Cel mai mare risc pentru Republica Moldova, în acest moment

Vlad Kulminski / sursa foto: LinekdIn

Cel mai mare risc pentru Republica Moldova, după ce Chișinăul s-a aliniat Uniunii Europene în sancțiunile contra Rusiei, este ca demersul de aderare la UE să eșueze, spune un fost vicepremier.

Votarea legii prin care Republica Moldova se aliniază la pachetele de sancțiuni contra Rusiei ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, în lectură finală, la Chișinău, este mai mult un gest simbolic, spune Vlad Kulminski, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice și fost viceministru pentru Reintegrare.

Un gest simbolic cu implicații practice majore

Dar un astfel de gest are și evidente implicații practice, a explicat politcianul, la emisiunea „Ora Expertizei” de la Jurnal TV. Astfel de acțiuni au rost doar dacă Republica Moldova va avea succes în ceea ce privește integrarea în Uniunea Europeană.

Altfel, mai spune Vlad Kulminski, situația va deveni foarte dificilă, pentru că Republica Moldova își va fi stricat iremediabil relațiile cu Moscova.

Natura simbolică a alinierii la sancțiunile UE denotă faptul că Republica Moldova dorește să iasă din sfera de influență a Federației Ruse. Deocamdată, consideră politicianul, Chișinăul ia măsuri corespunzătoare în acest sens.

Republica Moldova iese din sfera de influență a Rusiei

„Noi, în tot mai mare măsură, încercăm să subliniem și să arătăm că suntem parte componentă a politicii externe a Uniunii Europene. Mie mi se pare că sensul acestei acțiuni este mai mult simbolic decât practic.

Consecințele vor fi practice, fără doar și poate, dar sensul acestei acțiuni este simbolic, deoarece Republica Moldova dorește să sublinieze că noi ieșim din sfera de influența a Federației Ruse și devenim parte componentă a spațiului european”, a spus Kulminski.

„Noi o să vedem tot mai multe măsuri de acest gen, inclusiv în ceea ce privește CSI și toate acordurile care au fost semnate în cadrul CSI-ului”, a adăugat fostul vicepremier pentru Reintegrare.

Cel mai mare risc pentru Republica Moldova

Dar, avertizează Vlad Kulminski, Republica Moldova trebuie să găsească sprijinul necesar pentru a menține, la Chișinău, un guvern cu adevărat pro-european. Dacă țara nu-și va continua parcursul de aderare la UE, toate sancțiunile și încercările de părăsire a zonei de influențe ruse nu își au rostul, mai spune acesta.

„Mie mi se pare că măsura succesului este destul de simplă și ea este una singură. Dacă noi reușim să ieșim din sfera de influență a Federației Ruse, dacă în Republica Moldova se va menține guvernul pro-european, dacă se va menține pe acest parcurs de aderare către Uniunea Europeană, atunci da - toate aceste măsuri vor fi justificate. Dacă însă noi pierdem acest parcurs, atunci situația va fi foarte dificilă. Același argument se referă și la alte măsuri care au fost luate de Comisia pentru Situații Excepționale, inclusiv și în cadrul alegerilor locale”, a încheiat Vlad Kulminski.