Judecătorii români sunt obligați să îi pună în libertate pe deținuții cu boli incurabile, aflați în faze terminale. Obligația a intrat în vigoare ca urmare a unei decizii CEDO, dată pe 28 noiembrie 2017, emisă în cazul românului Florin Dorneanu, decedat în închisoare, la data de 24 decembrie 2013
Povestea lui Dorneanu pare desprinsă dintrun film de groază și nu din coperțile unui dosar aflat pe masa unui judecător, care se presupune că ar fi trebuit să facă dreptate. Bolnav de cancer în ultima fază, cu dureri insuportabile provocate de cancerul osos, pentru care se administra morfină, orb și surd din cauza metastazelor cerebrale, cancer la prostată, Florin Dorneanu era legat cu cătușe metalice de patul spitalelor civile în care era tratat, deoarece în spitalele penitenciare nu se pot aplica tratamente oncologice.
Imaginea cu bărbatul aflat în chinuri și legat de pat cu cătușele, de către gardieni, i-a oripilat și pe judecătorii de la CEDO. Într-un capitol separat al deciziei de condamnare a României în acest caz, pentru rele tratatamente aplicate persoanelor, magistrații de la CEDO susțin că deși legea interzice folosirea cătușelor în astfel de cazuri, aceasta nu s-a aplicat. „Curtea consideră că plângerea depusă la judecătorul delegat în închisoare ar fi putut conduce, dacă este cazul, la condamnarea autorităților penitenciare pentru lipsa de cunoaștere a dispozițiilor legale privind utilizarea cătușelor”, se arată în decizia CEDO.
Diagnosticat cu cancer, dus la închisoare
Dorneanu a fost condamnat definitiv, în februarie 2013, pentru infracțiuni economice, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, la trei ani și patru luni de închisoare, fiind trimis în judecată de către DNA. El a fost acuzat că, împreună cu alte 41 de persoane, a folosit documentații incomplete și cu date false pentru a obține în mod ilegal credite de peste 150 de miliarde de lei vechi, care au fost folosite în alte scopuri.
Înainte de condamnare, în noiembrie 2012, acesta a fost diagnosticat cu cancer de prostată. La acel moment, boala era deja într-un stadiu avansat, fiind descoperite metastaze osoase și cerebrale. În data de 4 martie 2013, Dorneanu, aflat în spitalul din Bacău, Secția de Oncologie, a fost predat Poliției, pentru a fi încarcerat. Din data de 4 martie și până în data de 27 martie, lui Dorneanu nu i s-a administrat niciun tratament. „La 27 martie 2013 a fost transferat la spitalul din închisoarea Rahova. Pe 5 aprilie 2013, s-a întors la închisoarea din Bacău. La 15 aprilie 2013 a fost internat din nou la spitalul închisorii din Rahova și transferat la închisoarea din Bacău în data de 28 mai 2013”, arată CEDO.
Eliberat de un judecător drept
După ce a fost închis, Florin Dorneanu a cerut să îi fie întreruptă executarea pedepsei, lucru cu care Tribunalul Bacău a fost de acord, fiind eliberat provizoriu pentru trei luni. Dorneanu a fost eliberat în data de 25 iunie 2013, la baza acestei decizii stând o declarație a unei comisii medicale care a arătat că supraviețuirea lui Dorneanu depinde de supravegherea sa medicală și de un tratament complex, care ar putea fi administrat numai în unitățile specializate ale Ministerului Sănătății.
DNA face recurs
Între datele de 4 și 19 iulie 2013 și 1 și 16 august 2013, bărbatul a făcut sesiuni de chimioterapie la Spitalul Bacău și la Institutul de Oncologie București.
După două luni în libertate, la 29 august 2013, Curtea de Apel din Bacău a judecat recursul făcut de DNA, la eliberarea provizorie pentru acordarea tratamentului medical. Printr-o hotărâre definitivă pronunțată în aceeași zi, Curtea de Apel Bacău a admis recursul DNA și a decis că „întreruperea executării sentinței nu a fost justificată, atât timp cât tratamentul ar putea continua, sub supraveghere, într-un spital civil”.
Culmea este faptul că unul din cei trei judecători a avut o opinie diferită și anume lăsarea în libertate a deținutului Dorneanu din rațiuni umanitare.
Astfel, bărbatul bolnav de cancer s-a reîntors la închisoare din Bacău, pentru a executa sentința, fapt dorit cu insistență de DNA. Dorneanu era doar o umbră.
