Vremea nefavorabilă și stratul substanțial de zăpadă acumulat în ultima perioadă au crescut nivelul de avertizare în privința potențialelor avalanșe în masivul Făgăraș.
Salvamont Argeș a avertizat că riscul de avalanșă din masivul Făgăraș este de gradul trei din cinci, la altitudini peste 1800 de metri. Turiștii trebuie să știe că traseele din această zonă sunt și vor rămâne închise din cauza vremii.
Risc de avalanșă în munții Făgăraș
„Riscul de avalanșă în masivul Făgăraș este de gradul 3 din 5, la altitudini peste 1800 de metri. Din observatiile noastre, vă putem relata ca există depozite de zăpadă viscolită a căror dinamizare poate face ca zăpada să ajungă și mult sub această altitudine”, anunță Salvamont Argeș.
Conform echipelor Salvamont, potecile nu mai sunt vizibile. Astfel că, parcurgerea unui traseu de vară în condițiile actuale prezintă riscuri semnificative.
În prezent, în golul alpin se înregistrează condiții de viscol, reducând vizibilitatea la 0-2 metri.
Recomandări pentru practicanții sporturilor de iarnă
Și Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu a transmis un mesaj pentru toți turiștii din zona munților Făgăraș.
Potrivit salvamonțiștilor, siguranța este prioritatea lor, iar această măsură este luată pentru a preveni riscurile asociate cu avalanșele. Echipa SPJ Salvamont Sibiu este pregătită să asiste și să răspundă la orice situație de urgență din zona montană a județului Sibiu.
În continuare, se încurajează publicul să se bucure de frumusețea munților, dar cu o atenție sporită la condițiile meteo și avertizările emise.
Salvamont Sibiu recomandă sportivilor care practică sporturile de iarnă în zonele de off-piste să fie complet echipați cu Echipament de Detecție și Salvare. Inclusiv DVA, sondă, lopată și rucsac pentru avalanșă.
A fost cod roșu de viscol în zonele montane
Duminică, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod roșu de viscol pentru zona montană. Au fost vizate județele Brașov, Vâlcea, Argeș, Prahova, Dâmbovița și Sibiu.
Până la ora 17.00, conform ANM, în special la altitudini de peste 2000 m, au fost rafale ale vântului între 140 și 160 km/h. A fost și viscol puternic, iar vizibilitatea redusă la zero.