Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a făcut o serie de declarații, la Bruxelles, în contextul mai multor evenimente la care urmează să partice. Oficialul român va fi prezent la Consiliul Afaceri Externe (CAE), la întrevedere a miniștrilor de externe și ai apărării din UE, dar și la Conferința internațională a donatorilor în sprijinul populațiilor din Turcia și Siria, afectate de seismul din 6 februarie 2023. Bogdan Aurescu a făcut o scurtă prezentare a mandatului cu care va reprezenta România.
Ministrul Afacerilor Externe a susținut o declarație publică cu privire la mandatul de reprezentare a României cu care se va prezenta la reuniunile programate la Bruxelles. Potrivit spuselor sale, prima întrevedere, cea a Consiliului Afaceri Externe (CAE), va dezbate subiecte legate de evoluția războiului din Ucraina. În acest context, România susține, conform ministrului, noile măsuri din cadrul Facilității Europene de Pace. Acest organism stabilește cantitățile de muniție pe care statele occidentale urmează să le furnizeze Ucrainei.
Bogdan Aurescu a vorbit și despre importanța introducerii unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
„În ceea ce privește Consiliul Afaceri Externe, cel mai important subiect de astăzi este, bineînțeles, contracararea efectelor războiului rusesc împotriva Ucrainei. Voi reitera din nou importanța sprijinirii Ucrainei pe toate dimensiunile. Voi exprima astăzi sprijinul României pentru noile măsuri din cadrul Facilității Europene de Pace pentru furnizarea de muniție pentru Ucraina. Este important să continuăm eforturile de izolare a Rusiei. România este pregătită să lucreze la un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.
Potrivit spuselor sale, un alt subiect abordat vizează tranzitul de cereale ucrainene prin România.
„În același timp, astăzi îmi voi informa colegii despre eforturile României, care continuă. Aceste eforturi continuă în ceea ce privește tranzitul de cereale și produse agricole ucrainene - peste 14 milioane de tone de cereale și astfel de produse au tranzitat România”, a mai precizat Aurescu.
Poziția României față de mandatul de arestare emis pe numele lui Putin
Tot în acest context, el a făcut o serie de comentarii cu privire la mandatul de arestare emis pe numele lui Vladimir Putin de Curtea Penală Internațională. Bogdan Aurescu a subliniat poziția României, cu privire la acest subiect, aceea că nimeni nu trebuie să aibă impunitate atunci când vine vorba despre crimele comise în timpul războiului din Ucraina.
„În ceea ce privește mandatul de arestare care a fost emis de Curtea Penală Internațională, voi reitera poziția noastră că nimeni nu trebuie să aibă impunitate în ceea ce privește crimele internaționale comise în Ucraina în timpul războiului de agresiune rusesc și sprijinul României, care este foarte puternic pentru activitatea CPI - ținând cont și de faptul că România s-a numărat printre cele 43 de state care, în urmă cu un an, au sesizat CPI pentru crime de război, crime împotriva umanității și crime de genocid în Ucraina”, a mai spus ministrul.
OficialulMAE a anunțat că România va organiza, în luna aprilie, prima Conferință la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră în cadrul Platformei Internaționale Crimeea, alături de Ucraina.
„Îi voi informa astăzi pe colegii mei despre faptul că România și Ucraina vor organiza în luna aprilie, în comun, prima Conferință la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră în cadrul Platformei Internaționale Crimeea. Aceasta va fi organizată la București și va fi o ocazie foarte importantă pentru a ne baza pe lecțiile învățate după război și pentru a vedea ce putem face pentru a avea o regiune a Mării Negre mai sigură în viitor”, a mai precizat Bogdan Aurescu.
Despre înlocuirea limbii moldovenești cu româna la Chișinău
După CAE, ministrul român de Externe va merge la reuniunea „Jumbo” a miniștrilor afacerilor externe și ai apărării unde va aborda alte teme de discuție, Între altele, România va prezenta situația din Republica Moldova și va solicita un sprijin mai mare pentru guvernul pro-european de la Chișinău.
„Voi atrage atenția asupra situației din Republica Moldova și asupra necesității de a sprijini guvernul de la Chișinău, care este un guvern pro-european și pro-reformă. Trebuie să continuăm să sprijinim procesul de reformă în vederea integrării europene a țării. Trebuie să continuăm eforturile de a stabili misiunea civilă [UE] axată pe sectorul de securitate în Republica Moldova. De asemenea, trebuie să ne continuăm eforturile de a crea un regim de sancțiuni împotriva acțiunilor de destabilizare, împotriva ordinii constituționale și a statului de drept, pe care le-am propus în cadrul Consiliului Afaceri Externe anterior”, a mai spus Bogdan Aurescu.
În acest context, Bogdan Aurescu a comentat legat de decizia Parlamentului Republicii Moldova de a înlocui sintgma „limba moldovenească”, cu „limba română” în actele oficiale. În opinia sa a fost vorba despre o decizie istorică, în condițiile în care limba moldovenească a fost o construcție artificială folosită de Uniunea Sovietică.
„Ceea ce pot să vă spun este doar că, în momentul în care s-a luat această decizie, de către Parlamentul Republicii Moldova - care este o decizie istorică - România a salutat acest pas foarte important, pentru că se restabilește adevărul istoric în ceea ce privește denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova și, în același timp, este un semn de maturitate a societății moldovenești și de aderență a acesteia la valorile europene. Această așa-numită «limbă moldovenească» nu există, este o construcție artificială, care a fost creată de Uniunea Sovietică și a fost folosită ulterior și de Rusia în scopuri de dezinformare”, a explicat ministrul Afacerilor Externe al României.
Donație de 1,3 milioane de euro pentru Turcia și Siria
Tot în contextul agendei pe care o are la Bruxelles, ministrul Afacerilor Externe a vorbit despre intenția României de a contribui cu 1,3 milioane de euro pentru eforturile de reconstrucție ale Turciei și Siriei, după cutremurul din luna februarie.
„În cadrul Conferinței Internaționale a Donatorilor pentru Turcia și pentru Siria, voi exprima întregul sprijin al României pentru reconstrucție și pentru susținerea eforturilor de aliniere a suferințelor populației afectate de cutremur. Voi anunța o contribuție a României de 1,3 milioane de euro pentru ambele țări. Și aș dori doar să reamintesc că România a fost primul stat membru al UE care a trimis echipe de căutare și salvare pe teren în Turcia și a furnizat echipamente pentru ambele țări”, a subliniat Bogdan Aurescu, conform unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.