A fost transferat de 27 de ori între spitale și penitenciare
Cât a fost închis, Florin Dorneanu a stat mai mult prin spitale, pe cursele de transport dintre închisori sau spitalele penitenciare.
De altfel, CEDO exemplifică negru pe alb în ce a constat acest „du-te, vino”, al deținutului Florin Dorneanu.
- La 31 august 2013, reclamantul a fost încarcerat în închisoarea din Bacău pentru a executa sentința.
- La 24 septembrie 2013 a fost transferat la închisoarea din Vaslui.
- La 27 septembrie 2013 a fost internat la Spitalul închisorii din Rahova.
- La 3 octombrie 2013 s-a întors la închisoarea din Vaslui.
- La 4 octombrie 2013, reclamantul a fost internat în spitalul închisorii din Târgu Ocna, cu un diagnostic de „neoplazie de prostată cu metastaze osoase și cerebrale”.
Chinul a continuat cu transferul dintr-o parte în alta:
- De exemplu, la 24 octombrie 2013, Dorneanu a fost transferat la închisoarea de la Iași, iar din data de 28 octombrie 2013, internat la Institutul Oncologic Regional Iași, unde a primit cinci sesiuni de radioterapie paliativă pentru reducerea durerile osoase.
- A rămas acolo până la 1 noiembrie 2013, când și-a pierdut vederea complet.
- La 5 noiembrie 2013 a fost transferat la închisoarea din Vaslui, iar la 6 noiembrie 2013 a fost internat la Spitalul închisorii din Târgu Ocna, unde a rămas până la data de 12 noiembrie 2013, când a fost transferat la închisoarea din Bacău.
- Culmea este faptul că în data de 22 noiembrie 2013, judecătorul delegat de la închisoarea de la Bacău a dispus ca Dorneanu să fie plasat în regimul deschis de detenție și să poate merge la piață. Orb și cu dureri atroce, lui Dorneanu numai de piață nu îi mai ardea.
Cazat alături de alți șase deținuți în 14 mp
Judecătorii de la CEDO au decis că Statul Român i-a aplicat lui Dorneanu condiții inumane în momentul în care a decis să îl transfere de 27 de ori de la un penitenciar la altul. În celulele din închisorile pe unde a trecut, orb și surd, Dorneanu a fost cazat la comun cu alți deținuți, în spații mici. La închisoarea din Bacău, bărbatul a stat într-o celulă de 33 mp, alături de alți șase deținuți. La spitalul din închisoarea Rahova, într-un salon de 38 mp, a stat cu alți patru deținuți. La închisoarea de la Vaslui, unde a rămas între 24 și 27 septembrie, între 3 și 4 octombrie și între 5 și 6 noiembrie 2013, el a locuit într-o celulă de 14,75 metri pătrați, cu alți șase deținuți. La spitalul din închisoarea din Târgu Ocna, el a fost reținut într-o celulă de 48 de metri pătrați, cu 8 colegi deținuți. La închisoarea de la Iași, între 24 octombrie și 5 noiembrie 2013, el ar fi ocupat o celulă de 15,92 metri pătrați cu alți trei deținuți.
9.000 de euro despăgubiri morale de la CEDO
CEDO a mai decis ca fiul lui Dorneanu, Mircea Dorneanu, să primească o despăgubire morală de 9.000 de euro. De asemenea, concluzia CEDO este că România a încălcat convenția CEDO „și a provocat persoanei în cauză, pacientul terminal, tratamentul inuman din cauza detenției sale în condițiile examinate mai sus”.
Judecătorii îi refuză tratamentul medical lui Nicușor Constantinescu
Avocata Laura Vicol, apărătoarea lui Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJ Constanța, trage un semnal de alarmă despre starea de sănătate a acestuia. Avocata susține că dosarul se tergiversează și că instanțele nu au decis, de mai bine de 10 luni, să-i fie stabilit un diagnostic și i se refuză tratamentul medical. „De 10 luni aștept o expertiză medico-legală pentru a-i da posibilitatea să moară acasă, lângă familie (nu a avut șansa până acum să-și cunoască nepotul - n.r.). De 10 luni de zile nimeni nu are curajul să-și pună semnătura pe diagnostic. Am solicitat amendarea INML pentru bătaia de joc la care supune un om și întreaga lui familie. De aproape 2 ani, un bolnav de cancer aflat în spatele gratiilor nu a primit niciun tratament”, a declarat, pentru EVZ, Laura Vicol. (