România în alertă. Planul contra dezastrelor, activat de IGSU

IGSU 29 sept 2024 / sursa foto: faceboo

A fost activat Planul împotriva dezastrelor de către Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), după ce Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că România se va confrunta cu fenomene extreme.

Începând cu această dimineață, în contextul avertizărilor de COD GALBEN și PORTOCALIU, au fost luate o serie de măsuri  pentru prevenirea apariției unor efecte negative sau diminuării intensității acestora, conform unui mesaj  al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Romania (IGSU).

IGSU a luat o serie de măsuri în cazul fenomenelor meteo extreme

Aceste măsuri presupun:

  1. activarea Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, precum și a Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), pentru monitorizarea atentă și permanentă a situației din teren și intervenția rapidă în caz de necesitate;
  2. creșterea capacității operaționale la toate inspectoratele județene pentru situații de urgență aflate sub cod portocaliu;
  3. verificarea permanentă a amenajărilor hidrologice și a zonelor cu risc din albiile râurilor;
  4. asigurarea serviciului de permanență la nivelul tuturor autorităților administrației publice locale;
  5. dislocarea unor echipaje de intervenție în zonele de risc, precum și prealertarea echipajelor aeriene.

Vremea în România. Sursa: windy.com

Autoritățile Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Romania (IGSU) continuă să monitorizeze îndeaproape evoluția fenomenelor meteorologice și hidrologice și vor adapta măsurile luate în funcție de evoluția situației din teren.

Cetățenii sunt atenționați de IGSU să fie responsabili

IGSU îndrumă cetățenii ca în cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri să nu traverseze cursurile de apă și să se mențină la distanță de maluri.

Cetățenii ar trebui să  curățe șanțurile și a rigolele pentru a facilita scurgerea apelor pluviale.

În cazul vântului puternic, populația este îndrumată să evite trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate.

Conducătotii auto sunt rugați să evite deplasările în zonele afectate de inundații sau vizate de avertizări meteo și să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum.