul anunţă că solicitarea a fost respinsă, deoarece la vot n-au fost majoritatea membrilor Senatului. De remarcat şi în acest caz ceea ce sîmbătă noaptea, în interviul luat de Dan Andronic, pentru B1tv, Crin Antonescu sesiza drept principală slăbiciune a celor care pretind că apără drepturile omului împotriva abuzurilor comise de Binomul SRI-DNA. Reacţiile sînt pe şest, de parcă autorilor le-ar fi teamă să le arate făţiş. Dacă senatorii au considerat că  solicitarea DNA nu e întemeiată, în virtutea dreptului constituţional pe care îl are Parlamentul în materie de imunitate, cel puţin acum, pînă cînd sergenţii majori mesianici nu vor da o lovitură de stat şi vor dizolva Parlamentul, s-ar fi impus declaraţii de la tribună în favoarea imunităţii lui Dan Şova şi, apoi, un vot al majorităţii de respingere a cererii DNA. Senatorii majorităţii au apelat însă la o şmecherie de iarmaroc de Pătîrlagele:

 Au absentat de la şedinţă în număr suficient pentru a invoca apoi că n-a fost întrunit cvorumul.

Au urmat apoi multe gesturi care au complicat şi lungit telenovela astfel încît azi, la aproape trei luni de la solicitarea DNA, chestiunea imunităţii lui Dan Şova să nu fie rezolvată tranşant. În toată această perioadă, în telenovelă au jucat pe rînd preşedintele Klaus Iohahnis, Partidul Meu, zis în acte şi PNL, CCR, DNA, inevitabila Codruţa Kovesi, Călin Popescu Tăriceanu, Biroul Senatului.

Nu ştiu dacă solicitarea DNA e sau nu întemeiată.

Ca şi în cazul Liviei Stanciu, aici se impune lăsarea de lest.

Altfel spus, Dan Şova trebuie convins să demisioneze din Senat.

S-ar rezolva atunci toate încurcăturile care definesc această telenovelă.

Şi  demagogia unor lideri PNL, precum Cătălin Predoiu, care au devenit avocaţi ai Binomului SRI-DNA, după ce li s-au zornăit cătuşele. Şi situaţia tot mai stînjenitoare a conducerii PSD, prinsă între  obligaţia faţă de Puterea Protectoare SUA, de a nu se opune luptei împotriva corupţiei, şi solidaritatea colegială. Cazul Liviu Dragnea a adîncit în PSD suspiciunea că Victor Ponta îi sacrifică pe toţi de dragul scaunului  său de premier. Un vot în favoarea solicitării DNA ar umple paharul nemulţumirii din PSD faţă de umblatul lui Victor Ponta cu fofîrlica.

Un vot împotrivă ar adînci în  opinia publică suspiciunea că Dan Șova e protejat de către chiar Victor Ponta, neliniștit că amicul său l-ar putea da în gît dacă ar fi arestat preventiv.

E greu de crezut  că DNA se va resemna în cazul Dan Șova.

Pînă la urmă, lui Dan Șova tot i se va ridica imunitatea.

Dacă nu în acest  Dosar, atunci în altul, scos de DNA de prin sertare.

Demisia lui Dan Șova din Senat ar rezolva toate problemele PSD produse de acest caz, probleme care sporesc pe măsură ce telenovela se lungește.

 Dan Șova se declară   soldat credincios al PSD.

Pînă la urmă, soldații, chiar și cei care nu sunt credincioși, se sacrifică.

Dacă nu se sacrifică ei, îi sacrifică alții!