Au apărut primele rezultate parțiale din Republica Moldova. Cifrele au apărut în urma unui after-poll telefonic, realizat doar pe teritoriul Republicii Moldova, fără zona transnistreană şi fără diaspora.
UPDATE Maia Sandu a oferit prima reacție după alegeri. „La aceste alegeri s-a confirmat încă o dată că unele instituții ale statului sunt departe de a răspunde așteptărilor cetățenilor. Unele instituții care s-au ocupat de organizarea alegerilor sunt întoarse cu cheia politică, ignoră legile și pun în pericol organizarea unor alegeri libere și corecte. Dacă vrem să devenim o democrație puternică, astfel de lucruri nu trebuie să se mai repete. Avem nevoie de instituții puternice, care să respecte și să asigure alegerea liberă a oamenilor.
Ca președinte, vă promit că, în următorii ani, voi face tot ce-mi stă în puteri pentru ca oamenii să poată să voteze mai ușor, fără presiuni și fără corupție electorală. Aceasta este o prioritate pentru viitorul Parlament și sper să pot lucra alături de o majoritate formată din oameni onești pentru a face din ziua votului o sărbătoare a democrației pentru fiecare cetățean.
Sper ca astăzi să fie finalul unei ere grele pentru Moldova, sper ca astăzi să fie sfârșitul domniei hoților asupra Moldovei. Provocările sunt mari, iar oamenii au nevoie de rezultate. Oamenii trebuie să simtă cât mai curând beneficiile unui Parlament curat și ale unei guvernări care chiar se preocupă de problemele populației.
Energia de astăzi de la vot trebuie folosită pentru a schimba Moldova și pentru a o transforma într-o țară din care nu doar că nu se mai pleacă, dar în care se și revine. Ca președinte, vreau să lucrez alături de un guvern integru și competent pentru a uni societatea și a pune interesul cetățenilor în centrul eforturilor de guvernare. Pentru că merită! După ce se vor număra voturile și se vor valida alegerile, vom putea discuta despre pașii constituționali pentru formarea Guvernului”
UPDATE. Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al preşedintelui Maia Sandu ar fi obţinut cel mai bun scor la alegerile parlamentare anticipate organizate duminică din Republica Moldova, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 75% dintre secţiile de votare, notează Agerpres.
Astfel, în urma numărării voturilor din 1.614 din totalul celor 2.150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 46,73% din voturi, depăşind Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, care au fost susţinuţi de doar 31,33% din electorat.
Datele CEC arată că Partidul Politic "Şor" a beneficiat de susţinerea a 6,97% dintre alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral "Renato Usatîi", cu 4,31% din voturile alegătorilor.
Pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr - 2,45%, Partidul Democrat din Moldova - 2,19%, Partidul Acasă Construim Europa - 1,34%.
* ORA 22:49 UPDATE Alegeri în Republica Moldova: Rezultate preliminare ale alegerilor parlamentare anticipate: PAS- 45,30%, BECS- 31,89%
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al preşedintelui Maia Sandu ar fi obţinut cel mai bun scor la alegerile parlamentare anticipate organizate duminică din Republica Moldova, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din jumătate din secţiile de votare.
Astfel, în urma numărării voturilor din 1077 din totalul celor 2.150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 45,30% din voturi, depăşind Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, care au fost susţinuţi de doar 31,89% din electorat.
Datele CEC arată că Partidul Politic Şor a beneficiat de susţinerea a 8,13% din alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral "Renato Usatîi", cu 3,90% din voturile alegătorilor.
Pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr - 2,44%, Partidul Democrat din Moldova - 2,38%, Partidul Acasă Construim Europa - 1,36%.
* ORA 22: 21 Alegeri în Republica Moldova: Rezultate preliminare ale alegerilor parlamentare anticipate: PAS- 40%, BECS- 34,83%
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al preşedintelui Maia Sandu ar fi obţinut cel mai bun scor la alegerile parlamentare anticipate organizate duminică din Republica Moldova, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).
Astfel, în urma numărării voturilor din 650 din totalul celor 2.150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 40,60% din voturi, depăşind Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, care a fost susţinut de doar 34,83% din electorat.
Datele CEC arată că Partidul Politic Şor a beneficiat de susţinerea a 9,69% dintre alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral "Renato Usatîi", cu 4,02% din voturile alegătorilor.
Pe următoarele locuri se află Partidul Democrat din Moldova- 2,62%, Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr- 2,27% şi Partidul Acasă Construim Europa- 1,39%.
Update. Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al preşedintelui Maia Sandu ar fi obţinut cel mai bun scor la alegerile parlamentare anticipate organizate duminică din Republica Moldova, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).
Astfel, în urma numărării voturilor din 650 din totalul celor 2.150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 40,60% din voturi, depăşind Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, care a fost susţinut de doar 34,83% din electorat.
Datele CEC arată că Partidul Politic Şor a beneficiat de susţinerea a 9,69% dintre alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral "Renato Usatîi", cu 4,02% din voturile alegătorilor.
Pe următoarele locuri se află Partidul Democrat din Moldova- 2,62%, Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr- 2,27% şi Partidul Acasă Construim Europa- 1,39%.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
1.700 de respondenţi, potrivit celor de la watchdog.md. Au ieşit următoarele formaţiuni politice în top 3. Vorbim de Partidul Acţiune şi Solidaritate, fondat de Maia Sandu, cu 55,1%, urmat de către Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor cu 24%.
Pe locul trei se află partidul fostului primar de Orhei, partidul ŞOR, cu 8,1% şi după aceea urmează partide care, conform datelor din acest after-poll, nu ar intra în Parlamentul de la Chişinău, pentru că avem Blocul Renato Usatîi, cu 4,4%, urmat de Platforma Dreptate şi Adevăr cu 1,8%, Partidul Democraţia Acasă cu 1,1%, Partidul Democrat din Moldova cu 1,1%, partid care a fost al doilea în preferinţele alegătorilor în parlamentarele din 2019, acumulând nu mai puţin de 30 de mandate în fostul legislativ.
Marja de eroare constituie 2,6%.
Organizatorii au precizat că alegătorii au fost întrebați dacă au mers deja la votare, iar celor care la momentul apelului deja au votat le vor fi adresate câteva întrebări:
când s-au decis cu cine să voteze, pentru cine au votat și câteva întrebări pentru ca să aflăm profilul alegătorului vârsta, nivelul de studii, mediul de reședință. Sondajul este realizat în cadrul proiectului „Countering disinformation and promotion of election integrity”, finanțat de către European Endowment for Democracy, implementat de către Comunitatea WatchDog.MD în parteneriat cu Institutul de Politici publice.
Pe 11 iulie 2021 în Republica Moldova au avut alegeri parlamentare anticipate, fiind cel de-al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenței țării. Cetățenii vor alege astăzi o nouă componență a Parlamentului – organul legislativ al statului.